KezdőlapHírekXiaomi boltok zárnak be, újak nyílnak! Mi történik itt?

Xiaomi boltok zárnak be, újak nyílnak! Mi történik itt?

Csak kapkodjuk a fejünket, az átlag felhasználó még annyit sem ért az egészből, mint mi, bennfentesek. Bár nekünk sem teljesen tiszta minden, de azért próbálunk mindent tisztán látni és segíteni a rajongókat a rögös úton eligazodni. Mielőtt belevágnék, kezdjük egy kis Xiaomi történelemmel.

MIUIHU 2014

A Xiaomi márka magyar múltja egészen 2011-re nyúlik vissza, akkor kezdtek el lelkes hazai rajongók a MIUI fordításával foglalkozni. Mivel a márka akkor még csak egyetlen készüléke volt a cégnek, nem számított még csak ismert márkának sem és nem is tűnt ki, az akkor mindent másoló kínai telefongyárak közül. Az áttörés 2013-ban kezdődött, mikor megalakult a MIUI Magyarország és az akkor már elterjedt Mi 2s telefon megalapozta az érdeklődést hazánkban is. Az Mi3 megjelenésével, egyenesen berobban a köztudatba és elindult azon az úton, amelyen most mindenki ismeri.

Évekig nem történt előrelépés Magyarországon, egészen a 2017-ig, mikor elindult az európai hódítás és hazánkban két cég is elnyerte a hivatalos viszonteladói státuszt, az Ingram Micro Magyarország Kft és a WayteQ Europe Kft. Erről írtunk is anno. A fizikai boltok mára olyannyira elterjedtek, hogy a márka hazájában szinte már hetente nyílik egy-egy, Európában viszont a terjeszkedés még nem vett fel ekkora ütemet. Itt még mindig a vezető márkák uralják a piacot, de a Xiaomi töretlenül küzdi fel magát a dobogóra és egyre többen kóstolgatják a Sáomi kifejezést. Mára sokaknak életérzés lett és az érdeklődés is olyannyira megnövekedett, hogy az on-line értékesítés mellett szükség volt minden országban a fizikai jelenlétre.

Lurdy
Budapesten a Lurdy házban, 2018. augusztus 25-én megnyílt az első magyar Mi Store. Az üzletet nem közvetlen a Xiaomi nyitotta, hanem hivatalos forgalmazója, a WayteQ Europe Kft. Az üzlet sarkán jól olvasható “Authorized Reseller” felirat bizonyítja, hogy ez bizony hivatalos üzlet, nem olyan, mint a környező országokban hallott Pistike GSM kamu Xiaomi boltjai.

2018.08.20-án, pont ünnepnapon, a Fast Lane (Lane IP) angol székhelyű ügyvédi iroda – amelynek szakterülete a védjegyek, a szerzői jogok, a formatervezési minták, a szabadalmak és a domainnevek védelmének érvényesítése – küldött egy felszólítást, miszerint a “Az Ön által otthont adó weboldal visszaél a Xiaomi Inc. szellemi tulajdonával.” Ezt kimondottan a miui.hu domainre értendő és annak tartalmára. Az ügyvédi iroda a Xiaomi Inc. megbízásából közölte, hogy tartalmát törölni kell és a domaint fel kell függeszteni. Ezt mi nem tettük meg, hisz mi egy hivatalos oldal vagyunk. Vagyis eddig azt hittük. 1 órával később már a Youtube rendszerből is kaptunk egy figyelmeztetést, miszerint a fent nevezett cég benyújtotta feljelentését a Hello Xiaomi csatornája ellen (párhuzamosan a xiaomishop is), miszerint jogtalanul használjuk a Xiaomi nevet a csatorna nevében. 48 órás határidőt kaptunk a jogorvoslatra. Az angol ügyvédi irodával felvettük a kapcsolatot, de választ már nem kaptunk.

22-én este pontban 19:00-kor a Facebook közölte velem, hogy a MIUI Magyarország és a Hello Xiaomi oldalak szintén kaptak egy bejelentést a cégtől, miszerint jogtalan ott is a MIUI és a XIAOMI szavak használata. A Facebook azonnal letiltotta az oldalakat! Fellebbezésnek lehet helye, de ez egy elég hosszú procedúra lesz, úgy szintén a Google-nél is. A Facebook a feljelentő cégtől várja azt az emailt, miszerint jogos a név használat, tehát mi többet ennél nem tehettünk, csak ha a megnevezett angol ügyvédi iroda írja meg nekik. A Google esetében kicsit más, ott nekem is lehetőségem van a csatorna törlés megvétózására. Ez meg is történt. Szóval se Facebook oldal, se Youtube csatorna, így a cikkekben szereplő videókat ezért nem láttátok anno.

A következtetést mindenki saját felelőségére vonja le, mi semmilyen formában nem befolyásoljuk senkinek a szabad vélemény nyilvánítását. Ugorjunk kicsit az időben.

Wágner Tibor

2019-ben megalakult, vagy hivatalosan is belépett a Xiaomi hazánkba. Ezt egyáltalán nem nagy csinnadrattával tette meg, hanem szép halkan. Wágner Tibor vezetésével azóta rengeteget tettek a Xiaomi rajongók érdekében. Nem csak termékek bevezetése a szolgáltatókhoz, hanem a nagyáruházak kínálatába is. Ezzel párhuzamosan a régi, nagy hírnévvel (rossz is, jó is) hivatalossá lett a xiaomishop.hu webáruház is. 2020-ban pedig belépett egy újabb üzlet is, a xiaomieurope.hu is (Aréna Mall), ami eléggé virágéletű volt. Mint kiderült, voltak ott problémák rendesen az üzemeltetéssel, szerviz háttérrel és ne is soroljam, úgy is tudjátok. Azóta a Xiaomi Magyarország-nak nevezett, WayteQ Europe Kft. által üzemeltetett média felületek szépen vándoroltak át a hivatalos Xiaomi kezébe, nem véletlenül.

Azóta 2 névváltáson is átestek, először mismart, majd most már csak mStore néven lehet őket megtalálni. Na, de miért is? Az általuk kiadott közlöny szerint:

Ezért zárjuk be a Xiaomi Mi Store üzleteket!
Az elmúlt évek legfontosabb döntését hoztuk meg azzal, hogy a folyamatosan csökkenő választék mellett üzemeltethető Mi Store-okat bezárjuk, hogy helyettük egy minden eddiginél nagyobb kínálatot nyújtó, összehangolt hálózatot hozhassunk létre, méghozzá mStore néven.

Megjegyezném, hogy szerettem volna írni és kérdezni a Facebook oldalukon, de sajnos számomra ez a lehetőség le van tiltva. Szóval csak olvashatom az oldalukat, kommentelni már nem tudok. Erre is szeretnék majd választ kapni…

Na szóval, az eddigi Mi Store üzleteket bezárták, mert a Xiaomi nem szeretné látni az egyéb almárkákat és leányvállalatok termékeit a saját üzleteiben. Ez nem is annyira logikátlan lépés, hisz ha ott egy Mi Watch az Amazfit, Haylou, stb. órái mellett, több mint valószínű, hogy nem a drágábbat fogják választani. Ezért mindenki kiszervezte, egyben a xiaomishop.hu webáruház is és mindenki más. A WayteQ egy boltban összpontosítja, míg mások külön-külön. Na de akkor most jön az 1000$-os kérdés. Hivatalos üzletek még a Lurdy Budapest, Árkád Szeged és Fórum Debrecen? Válasz lentebb…

A xiaomi.hu domain pedig a jogos tulajdonosához fog vándorolni, a Xiaomi-hoz. Mivel jelenleg is a WayteQ birtokolja és a magyar jogszabályok csak peres úton, vagy vásárlással engedik át. Hát eddig a csendes és nyugodt adok-veszek nem történt meg, a háttérben valószínűleg folynak a tárgyalások és talán már per is. A hivatalos Xiaomi Magyarország oldala pedig a xiaomiofficial.hu címen érhető el. Erről is kérdezünk majd és ha válasz jön, elsőnek fogjátok megtudni.

Na de nézzünk csak nyugodtan körül az oldalukon, sok minden szépet találni rajta, de nekünk most csak a “Hivatalos partnerek” menüpont az érdekes. Ott viszont nem szerepel a xiaomi.hu, tehát az mstore.hu webáruház NEM hivatalos Xiaomi üzlet! Ha tovább megyünk, akkor a “Mi Store üzletkereső” menüpontban nézhetjük meg, hogy Magyarországon hol találunk HIVATALOS off-line üzleteket. Ezek jelenleg kizárólag csak a BauHaus üzletei, melyben megtalálhatóak a Xiaomi szigetek. Nincs több. Tehát, a fenti kérdésre, miszerint a Lurdy Budapest, Árkád Szeged és Fórum Debrecen hivatalos üzlet e? A válasz, hogy nem azok! Egyik sem!

Mi-Home

Nos, ha már eddig elolvastad, ne hagyd abba! Most jön a jó része a történetnek! Mint a napokban észrevehetted, már ha követed a Xiaomi Magyarország FB oldalát, hamarosan új, hivatalos szereplője lesz a Xiaomi forrásoknak. Ez pedig nem más, mint a mi-home.hu webáruház. Az üzlet, mármint az on-line, holnap reggel, vagyis 2021.11.15-én reggel indul és hatalmas kínálattal, kedvezményekkel kedveskedik minden új vásárlónak. Nem érdemes lemaradni róla!

Aréna Mall

A másik pedig a napokban pletykaként, véletlen hallottam, hogy az Aréna Mall újra fog nyitni. Jártam is a helyszínen, fényképeztem is párat, de sajnos nem találtam senkit ott, akitől kérdezhettem volna. Szóval erről is teszek fel kérdéseket, amit a fentiekkel együtt fogom publikálni.

Szabó Kornélhttps://helloxiaomi.hu/
2013 óta foglalkozok a Xiaomi termékeivel, először a MIUI rendszerrel ismerkedtem meg és teremtettem meg a rajongói bázist, a MIUI fórumon. 2017 óta írom a cikkeket a Hello Xiaomi hírportálra, ami mára, az ország legnagyobb Xiaomi márkával foglalkozó oldala lett.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek