Bár a Google Lens eddig elsősorban csak az okostelefonokon volt elérhető, a legújabb hírek szerint hamarosan az asztali gépeken, a Chrome alatt is megjelenik a mesterséges intelligenciával működő szolgáltatás. 

A Google 2017-ben mutatta be Google Lens névre keresztelt fejlesztését, amely az okostelefon kameráján keresztül az MI, azaz a mesterséges intelligencia segítségével különböző műveleteket hajt végre: felismeri mi van a képeken, információt gyűjt arról, amit a kamera lát, vagy épp lefordítja a szöveget. Kezdetben csak a Pixel telefonok kiváltsága volt a hasznos funkció, azonban ma már jó néhány készülék kameraalkalmazásában integráltan megtalálható, továbbá a Google dedikált appján keresztül is könnyen és gyorsan elérhető.

Sokak örömére egy Reddit felhasználó arról számolt be, hogy az okostelefonok után hamarosan a számítógépeken is megjelenik a Google Lens. Az új funkció eléréséhez állítólag annyit kell csak tenni, hogy jobb egérgombbal rákattintunk a képre, és a felugró menüből kiválasztjuk a Lens segítségével történő keresést.

google chrome lens
A Google Lens az okostelefonok után hamarosan az asztali Chrome-ban is elérhető lesz. (Fotó: Reddit/ Leopeva 64-2)

Az újdonság bevezetése egyelőre még csak tesztfázisban van, így nem tudni, hogy a Google képfelismerő technológiája, mikor érkezik pontosan az asztali Chrome-ba.