- Advertisement -

Hazafelé tart az Axiom Space által szervezett Ax-1 misszió, melynek tagjai kizárólag privát űrhajósokból állnak. 

A nagyüzemi űrutazások beindításának az Axiom Space nevű űrvállalat az egyik legnagyobb képviselője, akiknek nemrégiben elsőként sikerült feljuttatni egy kizárólag privát űrhajósokból álló missziót a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az Endeavour névre keresztelt űrhajó április 9-én érkezett meg az ISS-re, fedélzetén négy privát asztronautával: Michael López-Alegría egykori asztronautával, Larry Connor amerikai vállalkozóval, Mark Pathy kanadai üzletemberrel és Eytan Stribble izraeli vállalkozóval (utóbbi három most először járt az űrben). A turisták súlyos összeget, mintegy 55 millió dollárt fizettek fejenként, hogy nyolc napot az ISS-en tölthessenek, ahol különféle tudományos kísérletekben is részt vettek.

Az űrturistákból álló Ax-1 most elindult hazafelé, a tagokat szállító magánmisszió űrkapszulája levált az ISS-ről. „Dokkolás teljesítve. Az Ax-1 legénysége megkezdi hazautazását” – írta az Axiom Space a Twitteren.

Az Ax-1 misszió tagjai nem csupán nyaralni mentek, számos tudományos kísérletet is végeztek az űrben, többek között teszteltek egy sisakot, amely képes arra, hogy bizonyos agyi jeleket értelmezzen. A brain.space névre keresztelt eszköz érzékeli, hogy az agykéreg mely területei aktívak, például, hogy a felhasználó koncentrál vagy izgatott-e. Bár maga a technológia sokkal kevésbé pontos, mint a mágneses magrezonancia képalkotás (MRI), jóval kisebb és olcsóbb eszköz közbenjárásával is képes adatokat közölni az agyról.

- Advertisement -

COMMENT ON THE ARTICLE