KezdőlapHírekGyorsan merül az akkumulátor a telefonban? Tehetsz ellene!

Gyorsan merül az akkumulátor a telefonban? Tehetsz ellene!

Az okostelefonos iparág jelenlegi egyik legnagyobb kihívása az akkumulátor kérdés megoldása. A gyártók elkeseredetten próbálnak lépést tartani az egyre nagyobb teljesítményű és fogyasztású hardverekkel, illetve kijelzőkkel. De hiába pakolnak a készülékeikbe még pár éve is elképzelhetetlen kapacitású, olykor 6000 mAh-s akkumulátorokat, az üzemidő így is kevés. Gyakorlatilag nincs ma okostelefon, amely normális, átlagos használat mellett kibírna 24 órát egy feltöltéssel, és igazából az a gyakori, amikor be kell érni ennél lényegesen kevesebb idővel, átlagosan 6-12 órával.

Emiatt aztán kulcsfontosságú a telep jó kihasználása, azaz a készülékek energiahatékony működtetése. E téren nagy feladat hárul a gyártókra, hiszen a megfelelő optimalizálással sokat el lehet érni.  De a felhasználóknak is vannak lehetőségeik, hogy kitolják az üzemidőt. Ezeket vettük most számításba.

Mindenek előtt érdemes tisztázni azt, hogy az akkumulátor idővel elfárad. A manapság használatos telepek általában 800-1000 alkalommal tölthetőek fel maximumra a nulláról anélkül, hogy észrevehetően csökkenne a kapacitásuk. Ezt követően a felhasználó azt fogja tapasztalni, hogy sokkal gyorsabban merül a készülék. Mindez persze nem jelenti azt, hogy automatikusan kukázni kéne a terméket, hiszen nagyjából 10-20 000 forintos költséggel lehet cseréltetni az akkumulátort. Ilyenkor egyébként érdemes a szakszervizekhez fordulni, hogy ők végezzék el ezt a munkát, mert a mai okostelefonokban az akkumulátor házilag már nem nagyon cserélhető. Többek között ez az egyik oka annak, hogy miért érdemes “nagy márkát” választani, hiszen a Xiaomi eszközökkel például sok cég foglalkozik, hiszen rengetegen birtokolnak itthon ilyen terméket. Ellenben más, ismeretlenebb, ritkább brandek esetében például az alkatrészellátás is komoly gondot okozhat.

Bluetooth

Sokan nem tudják, de a Bluetooth technológia bizony falja az energiát, és ha ez a funkció be van kapcsolva, akkor az adapter aktív, és feleslegesen fogyaszt. Tehát, ha valaki nem használja ezt a vezeték nélküli adatátviteli eljárást, akkor jobban teszi, ha ki is kapcsolja a Bluetooth opciót.

Helymeghatározás

Ugyanaz igaz rá, mint a Bluetoothra. Azaz ha be van kapcsolva, akkor a háttérben is extra fogyasztást generál. Azaz amennyiben nincs rá szükség, akkor érdemes kilőni. Arra is figyelni kell, hogy néhány applikáció hajlamos automatikusan bekapcsolni, tehát előfordulhat, hogy akkor is “él”, ha nem a felhasználó aktivizálta.

Mobilnet

Ennek használata igen rossz hatással van az akkumulátor töltöttségi szintjére. Tehát ha van WiFi a közelben, érdemes már csak emiatt is átállni rá. Illetve, ha nincs rá szükség, nem netezünk, nem kell az adatforgalom, akkor kapcsoljuk ki azonnal!

Kártevők

A mobiloknál is előfordulhatnak kártevők, főleg akkor, ha valaki nem megbízható applikációs boltból szerzi be az alkalmazásokat. Ezek hatására radikálisan megnőhet a fogyasztás, mert a háttérben tevékenykednek úgy, hogy nem is tudunk róluk. Amennyiben valaki erre gyanakszik, érdemes lefuttatnia a víruskeresést, ami nem is jár extra költségekkel, hiszen elérhetőek már az erre szolgáló ingyenes megoldások is.

Nem használt appok

Sajnos könnyedén előfordulhat, hogy a felhasználó által korábban telepített, de nem használt alkalmazások is futnak a háttérben, és ezzel fogyasztják a tartalékokat. Úgyhogy simán benne van a pakliban, hogy ezek szívják le időnek előtte az energiát. Tehát érdemes letörölni azokat az alkalmazásokat, amelyekre már nincs szükség, mert lehet, hogy ezek okozzák a megszokottnál alacsonyabb üzemidőt.

Sötét mód

Az úgynevezett sötét módra váltással alaposan megnövelhető az üzemidő, elsősorban az egyedi pixelvezérlésű OLED modelleken. Amennyiben ugyanis a fekete az alapszín a fehér helyett, akkor ott a képpontok nem is fogyasztanak (annyi) energiát.

Végső megoldás

Ha végigmentünk mindenen, és még mindig irreálisan hamar lemerül a telefon, akkor még mindig maradt egy utolsó megoldás. Ez pedig a factory reset, azaz a gyári beállítások visszaállítása. Ilyenkor törlődik minden adat, fénykép, névjegy, app stb. a mobilról, viszont lehet, hogy az az anomália is eltűnik, ami a készülék gyors kimerülését okozta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek