A Xiaomi idei első zászlóshajóját, az Mi 9 modellcsaládot kissé korán, tegnap mutatták be. A tavalyi Mi 8 modellfrissítéséig alig egy évet (11 hónapot) kellett csak várni. A háromtagú paletta igen impozáns specifikációval, és gyönyörű dizájnnal rendelkezik. Több “világelső” címmel is büszkélkedhet, úgymint az Mi 9 lett az első sorozat gyártott 12GB RAM memóriával rendelkező okostelefon. Igaz a címhez mindössze pár órányi előnye van, ugyanis még aznap bemutatták a Samsung S10-et, mely szinten elérhető ekkora memóriával.
Aztán az Mi 9 SE lett al első okostelefon, ami megkapta a Snapdragon 712-es SoC-t. A DxO tesztjében az Mi 9 lett a legjobb videós képességű okostelefon, megelőzve pl. a Huawei Mate 20 Pro-t, vagy iPhone XS Max-ot.
A Xiaomi nagyon belehúzott, minden elérhető fejlesztést és “innovációt” belepakolt a telefonba, ami ma elérhető. Kamera fronton tehát 3. a világranglistán a fotós képességekben, dizájnban szerintem szebb, mint a Samsung S10 család, és mindezek mellett az árazás is baráti lett. A Xiaomi korábbi üzletpolitikáját követve most sem “fogott vastagon a ceruza”, nagyjából a tavalyi árazás köszön vissza a trión.
Üdvözlendő, hogy az Mi 9 SE-ből nem spórolták ki a jó kamerát, a kijelzőbe épített ujjlenyomat érzékelőt, az UFS 2.1 háttértárat, vagy a gyorstöltést, amit az előd, az Mi 8 SE esetén sajnos megtettek. Bár az eddigi specifikációk alapján a 800MHz egyelőre hiányzik mindhárom modellből, az előzetes pletykák alapján az MWC-n bemutatandó Global változatokban már megkapjuk a B20-at, mindhárom modell, és az összes változat esetén.

Az eddigi tapasztalatok azonban nekem mást súgnak. A videómagosztón található exkluzív teszteken látható CE logós telefon alapján az Mi 9 fekete, és kék színben várható Global változatban, a Transparent Edition helyett majd valamikor kapunk egy Mi 9 Pro-t, némileg csökkentett RAM/háttértár változatban. Az Mi 9 SE pedig megmaradhat belpiacos Kínai változatnak. De ne legyen igazam.
Ha mégis, a B20-at ugyan nem, de magyar nyelvű romot kaphatunk. Én részemről egy Mi 9 Alita változatra hajtok, de nagyon.

Na de térjünk a lényegre. Nemcsak átlátszó hátlapot, nagyobb memóriát és háttértárat, de jobb szenzort is kapott az Mi 9 TE (Alita változat).


Igen, szemfüles Xiaomi rajongó kiszúrhatja a lényeges különbséget a fotóról.

Míg a sima Mi 9 zafírüvege mögött középen egy 48MP-es 1/2 hüvelykes Sony IMX586 quad-érzékelő, 0,8 µm pixel, f/1,75-ös rekesznyílású (6P) objektív, 26 mm-es ekvivalens fókusztávolságú egység található, addig az Mi 9 Transparent Edition már f/1,47 + 7P objektívet kapott.
A 7P azt jelenti, hogy hét optikai lencsével rendelkezik! A legtöbb okostelefon-kamerának manapság többnyire “csak” 5P vagy 6P lencséje van. Ha a kameramodul mélysége kisebb, mint 1cm, a 7 lencsés kialakítás szinte lehetetlen. Ezen a szűk helyen a fő érzékelőnek, a stabilizációs mechanizmusnak is el kell férnie, hogy az egyéb elektronikát, fókusz egységet ne is említsük. Bámulatos, hol tart 2019-ben a miniatürizálás.
Az f/1,47 rekesznyílás valószínűleg a legnagyobb az iparágban. A Samsung S10 se ennyire jó, ott a kettős apertúra technológia f/1.5 és f/2.4. Minél nagyobb a rekesznyílás, annál több fény jut be kamera érzékelőjére. Kicsit vicces, hogy az Mi 9 sötét változata több fényt enged be…

Kíváncsi lennék, tud-e egy helyezést hozni a DxO tesztben a Huawei-en ezzel a jobb objektívvel. Ha igazak az előzetes infót, a nemzetközi változat is várható belőle, akár már az MWC, melynek sajtóeseménye most vasárnap (február 24-én lesz).
Várjuk már az első tesztkészüléket nagyon. Készülünk egy nagyobb lélegzetvételű kamerás teszttel, házon belül, és kívül is. 😉

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ