0.00
8

Dizájn

8.0/10

Szoftver

9.0/10

Kamera

7.0/10

A Xiaomi folyamatosan fejleszti okostelefonjai kamerájának minőségét a közép, és a zászlóshajó kategóriában is. A fejlesztés annyira jól sikerült, hogy a tegnap bemutatott Xiaomi Mi 9 a DXOMark tesztje szerint jobb eredményt ért el fotóban, mint az aktuális Apple csúcsmodell, az iPhone XS Max, és a Huawei Mate 20 Pro-tól is csak kettő ponttal marad el. Videóban viszont jobb, mint a P20/Mate 20 Pro.

Xiaomi Mi 9 DXOMARK Mobile

A Xiaomi Mi 9 előtt született teszteredményekről

A zászlóshajók (Mi 8/Pro, Mi MIX 2s, Mi MIX 3)  esetén már tavaly is óriási javulást tapasztalhattunk kamera minőségben, miközben megőrizték a megfizethető ár- képzést, melyről a Xiaomi telefonok ismertek. A 2018 márciusában megjelent Mi MIX 2s 97 pontot szerzett a DXOMark benchmark teszten, ami megegyezett az iPhone X pontszámával. A tavalyi májusban kiadott Mi 8 további javulást mutatott a kamera konfigurációjában, ami már 98 pontot gyűjtött a benchmark teszten, felülmúlva az iPhone X-et.

A tavaly októberben bemutatott Mi MIX 3 már büszkén hirdette (előzetes tesztek alapján), hogy átlépték a 100 pontot, ezzel a Top 3-ba emelkedett az épp aktuális mezőnyben a Xiaomi aktuális zászlóshajójának tesztpontszáma. Az elért pont egészen pontosan 103, ami épp elmaradt a Huawei Mate 20 Pro-tól. Ez úgy kiváló eredmény, hogy a Xiaomi nem állt össze a neves objektívlencse-gyártó, több évtizedes múlttal rendelkező (német) – a fotózásban jártasok számára híres névnek számító – Leica céggel. A Huawei szárnyalása akkor indult meg igazán, amikor első ilyen, közös fejlesztésű okostelefonját megalkotta.

Xiaomi Mi 9 vs Huawei P20

Az új Xiaomi Mi 9 a Huawei P20 Pro-hez hasonlóan tripla kamerával rendelkezik, és mindössze 2 ponttal maradt el a P20 Pro és a Mate 20 Pro mögött, ami a legjobb kamerás okostelefonok közé emeli. A Mate 20 Pro és a P20 Pro 109 ponttal rendelkezik a DXOMark tesztjén. Itt jegyezném meg, hogy a DXO bár teszteli a szelfi kamerák képességét is, az pontszám formájában még nem jelent meg az összesítésben.

Xiaomi Mi 9 kameraAz Mi 9 a Xiaomi első három hátsó szenzorral rendelkező okostelefonja. A három érzékelőt függőlegesen helyezték el a bal felső sarokban, és zafírüveg borítást kapott a jobb védelem érdekében.

A Xiaomi Mi 9 kamerájának legfontosabb jellemzői

  • Felül a Telefotó szenzor: 12MP 1/3,4 hüvelykes Samsung S5K3M5 érzékelő 1,0µm pixelekkel, f/2,2-es rekesznyílású objektívvel, 50 mm-es fókusztávolsággal
  • Alatta PDAF/lézer autofókusz
  • Középen az Elsődleges szenzor: 48MP 1/2 hüvelykes Sony IMX586 quad-érzékelő, 0,8 µm pixel, f/1,75-ös rekesznyílású (6P) objektív, 26 mm-es ekvivalens fókusztávolság
  • Alul pedig a Szuper-széles látószögű szenzor: 16MP 1/3 hüvelykes Sony IMX481 érzékelő, f/2.2-es rekesznyílású objektív, 17 mm-es fókusztávolság (117°-os szöggel rendelkezik.)
  • a kameraegység alatt külön található a dupla (egytónusú) LED vaku
  • Videót max. 2160p-ben (4K) 60 kép/mp sebességet képes rögzíteni (alapértelmezett módban 2160p / 30 kép/mp)

A főmodul rögzíti a képinformációkat egy 1/2″-es 48 MP-es érzékelőn, amely 12MP kimeneti képeket készít. A 4 az 1-ben technológiának köszönhetően (melyet a Redmi Note 7 is használ) 4 képpont alkot egyetlen fő képpontot. Az így rögzített információk és fénymennyiség sokkal jobb(több), mint a normál megoldások.

A felső egység (tele-modul) a 12MP-es szenzorral jelenti a 2x-es zoom-ot, az alsó 16MP-es szuper-széles látószögű (117°-os szöggel), a panoráma tájképekért, és a közeli (makró) fotókért felel.Az autofókusz rendszer a PDAF, a lézer és a kontrasztérzékelés keverékét használja. Ez igen ritka, a Xiaomi esetén pedig az első ilyen megoldás, hogy egyszerre a létező összes módot támogatja.

Xiaomi Mi 9 tesztfotó
A Xiaomi Mi 9 képek szinte minden körülmények között jó expozíciós és jól szabályozott zajszinteket mutatnak.

A 107-es DxOMark Mobile átlagot képező pontszámának elérése után az Mi 9 a legjobb Xiaomi készülék, amit eddig teszteltek, minősége közel áll a jelenlegi csúcshoz. amely A 112 pontos Fotó pontszám kiváló, köszönhetően a fényképezőgép azon képességének, hogy szinte minden helyzetben kiváló minőségű állóképeket készíthet.

Xiaomi Mi 9 tesztfotóA fehéregyensúly pontos és a színek kellemesek.

Xiaomi Mi 9 tesztfotóA Xiaomi Mi 9 jó színt, expozíciót és zajszintet produkált beltérben is.

Nézzünk pár összehasonlító fotó a hármas tesztből!

Nagy kontraszt

Sötétben, 5 lux mellett

Fehéregyensúly

Színvisszaadás

Rajzolat, és zajszűrés

Nézzünk egy nagytotál képet, melynek egy részletét vették szemügyre

Xiaomi Mi 9 tesztfotóXiaomi Mi 9 Apple iPhone XS Max Huawei Mate 20 Pro tesztfotóElég részletesen megmutatják a srácok, hogy milyen szinten van a Xiaomi 2019-ben. Az a Xiaomi, aki pár éve még pont a kamerája miatt volt megszólva, ha a vásárlás előtt tanácsot szerettetek volna kérni fórumokon. Mára ez a különbség eltűnni látszik, hiszen nem csak a felső szegmens fejlődött ennyit szűk egy év alatt.


Hasonló, bár nem ennyire részletes tesztben mutatom majd be nektek, mit is tud most a középkategória a Xiaomi-nál. Megnézzük mit tud a Redmi Note 7, ha kategóriájában összehasonlítjuk egy konkurens modellel.

Forrás

A DxO részletes tesztjét itt találjátok.

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ