Új csúcsot hitelesített a Guinness Rekordok Könyve, világrekorder lett a tudósok által kifejlesztett legfehérebb festék, ami a napfény 98.1 százalékát is képes visszaverni. 

A valaha volt legfehérebb festéket azzal a céllal állították elő az amerikai Purdue Egyetem kutatói, hogy segítsék az épületek és a bolygó hűtését. A különleges fejlesztésről a The Guardian számolt be még április közepén, amikor többek között az is kiderült, hogy a festék a teszteken is igen jól szerepelt: átlagosan 4,5 Celsius fokkal hűtötte hidegre a felületet a környezet hőmérsékleténél, még abban az esetben is, ha közvetlen napsugárzás érte.

A laboratóriumban megalkotott festék a napokban hivatalosan is Guinness-rekorder lett. Az egyetem egyik munkatársa Xiulin Ruan megköszönte az elismerést, majd azt is hozzátette, hogy a festék megalkotásakor az energiatakarékosságot és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet tartották szem előtt.

A titok kulcsa egy bárium-szulfát nevű anyag, amelyet rendkívül nagy koncentrációban adtak hozzá a mészkő alapú festékhez, méghozzá olyan formában, hogy különböző méretű részecskéket tartalmazzon. Elméleti szinten ezzel a technikával még a mostaninál is fehérebb anyag is létrehozható, ám ha még tovább növelnék a bárium-szulfát mennyiségét a festékben, az már jó eséllyel az anyag minősgének rovására menne.

guinness legfehérebb festék
A világ legfehérebb festéke (Fotó: Mashable)

A kutatók szerint az új festék ki tudná váltani a légkondicionáló berendezések használatát, amellyel így jelentős szén-dioxid kibocsátást spórolhatnának meg.