KezdőlapHírekOkos izzó - a jövő technikája, vagy szemfényvesztés?

Okos izzó – a jövő technikája, vagy szemfényvesztés?

Az úgynevezett okos otthon rendszerek és okos otthon eszközök egyre inkább a mindennapok részévé válnak. Ezek között kiemelt szerepet kapnak az úgynevezett okos izzók vagy égők, amelyek a legnépszerűbb smart termékcsaládok közé tartoznak.

A Xiaomi évek óta óriási figyelmet fordít erre a kategóriára, a vállalat hamar felismerte ugyanis, hogy az intelligens otthon megoldásoké a jövő. A vállalat hivatalos magyarországi kínálatában is jó pár ilyen eszköz megtalálható. Mostani cikkünkben azt járjuk körbe, hogy mitől is okos egy izzó, milyen előnyöket kínál egy ilyen berendezés. 

Okos?

Mint minden smart home megoldás, egy izzó is attól válik okossá, hogy különféle vezeték nélküli technológiák támogatása révén képes kapcsolatba lépni más eszközökkel. Ennek révén távolról irányíthatóvá válik egy erre szolgáló alkalmazás segítségével mobilról vagy számítógépről.

Okos izzó, Xiaomi
Onnan és akkor kapcsolhatjuk fel és le, amikor és ahonnan akarjuk.

Emellett integrálható egy nagyobb rendszerbe, bekapcsolható automatizált folyamatokba, és képes együttműködni az ökoszisztéma más elemeivel. Lássuk ezeket most részletesebben egy kicsit!

Irányítás

A Xiaomi esetében a dolog úgy működik, hogy miután az égőt csatlakoztattuk a helyi hálózatra a vállalat saját fejlesztésű applikációja, az Mi Home felismeri a terméket, és ezt követően a szoftveresen módosíthatóak a különféle beállítások. Azaz változtatható például a telefonon keresztül, és amennyiben az eszköz ezt lehetővé, mint például a Mi Smart LED Bulb Essential, akkor akár a színe, vagy színhőmérséklete is módosítható.

Okos izzó, Xiaomi
Vannak komplett okos lámpák is, nem csak izzók.

Tehát akár arra is megkérhetjük, hogy egymás után váltogassa a tónusokat, ami egy bulit jelentősen képes feldobni. 

Távoli ellenőrzés

A legjobb, hogy ez akár a távolból is megtehető, és akár a munkahelyünkről is lekapcsolhatjuk az égve maradt izzót. Ez egyben természetesen azt is jelenti, hogy az alkalmazás révén ellenőrizhető az eszköz pillanatnyi állapota. 

Automatizált folyamatok

A Xiaomi okos izzói beilleszthetőek különféle automatizált folyamatokba. Tehát megparancsolhatjuk nekik, hogy este 10 után automatikusan csavarják lejjebb a fényerejüket minimálisra, váltsanak meleg tónusra, és éjfélkor kapcsolják ki magukat végleg. Ennél is jobb talán, hogy más masinákkal is együtt tud dolgozni, és annak függvényében változtat a működésén, hogy azokkal mi történik.

Okos izzó, Xiaomi
A beállításuk és a kezelésük pofonegyszerű.

Tehát ha például be lehet állítani, hogy ha a mozgásérzékelő bejelez, akkor automatikusan kapcsoljon fel az okos izzó is. Vagy ha a szenzor úgy érzékeli, hogy kevés a fény, akkor az intelligens égő magától kezdjen világítani, ha viszont világos van kinn, akkor kapcsoljon le magától. 

Élettartam

Joggal merülhet fel bárkiben a kérdés, hogy az ilyen extra funkciók nem mennek-e az élettartam rovására. Nos, az biztos, hogy a Xiaomi termékek esetében ilyesmitől nem kell tartani. Az említett Mi Smart LED Bulb Essential élettartama 25 000 óra, ami átlagos használat esetén 20-23 éves működési időt jelent. 

Ár

Az okos izzók abszolút a megfizethető kategóriába tartoznak, hiszen az áruk pár ezer forintos tartományban mozog. Tehát gyakorlatilag bárki megengedheti magának őket. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek