A Xiaomi idén nagyon rákapcsolt. Már januárban globális üzletpolitikai döntés alapján a Redmi-t különálló márkává tette, majd bemutatták a Redmi Note 7-et. Bemutatkozott az Android Go-s Redmi Go is, február 20-án pedig az Mi 9 / Mi 9 Transparent Edition / Mi 9 SE trió. A jövő héten pedig várjuk a Redmi Note 7 Pro rendezvényt is. Pontosan 4 nappal a Kínai bemutató után Európai rendezvényén, Barcelonában is bemutatkozott néhány érdekesség.

Magyar idő szerint 10:30-kor indult a közvetítés némi késéssel, melyet a Xiaomi alelnöke, Xiang Wang vezetett fel.

Nem győzte hangsúlyozni, hogy a Xiaomi fiatal gyártó, alapításának 8. évfordulóját tavaly ünnepelték. Nagyszerű csapatuk van világszerte. A Xiaomi a legdinamikusabban növekvő fiatal vállalat, amely mindössze 4 év alatt 10 milliárd dolláros (2804 milliárd forintos) éves bevételt ér el.

A Google erre a szintre 9, a Facebook 12, az Apple 20 év alatt jutott el.
A Xiaomi megőrizte 4. helyét a globális eladásokban 2018-ban, 32.2%-os növekedés mellett.
Az aktív MIUI felhasználók száma meghaladta a 224 milliós taglétszámot.
Ősszel megnyitott a Londoni Mi Store is.

Spanyolországban és Ukrajnában is a Xiaomi vezet az okostelefon értékesítésben.

A Xiaomi nem csak okostelefon értékesítésben tölt be vezető szerepet egyes régiókban, de az IOTP és okosotthon rendszerei is előkelő helyen szerepelnek. A viselhető eszköz gyártók között szintén első.

A MiJIa M365 elektromos roller több díjat is nyert már bejelentése óta, jelenleg a legnépszerűbb elektromos roller több piacon is.

Az eladott darabszám  meghaladta az 560.000-et, és a tavasz közeledtével heteken belül újra megugorhat az értékesítés. Nem véletlenül mutatták be Kínában a Pro változatot is, 45 km-es megnövelt hatótávval.

Kínában és Indiában a Mi TV a legnépszerűbb, vezeti az eladásokat. Ez főként Kínában kiemelkedő, hiszen óriási a konkurencia.

A Xiaomi ökoszisztéma több, mint 2000 terméket számlál

Óriási hír, hogy a Xiaomi és az IKEA stratégiai megállapodást kötött globális szinten az IoT rendszerek fejlesztésében.

Okos világítás téren szorosan együttműködik a Philips céggel, már több okos villanykörte, asztali, éjjeli, és mennyezeti lámpa található meg a kínálatban.

A világon az IoT rendszerben 132 millió fölötti az aktivált eszközök száma.

Az okosotthon rendszer folyamatosan fejlődik, az automatizálás egyre tökéletesebb. Az eddigi eredmények, szemléltetések alapján a rendszer egyelőre Kínában működik igazán, a Baidu szerverein villámgyorsan áramlik az információ, valós automatizálás érhető el. Az elmúlt hónapokban a Yeelight mutatott új irányt, hiszen hivatalosan is jelen vannak Amerikában. Az ottani partnerség a Google asszisztens, az Apple HomeKit, és az Amazon Alexa rendszerek felé is nyitott.
Európában sem rossza a helyzet, egy szúk termékpaletta már egész jól használható felénk is.
Azonban jelenleg káosz van a Smart Home termékek között. Több kínai termék csak kínai szerverem működik, a Global változatú eszközök jórészt viszont csak európain. Ritka az átjárhatóság, kevés olyan termék van, mely mindkét szerveren használható. A helyzet tovább bonyolódott a Globan Sensor Kit bemutatásával. Amellett, hogy másfél évet csúszott a bemutatás, csak Global termékek csatlakoztathatóak rá (egy-két kivételtől eltekintve). Kimaradt a Smart Plug, és a kínait nem is tudjuk a Global gateway-el használni.
Tehát számunkra csak kompromisszumokkal oldható meg otthonunk okosítása. Az EU szerver lassan eléri a kapacitása maximumát, ideje korszerűsíteni. Tehát hiába a széles termékelérés különböző csatornákból, és az elérhető kínai szerver, ha az EU piac csak töredékét kapja a teljes ökoszisztémának. A szoftveres frissítési bakikról ne is beszéljünk.
A rendezvényen egyébként demózták volna a Google asszisztens vezérlést, de valószínűleg átmeneti rendszerhiba, vagy a leterhelt internet miatt nem igazán sikerült.

5G

Tagadhatatlan, hogy az 5G-é a jövő. Nem csak a mobilinternet elérés sebességének jelentős gyorsulása miatt, de az 5G segítségével megannyi területen fejlődhet (vagy nyílhat meg) az információcsere. Segítségével a tömegközlekedés, a kórházak, az áruszállítás, vagy épp a beltéri navigáció is fejlődhet. Minden okosítható, kommunikálnak a jelzőtáblák, javulhat a reakcióidő a mentésekben, valós időben történnek a vezérlések. A technológia az okosotthon részleget is megreformálja idővel.
A technológiát a Xiaomi már tavaly ősszel demózta, de a Mi MIX 3 csak mára kapta meg a tényleges 5G képességet.
Az okostelefon duót Donovan Sung, a Xiaomi termékmenedzsere prezentálta.

Mi MIX 3 5G

A Qualcomm™ Snapdragon 855 processzor az X5 5G modem segítségével biztosítja az 5G kapcsolatot a telefon számára. Segítségével jelentősen gyorsul a le/feltöltési sebesség, az egyidejű folyamatosa kapcsolat elérhető lesz a közösségi platformok, és a játékok számára is. Itt lesz igazi jelentősége a gyors és nagy memóriának, és háttértárnak. Spanyolországban már most biztosított néhány szolgáltató jóvoltából az 5G, felénk a jövőre várható az első kiépített hálózat. Ehhez viszont alaposan át kell dolgozni a szolgáltatóknak a jelenlegi tarifákat, mert a jelenlegi 4G esetén még igen borsos a korlátlanság, és a domborzati viszonyok miatt a lefedettség sem tökéletes. A 800MHz-es “spórolásról” ne is beszéljünk.

A Mi MIX 3 5G specifikációja az alábbi változásokat hozza:

 • majd 1 mm-rel vastagabb lett
 • cserébe 3200-ról 3800 mAh-ra növekedett az akku kapacitása (bár a gyári oldalon a specifikációknál vagy elírták – ott még 3200 mAh szerepel -, vagy a sajtóképen bakiztak egy hatalmasat)
 • Snapdragon 845 helyett a friss SD 855-öt kapta az X5 5G-s modemmel (6GHz) kiegészülve.
 • a súly elvileg nem nőtt, bár a nagyobb akku miatt azt várnánk (majd lemérjük mi 😉 )

Sajnos a színváltozat maradt kéttagú, azaz be kell érjük a fekete, és zafírkék változatokkal. Ami fájóbb, hogy a RAM/háttértár sem változott, 6+64 GB, és 6+128 GB a választék. tehát a kínai MIX 3 8-10 GB RAM-ját ne is várjuk a jövőben sem.

Mi MIX 3 5G ár:

Egyelőre a hivatalos eurós árat tudjuk, ez 599 euró, ami kb. 191.000 Ft. Ez azt jelenti, hogy a május eleji megjelenéskor nagyjából ennyiért tudjuk megvásárolni a 6+64 GB-os változatot egy Mi Store-ban. A 128 GB-os ára egyelőre nem ismert.
Az eddigi infók alapján a Mi MIX 3 5G lehet a legolcsóbb 5G képes okostelefon a piacon, hiszen a Samsung S10 5G jelenleg 2,5x drágább.

A kamera nem fejlődött, így jelenleg az Mi 9 veri a Mi MIX 3 minden változatát. És a gyorstöltés sem változott.

Mi 9 Global

A rendezvény csúcspontja az Mi 9 bemutatása volt, hiszen ilyen gyorsan még nem jelent meg Global változat a kínai bemutató után.
Nem lepődtem meg túlságosan, mondhatni borítékolható volt, hogy egy “gyengébb” változatot kap a global piac az Mi 9-ből.
A telefon kameráján volt a fő hangsúly, nem véletlenül. Ha pár óráig is, de a harmadik helyet szerezte meg a DxOMark ranglistáján. Összesítésben jelenleg is a harmadik legjobb pontszámmal rendelkezik fotós képességekben, csupán az új Samsung S10 előzi meg a második, valamint a Huawei P20 Pro/Mate 20 Pro az első megosztott helyen. Videóban azonban akkorát gurított, hogy jelenleg is őrzi elsőségét. Gratulálunk a fejlesztőknek.
Olyan nagy nevet utasított maga mögé az Mi 9, mint a 3x drágább iPhone XS Max, vagy a Galaxy Note 9+.

Az Mi 9 kamerájának legfontosabb jellemzői:

 • Felül a Telefotó szenzor: 12 MP 1/3,4 hüvelykes Samsung S5K3M5 érzékelő 1,0µm pixelekkel, f/2,2-es rekesznyílású objektívvel, 50 mm-es fókusztávolsággal
 • Alatta PDAF/lézer autófókusz
 • Középen az Elsődleges szenzor: 48 MP 1/2 hüvelykes Sony IMX586 quad-érzékelő, 0,8 µm pixel, f/1,75-ös rekesznyílású (6P) objektív, 26 mm-es ekvivalens fókusztávolság
 • Alul pedig a Szuper-széles látószögű szenzor: 16 MP 1/3 hüvelykes Sony IMX481 érzékelő, f/2.2-es rekesznyílású objektív, 17 mm-es fókusztávolság (117°-os szöggel rendelkezik.)
 • 4 cm-es makró mód (telefonok között igen ritka)
 • A kameraegység alatt külön található a dupla (egytónusú) LED vaku
 • Videót max. 2160p-ben (4K) 60 kép/mp sebességet képes rögzíteni (alapértelmezett módban 2160p / 30 kép/mp)

Az Mi 9 különleges, teljesen lekerekített hátlapot kapott. A Gorilla Glass 6 védelemmel ellátott üveg alatt réteges kialakítással holografikus szivárvány árnyalatú fólia található, amely az alatta lévő újabb festett réteget dobja fel. A lekerekítettebb kialakítástól jobb ergonómia várható, mint az Mi 8 esetén.
Az Mi 9 legvastagabb pontján 7.61 mm, a legvékonyabb részén csupán 3.5 mm.

 

A zongora fekete, óceán kék és levendula lila színek mind elérhetőek Global változatban is.
Két (kék, lila) szín esetén ez a holografikus fény adott, azaz ha olyan szögben törik meg rajta a fény, különleges színeket láthatunk (különösen az éleken).

Az Mi 9 előlapján vízcsepp notch-os 6.39″-es Samsung AMOLED panel található 600 nites fényerővel, Gorilla Glass 6 védelemmel. A kijelzőbe új generációs optikai ujjlenyomat érzékelőt szereltek, ami még gyorsabb, és pontosabb (elvileg 25%-al).

Az Mi 9 a legújabb gyorstöltési fejlesztést kapta, amely vezeték nélkül hihetetlen, 20W-os töltésre képes. A 20W-ot a TÜV is mérte, és hitelesítette. Vezetékkel, külön megvásárolható QC 4+ töltőfejjel 27W-os töltés érhető el.

Processzorból a  Snapdragon 855-öt kapta Kryo 485 magokkal, melyek mérések alapján 45%-os gyorsulást nyújtanak, kisebb fogyasztás mellett.

A GPU is említésre méltó, a Game Turbó móddal nincs olyan játék, ami el ne futna akadás nélkül.

Az SD855 az AIE mark alapján a legjobb, hiszen mesterséges intelligencia számításban a Huawei Kirin 980-at, vagy az Apple A12-őt is jócskán lehagyja.

AnTuTu pontszámban pedig ilyen értéket ért el:

Sebességben az Mi 9 őket veri:

Tavalyi modellek, idén valószínűleg lekörözik majd az Mi 9-et az utódok.

Mi 9 akku

Sokan csak a számok alapján ítélnek, nem olvasnak utána, hogy mennyit fejlődött a technológia egy év alatt. A 7 µm-es processzor kevesebbet fogyaszt, mint a tavalyi SD845, így a 3300 mAh akku 1 teljes napot kibír. Hiába a megnövekedett teljesítmény, biztonságosan használhatjuk estig anélkül, hogy töltésre gondolnánk.

És itt a 20W-os gyorstöltés is

amivel másfél óra alatt feltölthetjük nulláról a telefont.

3 részlet, amiért jobb lett az Mi 9, mint elődei:

1. A legszebb Xiaomi telefon különleges színezéssel, zafírüveg kamera-lencse védelemmel
2. Vékonyodó, kézbe simuló forma ideális súly mellett.
3. Gyors működés, gyors biztonsági feloldás, gyönyörű, és a legjobb védelemmel ellátott AMOLED kijelző.

3 ok, amiért az Mi 9 a legjobb vétel, ha Xiaomi okostelefont szeretnél:

1. Brutalitás minőségű tripla kamera, a második legjobb elért eredménnyel, és a legjobb videóval, amit okostelefonon eddig mértek
2. Egyedi kialakítás, minőségi anyaghasználat, megfelelő védelemmel
3. A legerősebb hardverrel, és a leggyorsabb vezeték nélküli töltéssel a piacon.

Mi 9 ár

A mezőny legolcsóbb telefonja, miközben sok tekintetben jobb, mint vetélytársai.

A kedvező árnak azonban ára van, azaz a Global változat kisebb memóriát kapott, mint a Kínában bemutatott. Mi 9-et hivatalos csatornán, B20 támogatással csupán 6+64GB-os, és 6+128GB-os változatban tudunk vásárolni 3 színben.

 • Mi 9 (fekete, kék, lila) 6GB + 64GB   : 142.000 Ft
 • Mi 9 (fekete, kék, lila) 6GB + 128GB : 159.000 Ft

Ezzel a jelenlegi TOP 4 márka közül a legolcsóbb zászlóshajó a piacon (továbbra is)

Az értékesítés február 28-tól indul, március elejétől megvásárolható a Mi Store-okban, és a további webshopokban, valamint műszaki áruházakban.

Ezzel tehát eldőlt, egyelőre sem a 8GB-os változatot, sem pedig a jobb kamerával, és különleges átlátszó hátlapjával szerelt Mi 9 Transparent Edition-t nem vásárolhatjuk meg a Mi Store-ban, ahogy az Mi 9 SE is teljesen kimarad a hivatalos európai értékesítésből (megint)

Információnk szerint, amennyiben elérhető lesz Kínában a trió, mindhárom modell (elérhető) összes változatát tartani fogja a xiaomishop.hu webáruház.
Aki szeretne nagyobb memóriát, az Mi 9 SE-t, vagy átlátszó hátlapos, jobb kamerás, 12GB RAM-os változatot, érdemes várnia. Bár B20 nem lesz ezekben, a magyar nyelv megoldható lesz, akár a jelenlegi Mi MIX 3 kínai változatok esetében is. A 24 hónap magyar garancia miatt pedig megfontolandó, hogy az ismert kínai webshopok kuponjait vadásszátok, vagy olyan ismert hazai webshopból vásároljátok, akik nem most kezdték, és probléma esetén akár személyesen is tudtok hozzájuk fordulni.

A rendezvény zárásaként pedig sajnos nem a Mi Bedside lámpa 2 global verziót, csupán a Mi LED Smart Bulb fehér és színes változatát jelentették be.


Ára egy átlagos okos izzóhoz képest (mely 16e Ft) csupán 6400 Ft.
A Mi Home mellett Google Asszisztens, és Amazon Alexa felhasználó számára is  biztosított az integráció, hangvezérlés támogatással.

Ha valaki csak a hideg/meleg fehér tónusra vágyik, számikra itt a Philips Wi-Fi E27-es fehér okos izzója is, szintén a Google, és Alexa támogatással

3200 Ft körüli áron.

Tehát 4 terméket mutattak be, igen kedvező áron.

2019 tehát az 5G éve a Xiaomi-nál. Reméljük sok újdonságot tartogat még a következő 10 hónap, és minden készüléket személyesen is letesztelhetünk. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ