Egy ideje már tervezi a YouTube, hogy az asztali felületén is lehetővé tenné az offline videózást, és most úgy tűnik, végre sikerült közel kerülniük a célhoz. 

Ugyan a YouTube már közel sem növekszik olyan ütemben, mint néhány évvel ezelőtt, és a fiatal tartalomgyártók egy jelentős része a TikTokra és az Instagramra nyargalt át, a Google tulajdonában álló videómegosztó továbbra is a világ egyik legnépszerűbb platformja, amelyet több mint 2 milliárd ember használ. Mivel a videók eléréshez internet szükséges, viszonylag hamar felmerült az offline videónézés igénye, hogy a videókat hálózat nélkül, például utazások alkalmával is lehessen élvezni.

Már eddig is számos módszer létezett a YouTube-os videók leszedésére, ám ezek jó része túlságosan bonyolult, ráadásul illegális is, hiszen a YouTube szabályzata kifejezetten tiltja a tartalmak letöltését. Ugyan a videómegosztó előfizetéses szolgáltatása, a YouTube Premium elérhetővé tette a letöltésfunkciót, ám a felhasználók eddig kizárólag csak a telefonokra tölthettek le, a számítógépre nem.

Ezen kíván most a videómegosztó változtatni, nemrégiben ugyanis a szolgáltatás asztali verziójában is felbukkant a letöltésfunkció, igaz a beszámolók alapján egyelőre még nem működik tökéletesen – adta hírül az Android Police. Akik megkapták az új funkciót, azoknál a videók mellett egy Letöltés gomb jelent meg, erre kell kattintani ahhoz, hogy az archiválás elinduljon.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a videók letöltésének lehetősége a nem előfizetéses felhasználóknál is megjelenik-e, mindenesetre már az is jó jel, hogy a YouTube láthatóan egyre több időt és energiát öl abba, hogy az offline videózás kérdésére is megoldást találjon.