Redmi note

0.00
7.6

Dizájn

8.0/10

Szoftver

9.0/10

Kamera

7.0/10

Akku

8.0/10

Ár/Érték

6.0/10

Szerkesztőségünk 2019-ben új lehetőségek elé néz. Több sikeres egyeztetés után megismerkedhetünk más márkák készülékeivel is, hogy aztán összehasonlíthassuk a Xiaomi termékekkel, kategórián belül. Első ilyen összehasonlításunkban a Redmi Note 7-et hasonlítjuk a Huawei P smart 2019-hez, és megnézzük, mennyit fejlődött a technológia az Mi 8 Lite bemutatása óta.

Az összehasonlításba nem mélyedünk túlságosan bele, műszeres mérés sem opció, csupán a saját érzékszerveinkre hagyatkozhatunk. Épp ezért nem megyünk bele a Benchmark értékekbe sem, mert nagyjából ugyanazon a teljesítményszinten van mindhárom készülék.

A középkategória nemcsak a legnépszerűbb a világpiacon, ebben a kategóriában a Xiaomi is igen erős mind a kínai, mind pedig az indiai piacon. Hazánknak sincs ez másként, a Redmi modellcsalád messze a legnépszerűbb ár kategóriájában Magyarországon is. Nem véletlenül, hiszen évekig – hasonló hardverrel – a konkurencia árban és összeszerelési minőségben (valamint szoftveres supportban) sem tudott versenyezni. Az elmúlt pár évben viszont a Huawei/Honor ebben a szegmensben is igen ütőképes ajánlattal állít konkurenciát a Redmi szériának. Jelen tesztalanyaink hasonló áron, szinte megegyező teljesítménnyel kínálnak alternatívát azok számára, akik 2-4 évre terveznek, és nem áldoznak magasabb összeget egy okostelefonra. A Huawei dolgát nagyban megkönnyíti a szolgáltatói részletfizetési opció, valamint a több tucat webshopos, és műszaki áruházas értékesítés.
Nézzük, mit is tud a középkategóriás trió 2019-ben felmutatni.

Dizájn

Redmi Note 7

A Global változat megjelenése előtt sikerült a Redmi Note 7-et megkapnunk, így a teszt még ezzel készült. Különbség azonban nem tapasztalható, a kínai stabil rom kamera terén még jobb is, mint az első Global stabil romok.

A január eleji különválás első önálló modellje új irányvonalat vetít előre, hiszen végre belekerült a Type-C csatlakozás, minőségi kettős főkamera, ráadásként pedig megkapta a gyors töltést is, ami a 4000mAh-ás akku mellé jól jöhet.

A fényezett, fémnek látszó, de valójában műanyag keret masszív érzetet ad, az üveg (Gorilla Glass 5) elő és hátlap pedig minőségi megjelenést és fogásérzetet. A telefon tervezésévél fontos szempont volt a könnyű súly, és a megfelelő merevség. Ezt sikerült is elérni, ráadásul a sarkoknál ütéscsillapító zónát alakítottak ki, így leejtés esetén a műanyag keret tompítja az ütés okozta károsodást. Míg egy fém keret leejtés esetén deformálódik, és a feszültség hatására törik a kijelző, addig a rugalmas műanyag esetén maximum horzsolásnyom marad a festésen.
Itt térnék ki a hajlíthatóságra. Bár a videómegosztón láthatunk kettéhajló Note 7-et, a valóságban szó nincs efféle konstrukciós hiányosságról. Nyilván izomból szinte bármit meghajlíthatunk, normál élethelyzetben erre nincs esély. Mindhárom készüléknél próbálkoztam, a két Xiaomi masszívan ellenáll a behatásnak. A nagy felület miatt azonban sem XS-es “skinny” fazonú farmer oldalzsebben, sem farzsebben nem ajánlott a hordása. Egyrészt tok nélkül gyorsan a mellékhelyiség padlóján találhatjuk, másrészt a Gorilla Glass üveg sem törhetetlen huzamos feszültségnek kitéve.
A Redmi Note 7 esetén a mérettel kell megbarátkoznunk leginkább, különösen, ha a előd, a Redmi 6 után fogjuk kézben. Átlagos kézzel rendelkezők számára a használat fogásváltás nélkül lehetetlen. Mondjuk ugyanez igaz mindhárom modellre. A fényezett keret, és a fényes üveg hátlap miatt csúszásra hajlamos, a Xiaomi telefonokhoz járó szilikon tok használata már-már kötelező. A kamera egység aszimmetrikus elhelyezése miatt “csupaszon” egyébként is billeg az asztalon, ha nem kézben fogva nyomkodjuk.

A készülékház alul szimmetrikus, kétoldalt 5-5 furatos hangszóró és mikrofont rejtő rácsozat (bal oldalon a mikrofont, jobbra a mono hangszórót rejti) középen a Type-C csatlakozó található, ami a gyári adatok alapján szigetelt, tehát a fröccsenő víztől jó eséllyel megvédi alul a telefont.  Jobb oldalt, a felső részen a hangerőgomb-páros, alatta a bekapcsoló gomb található. A jobb felső részen a hibrid SIM tálcát találjuk, melyben vagy 2 nano SIM kártyát, vagy egy nano SIM-et, és egy microSD kártyát helyezhetünk. A SIM tálca és a hangszóró is kapott szigetelést, ezért a cseppállóság szinte borítékolható. Felül balról jobbra az infra port, a 3,5mm-es jack csatlakozó, és a zajszűrő mikrofon kapott helyet. A 2.5D-s lekerekítés elegáns, a telefon fogása viszont nem annyira kényelmes, mint például az Mi 8 esetén. A 6.3″-es kijelző miatt magasabb az Mi 8-tól, de a trió másik két tagjától is. Súlyban még a vállalható értéken van, a 186g azt sugallja, hogy minőségi anyaghasználattal van dolgunk. Mentségére szolgál a nagy akku, és megfelelő merevítés.

Huawei P smart 2019

A hármas legkényelmesebben fogható tagja. A teljes képernyős kialakítás keskeny kávákkal párosul, a lekerekített sarkak pont annyira kényelmesek, mint a Xiaomi modellek esetén. Az alsó káva keskenyebb, mint a két másik modellnél, a 6,21″-es kijelzőmérettel a trió legkisebb tagja a teljes fizikai méret tekintetében is. A kijelző közepén található kis szenzorsziget nem zavaró, egy 8 MP-es szelfi kamerát rejt. Apróság, de a P smart még színes értesítési LED-et használ, melyet a kijelző alsó részén találunk. A Redmi Note 7-nél hasonlóan alul, de már csak fehér színben, míg az Mi 8 Lite-on legfelül, pontosan középen találjuk az ugyancsak fehér apró LED-et.
A P smart 2019 leggyengébb pontja egyértelműen a hátlap. A lakkozott színátmenetes festés (auróra kék) messziről jól néz ki, közelebbről azonban jól látni az apró karcokat, melyeket akár napok alatt össze tud gyűjteni a védelem nélküli műanyag. A helyzeten az sem segít, hogy gyárilag nincs mellékelve szilikon tok, ami hónapokkal hosszabbítaná meg a hátlap karcmentességét. A készülék súlya így viszont nagyon kellemes. A 160 grammos légies súly nagyon kényelmes fogást biztosít, órákon keresztül fogdosható anélkül, hogy le akarnánk tenni. Zsebben szinte elveszik, annyira vékony, lekerekített, és könnyű. A műanyag hátlap, és a kis súly miatt a leejtésből származó anyagi kár is kisebb lehet, mint a két súlyosabb, és üvegburkolattal rendelkező konkurens modell esetén.
A Huawei mérnökei nem törekedtek a szimmetriára, felülre került a SIM tálca, alul jobb oldalt a mono hangszóró, jobbra a 3,5mm-es jack csatlakozó található, melyhez a dobozban találunk egy hagyományos mikrofonos fülest, felvevőgombbal. A minősége telefonbeszélgetésekhez, és podcast-ekhez még elég, zenére viszont válasszunk valami komolyabb darabot. A hátlapra visszatérve meg kell említenem még egy apróságot. A P smart 2019 hátsó kettős kamera-egysége emelkedik ki legkevésbé a hátlap síkjából. Így tok nélkül sem billeg az asztalon.

Mi 8 Lite

Méretben középen helyezkedik el, alacsonyabb, és vékonyabb is a Redmi Note 7-hez képest. Csupán szélességben múlja felül azt. Súlyban 9 grammal nehezebb a P smart-hoz képest, annak ellenére, hogy itt fém keret, és üveg hátlap található. A Redmi Note 7 esetén az akku lehet a legnagyobb plusz súly, ami miatt 17 grammal nehezebb az Mi 8 Lite-tól.
Az Mi 8-hoz csak nevében hasonlító modell ugyanazt a Gorilla Glass 5 üveg elő és hátlapot kapta, akár a Redmi Note 7. A merevséggel itt sincs baj, a fém keret pedig sokaknak okozhat lelki megnyugvást. A szintén Auróra kék színű Mi 8 Lite festése eltér a P smart-tól, nekem ízlésesebb is ez a megoldás. A hátlapi kettős kamera újbóli vízszintes pozíciója megmagyarázhatatlan, hiszen az elmúlt 2 évben bemutatott összes Xiaomi telefon esetén – kivéve a Redmi 6/6A – már függőleges (az iPhone X-nél elsőként alkalmazott) a pozíció.
A készülék tetejéről – a Redmi Note 7-tel ellentétben – hiányzik az infra, és a 3,5mm-es jack csatlakozó is.

Hardver

A Redmi Note 7 és az Mi 8 Lite is azonos, Qualcomm Snapdragon 660 AIE processzort kapott, megemelt órajellel, mely megfelelően erős a mindennapi használatra, és játékra is. A Huawei P smart 2019 saját fejlesztésű HiSilicon KIRIN 710-es processzora közel azonos pontszámokat mutat az AnTuTu benchmark teszten. A hozzá párosított GPU frekvenciája viszont papíron magasabb órajelre képes, ráadásul Turbo móddal is ellátták. Az alábbi táblázatban összefoglaltam a paramétereket, így nagyjából látható, hogy kisebb eltéréseken kívül lényegi különbség nincs a három készülék között. Az Mi 8 Lite nem rendelkezik 3.5mm-es jack csatlakozóval, sem infrával, de FM rádiót sem találunk benne. Viszont a hármasból a legkomolyabb kamera-egységgel rendelkezik elől és hátul is. Hiába a Redmi Note 7 48MP-es kamerája, ha azt pixel összevonással, Samsung szenzorral oldja meg a gyártó. A Redmi Note 7 kamerájának előnye csak ideális fényviszonyok között képes az Mi 8 Lite-ot felülmúlni, melyet alább szemléltetni is fogok.
A Huawei a specifikációk terén elég titokzatos, az adatok egy részét nem publikálta. Ezért a kamera szenzorokról sem tudtam meg közelebbit. a Képek minőségét elnézve vagy OV, vagy Samsung, esetleg egyéb beszállító megoldását használják.
A Huawei ügyesen válogatta össze az alkatrészeket, így árban versenyképes tud maradni, az apróbb hiányosságokat pedig ügyesen kompenzálja máshol.
Mire is gondolok? Bár a műanyag hátlap csak elsőre tetszetős, hamar karcolódik, Cserébe könnyű a készülék, jó a súlyelosztás. Nincs USB-C csatlakozó, a microUSB-hez pedig nem jár gyors töltés támogatás. Viszont kapunk NFC-t, fülest, és egy agyon paraméterezhető EMUI rendszert, extra energiatakarékos móddal. Erről majd részletesebben alább.

Redmi Note 7Huawei P smart 2019Mi 8 Lite
Méretek75,21 x 159,21 x 8,1 mm73,4 x 155,2 x 7,95 mm75,8 x 156,4 x 7,5 mm
Súly186g160g169g
Kijelző méret, képarány, felbontás, fényerő6,3″ IPS6,21″ IPS,6,26″ IPS
19,5:9 2340×1080 19,5:9, 2340×108019:9 2280×1080
450 nit400 nit450 nit
Kijelző védelemGorilla Glass 5 na.Gorilla Glass 5
Processzor típusQualcomm Snapdragon 660AIE nyolcmagos, max. 2,2GHz, 14nm / 64 bitHuawei HiSilicon KIRIN 710 nyolcmagos, 2,2GHz, 12nm / 64 bitQualcomm Snapdragon 660AIE nyolcmagos, max. 2,2GHz, 14nm / 64 bit
GPU típusAdreno 512, max. 650 MHzARM Mali-G51 MP4, max 1000 MHzAdreno 512, max. 650 MHz
RAM típusLPDDR4xna.LPDDR4x
háttértár típusEMMC 5.1na.EMMC 5.1
Főkamera szenzorok48MP-es Samsung S5KGM1 ISOCELL (4 az 1-ben piexel), 1.6µm, f/1.8

5MP-es Samsung S5K5E8, 1.12µm

13MP-es f/1.8
ismeretlen gyártó

2MP-es
továbbiakról nincs adat

12MP-es Sony IMX363 Exmor RS, 1.4µm, f/1.9 dual pixel AF

5MP-es Samsung SAMSUNG S5K5E8, 1.12μm

Előlapi kamera szenzor13MP-es Omnivision OV13855, 1.12µm, f/2.28MP-es f/2.0 ismeretlen gyártó24MP-es Sony IMX 576 Exmor RS, 4 az 1-ben, 1.8µm, f/2.0
Videó felbontás1080p@60fps, 1080p@30fps,   1080p / 720p@30 – EIS, 1080p / 720p @120fps1080p@60fps, 1080p@30fps, 4K@30fps,  1080p / 720p@30 – EIS, 1080p / 720p @120fps1080p@60fps, 1080p@30fps, 4K@30fps,  1080p / 720p@30 – EIS, 1080p / 720p @120fps
SIM foglalathibrid, 2 nano SIM, vagy 1 nano SIM és 1 microSDhibrid, 2 nano SIM, vagy 1 nano SIM és 1 microSDhibrid, 2 nano SIM, vagy 1 nano SIM és 1 microSD
Bluetooth5.04.25.0
anyaghasználatüveg, műanyagüveg, műanyagüveg, fém
Akkumulátor4000mAh3400 mAh3350mAh
Gyors töltésvan, QC 4.0 nincsvan, QC 3.0
USB interfészType-CMicro USBType-C
NFCnincsvannincs
Audio jack3.5mm-es van3.5mm-es vannincs
GPSGPS, AGPS, GLONASS, BeidouGPS, AGPS, GLONASS, BeidouGPS, AGPS, Glonass
FM rádióvanvannincs
Infraportvannincsnincs
UIMIUI10EMUI 9.0MIUI10
Android verzióAndroid 9Android 9Android 9
Doboz tartalmatöltőfej, Type-C kábel, SIM tű, szilikon toktöltőfej, Micro USB kábel, SIM tű, fülhallgatótöltőfej, Type-C kábel, SIM tű, szilikon tok, Type-C – 3.5mm-es jack adapter

A hangszórók minőségét vizsgálva óriási különbséget nem vettem észre. A Redmi Note 7 új, nagyobb hangüregű kialakítása, és speciális Smart Pa rendszere viszont tagadhatatlanul jól sikerült. Nem torzít nagyobb hangerőn sem, és teltebb hangzást biztosít, mint a másik két telefon. Ugyan a korábbi Redmi modellekkel nem tudom összehasonlítani, de valószínűleg ez a Redmi szól a legszebben, amit a gyártó eddig gyártott.

Kijelző

Mindhárom telefon LTPS technológiájú IPS panelt használ FHD+ felbontással. A mérete miatt a P smart 2019 rendelkezik a legmagasabb képpontsűrűséggel ami 415ppi, míg a Redmi Note 7 409ppi, addig az Mi 8 Lite 403ppi.
A betekintési szög közel azonos, színkalibrációra mindnél van mód, ahogy “Olvasó módot” is kapott mindegyikük. A P smart 2019 a picit gyengébb fényerő miatt napfényben kevésbé látható, bár Napfény módot találunk a beállítások között. A védelem a két Xiaomi esetén egységesen GG5-ös, míg a Huawei esetén ezt nem adja meg a gyártó. Nem véletlenül van gyártói fólia ízlésesen felhelyezve az üvegre.
Míg a Huawei termékoldalán ki is emeli a TÜV tanúsítványt a kijelzőre, addig a Xiaomi esetén csak a Redmi 7-nél említi a gyártó. A középre helyezett csepp notch nem zavaró a P smart és a Redmi Note 7 esetén, az Mi 8 Lite viszont még a 2018-as trendnek megfelelően egy szélesebb szenzorszigetet használ.

UI

Xiaomi – MIUI10

A Xiaomi ezzel a saját rendszerrel indult 9 éve. A MIUI mára legkedveltebb Android alapú felhasználói felület 200 miliónál is több aktív felhasználóval. További friss infókat ide kattintva olvashatsz. A MIUI anno az iOS-ből merített vizuális megoldásokat, majd az évek múltával kölcsönösen ültették át a szimpatikus megoldásokat saját rendszerükbe. A beállítások, a témák, a testre szabhatóság folyamatosan változik, modernizálódik. Az elmúlt 5 évben látványos fejlődésen esett át több vezető gyártó saját felülete is. De annyira jól optimalizált, letisztult rendszer, mint a MIUI, nincs a piacon. Itt lehet vitatkozni, hogy a Samsung One UI, a Huawei EMUI, vagy épp a OnePlus rendszere a jobb, de a többség egyértelműen a MIUI mellett szavaz (aki használta is). Sok beállítást kivettek, melyek nekem is hiányoznak, de meg lehet szokni. Ha számotokra nem elég a MIUI10, lehet egyedi lauchert is rárakni, amennyiben azt a gyártó ellenőrizte. A saját alkalmazások szerencsére nem terhelik sem a rendszer sebességét, sem a memóriát. És nem 20GB-ot foglalnak a háttértárból, mint pár éve néhány ismert gyártó rendszere.
A MIUI saját számológép alkalmazását nagyon szeretjük, a valuta és egyéb konverter nagyon hasznos a munkánkban is.
A Mi Drop segítségével könnyen oszthatunk meg nagyobb fájlokat is két eszköz között, de komplett alkalmazások átmásolására is hatékony megoldást nyújt.
A Szkenner is használható QR kódok, vagy vonalkódok beolvasására, illetve már dokumentumokat is be tudunk vele digitalizálni. Szerencsére a MIUI kamerában is be van integrálva, így gyorsítva például egy link, vagy App elérését kód alapján.
A saját alkalmazásokról külön bejegyzést is írhatnék, mert szinte mindet használom. Évekig a saját E-mail app-ját, a mai napig a Naptárat, a Fájlkezelőt, és a Jegyzeteket.
Az értesítési sáv, a gyors kapcsolók, vagy a sokat kritizált Gyorselérési kártyák testre szabhatóak, vagy utóbbi esetén ki is kapcsolhatók. A Beállítások sokat változott, vagy új funkciók kerültek bele, vagy épp ellenkezőleg, kikerültek hasznos opciók. Számomra áttekinthetőbb, mint az EMUI, egy kezdő felhasználó számára sem annyira bonyolult az átláthatósága, mint a Huawei rendszerénél. A különböző fejlesztői változatok tartalmaznak extra funkciókat, vagy találkozhatunk fordítási különbségekkel is. Azt kijelenthetem, hogy a Global stabil romok sosem voltak a kedvenceim, pár hétnél tovább nem tűrtem egyik készüléken sem, amit használtam. Az Mi 3-am esetén a MIUIHU romok, míg az Mi 8, Mi 8 Pro, vagy most az Mi 9 esetén a Global fejlesztői romokkal találtam meg a számításom. Az EU-s multiromok sem rosszak, de mint az Mi 8 SE esetén is történt, becsúszhatnak fatális hibák, melyeket mostanában kicsit lassan orvosolnak. De ezek a romok segítik például olyan Xiaomi eszközök európai elterjedését, mint a Mi Pad széria.
A MIUI 10-től szoftveres arcazonosítás is elérhető a Redmi és Mi modellekre. Ez egészen április elejéig csak az EU-n kívüli régiók használatával volt elérhető. A mesterséges intelligencia remekül végzi a dolgát, a hátlapi ujjlenyomat olvasó mellett egy másodlagos biztonsági funkcióként bátran használható.

MIUI kamera

Letisztult felület, gyorsan elérhető funkciókkal. A szükséges beállításokon kívül minimális szűrőkészlet áll még rendelkezésünkre. A teljes MIUI kamera az AI-ra támaszkodik, nincs külön kézzel állítható témamód. A HDR szabadon állítható, ahogy a vakut is tudjuk “kényszeríteni”, vagy videó esetén lámpaként használni. Szelfi módban – mint minden MIUI-s Xiaomi telefonnál – kicsit túltolt a Beauty mód. Túl sok a retus, lágy az arcbőr, elveszti a karakterét egy férfias arc. Az rendben van, hogy Kínában ez a divat, de legalább ha kikapcsoljuk, akkor tényleg ne olyan legyen a végeredmény, mint egy belépő szintű telefon zajszűrt képe. A hármas közül egyértelműen az Mi 8 Lite a szelfikamera-császár, a benne található Sony szenzor is az egyik legjobb ma a piacon. A MIUI legfrissebb kiadása fokozatosan kapja meg a Sötét módot, aminek igazán csak az AMOLED kijelző esetén van értelme, ha a fogyasztásra gyakorolt pozitív hatást nézzük.

Huawei – EMUI

Az EMUI eddig kimaradt az életemből, legalábbis huzamosabb ideig nem volt alkalmam használni. Amit az elmúlt években próbáltam belőle, az a fotók lementése, kamera beállítása. Ami pár éve még nagyon bosszantó volt, az a külön kliensprogram használata PC kapcsolat esetén. Otthon, saját gépünkön kényelmes, mert rövid idő alatt hozzá lehet szokni, és Windows szerű felhasználói felülettel lehetett kategorizálni a fotóinkat, biztonsági másolatot készíteni. Egy idegen PC esetén inkább zavaró volt, hogy telepítés nélkül nem tudtuk elérni a háttértár módot. Ezt mára kinőtte a rendszer, a MIUI-hoz hasonlóan van választási lehetőség háttértár módban való csatlakozásra is.

Első körben próbáltam átköltözni az Mi 8-ról a P smart 2019-be. Ehhez a Huawei saját alkalmazását, a Phone Clone-t szerettem volna használni. A felület átlátható, a funkció azonban nem tökéletes. A névjegyzék, galéria, videók, zenék, alkalmazások átvitele szépen elindult, majd 25% körül megállt, megszakadt a kapcsolat. Ismételten próbálkoztam, ekkor már 35%-ig sikerült eljutnia, majd újból megszakadt. Ezt még 4x eljátszottam, aztán inkább feladtam. A ráfordított kb. 200 perc nekem már meghaladta a tűrési határomat. A képek, zenék, és a videók egy része szépen átcsorgott, ahogy a névjegyzék sem okozott problémát. Alkalmazások közül szinte semmit sem sikerült átmásolni. Biztos csak én nem voltam elég kitartó, vagy a két rendszer között volt valami inkompatibilitás.
És itt fejteném ki, hogy talán szándékosság is van a Huawei részéről a Xiaomi-val szemben.
Hogy miből gondolom? Legjobb példa erre a Mi Band-ek párosítása.
Szinte egyik Huawei/Honor telefon sem támogatja a konkurencia aktivitásmérőjét. Már a Bluetooth csatlakozásnál megáll a tudomány, a Mi Fit nem tud párosodni az eszközzel. Ezt pár Huawei telefonnál úgy sikerült kijátszani, hogy a régiót, és a telefon nyelvét angolra állítottam. Ilyenkor érdekes módon látta a Mi Fit a Mi Band-et, és csatlakozott is. Majd a telefont (P20 Lite) visszaállított magyar nyelvre és régióra, és a Mi Band 3 működött. A másik Xiaomi applikáció a Mi Home. Itt sem engedi a robotporszívó, vagy egyéb okos cucc párosítását, a Timeout rendszeres jelenség. Mielőtt összeesküvés-elmélet gyártásba kezdenék, inkább betudom egyszerűen egy optimalizálási bug-nak, azaz az Energia gazdálkodás túlságosan agresszíven végzi a feladatát. Ez egyébként sokszor hallottam vissza, olvastam hozzászólásokat. A családban is volt Huawei tulaj, aki a lassuló rendszer, és az értesítések hiánya (Messenger, Viber… értesítések elmaradása) miatt unta meg a márkát, majd átcsábult az Android One rendszerhez, és a Xiaomi márkához.
Maga az EMUI elsőre kicsit zsúfolt. A gyártó igyekezett minden belerakni, ami ma szerinte kell egy okostelefon rendszerbe, amolyan minél több, annál jobb alapon. Ezt a hibát a Samsung évekkel ezelőtt korrigálta, a TouchWiz laggoló, túlzsúfolt rendszerét felváltotta a One UI, mely már sokkal emészthetőbb. Hogy EMUI-n belül a különböző kategóriás telefonok között van-e felépítésben, opcióban különbség, azt nem tudom, de a P smart 2019 esetén néha a kevesebb több, szerintem. Sajnos az a képernyőfelvétel, melyen a saját appokat vettem fel megsérült, megismételni pedig már nem volt alkalmam.
Apropó, Képernyőfelvétel… Csak nekem nem sikerült eltüntetni a felvétel villogó, visszajelző, és számláló részét, vagy ez ilyen? Nekem fura volt, de biztos jó mélyen van erre is opció.
A Zseblámpa mód szerintem külön, plusz ikonként fölösleges, ahogy a Fitnesz alkalmazásokat (Egészség, HiCare) is a felhasználókra kellene bízni, és a saját alkalmazás áruházból (AppGallery) letölti-e, vagy nincs rá szüksége. A többi alkalmazás viszont szinte megegyezik a MIUI-val, csak a felületben szabták saját arculatukra. A Tippek-et én átültetném a MIUI-ba is, az nagyon hasznos egy kezdő okostelefon használó számára. A testre szabhatóság sokaknál plusz pont, nekem nagyon sok. Egy felső kategóriás modell esetén még rendben is volna, de nem mindenkinek van szüksége ennyire összetett menüszerkezetre. (Igen, vagy “Nagyi mód” is, egy végletekig leegyszerűsített nagyobb ikonokat használható opció, a maga esetlen kialakításával)
Sok hasonló megoldás van az EMUI-ban, melyet talán a MIUI inspirált, de ez nem baj. A jót ellesni, és beépíteni sosem szégyen, azonban saját innovációként prezentálni egyes gyártók esetén már gáz. A gyors kapcsolók ikonjai számomra nem annyira tetszetősek, de szerencsére bőven van belőlük, és a sorrendet lehet változtatni.
A horizontális menü megjelenítés már nem újdonság, és ezt MIUI alatt a Kamera módban is el tudnám képzelni.
És most térjünk ki a Kamera alkalmazásra. Nekem itt vannak szimpatikus opciók, melyeket a MIUI-ban is lehetne alkalmazni, de olyan részek is, melyeket nem az én korosztályomnak találtak ki. Ezek egyike az AR módnak titulált mesterséges intelligencián alapuló különböző template-ek használata. Bár a pálmafás még számomra is mókás, a többi amolyan Snapchat nyúlás. Ha ezt valaki itt, az AR módok között használja, jelezze kommentben.
Az arcfeloldás itt is adott, azonban már magyar régión is probléma nélkül használható.

EMUI kamera

Alapjaiban egy szerethető rendszer az EMUI, de az erős (agresszív) alkalmazás-management-en én mindenképpen javítanék. Tényleg fura, hogy csak Huawei telefonokkal problémás a Xiaomi eszközök használata.

Kamera

Összesen 5 telefonnal, két helyszínen készültek videók. A három tesztalany mellett egy Mi 8 Pro, és egy BlackShark Helo is rendelkezésünkre állt, ami a magasabb kategória miatt szolgált referenciaként. A BS Helo dinamikája jobb, mint a hármas bármely tagjáé, az élesség és fókusz viszont nem az erőssége a modellnek. Az Mi 8 Pro egyértelműen a legjobb az ötösből. Gyors fókusz, kellő dinamika jellemzi, az ellenfényt is jól korrigálja. Hangminősége jó, bár a szélzajszűrés nem érződött. Azért nem rakom be a videók közé, mert így is sok az anyag, csak kavarodást okozna.
Nézzük csokorba szedve, mit is tud a trió videóban:

Redmi Note 7 – 1080p / 30fps

Huawei P smart 2019 – 1080p / 30fps

Mi 8 Lite – 1080p / 30fps

Értékelés:
A Redmi Note 7 kellően rajzos képet ad, a dinamika elfogadható, a fókusz ebben a kategóriáb jónak számít. A színvilág szerintem kicsit szaturáltabb a kelleténél, az aszfalt bíboros színe, vagy a Duna színe nem a valóságot türözi, ráadásul a víznél elég színzajos a végeredmény. A felvétel nem darabos, a hang – a szél ellenére – jó.
A P smart 2019 esetén már nem ennyire rózsás a helyzet. A fókusz folyamatosan ugrál, a dinamika nem igazán fedezhető fel egyik videónál sem. A fehéregyensúly viszont jobb, mint a másik két versenyző esetén, cserébe fakó képi világgal, és alacsony élességgel párosul. A hang a Redmi Note 7 szintje alatt van.
Az Mi 8 Lite kamerája egyértelnűen szebb végeredményt produkált. Pedig a tesztek előtt bíztam a Redmi Note 7-ben. A Sony szenzor érezteti hatását, a dinamika kifogástalan, szép kontrasztos, és természetesen színes a végeredmény. Bár mindhárom telefon állványon volt, pici rázkódás tapasztalható mindnél. Az élesség és fókusz jó, a hang viszont a leggyengébb. A Xiaomi telefonoknál már sajnos megszokott, túlszűrt hangzást produkálja, így zenei rendezvényekre ne ezt vigyük magunkkal felvételt készíteni.
Az Mi 8 Pro az Mi 8 Lite hiányosságait javítja ki, a látottaktól minden szempontból jobb.

Redmi Note 7 – 1080p / 60fps

Huawei P smart 2019 – 1080p / 60fps

Az M 8 Lite-nál ez kimaradt, cserébe alább lesz  4k / 30fps

Értékelés:
A Redmi Note 7 Duna-parti felvételein a fókusz kínlódik, majd nagy nehezen sikerült élességet állítania. A végeredmény nem jobb, mint a 30 képkockás felvételnél. Ahogy a P smart 2019 esetén is változatlan a minőség. Fakó színek, dinamika hiánya, és átlag alatti élesség jellemzi. Cserébe a fókusz már nem ugrál, viszont az összkép nem épp reklámba való.

Mi 8 Lite – 4K / 30fps

4K megjelenítő híján csak a 1080p-hez tudom hasonlítani. Mindenképpen részletgazdagabb, az ellenfény miatt a dinamika viszont nincs a helyzet magaslatán. A szín itt is túlszaturált, a hang pedig túlszűrt. Összességében így is a legjobb videós telefon a hármasból.

Fotós képességek

Nem szedem szét teljesen a három készülék képeit, helyette csúszkás megoldással tudjátok összehasonlítani 2-2 készülék képeit. A Redmi Note 7 és a Huawei P smart 2019 mindig egymás mellett szerepel, majd a Redmi Note 7 és az Mi 8 Lite képeit tudjátok a csúszkával összehasonlítani.

3x-os nagyításban

Redmi Note 7
Huawei P smart 2019
Mi 8 Lite

5x-ös nagyításban

Panoráma

Redmi Note 7
Huawei P smart 2019

Az Mi 8 Lite panorámája sajnos bemozdult, így kimarad.

Értékelés:

Próbáltuk nem a legideálisabb körülmények között megnézni a kamerák, és algoritmusok tudását. Jó látható, hogy a Xiaomi telelfonok esetén – különösen a Note 7-nél – a bíbor szín a meghatározó (téves fehéregyensúly), magasabb vonalélességgel, kontraszttal, dinamikával. A Huawei P smart 2019 sárgásabb, fakóbb színeket produkál. Az AI minden készülék esetén nagy segítség, ahogy a Redmi Note 7 esetén az éjszakai mód is. Az AI menti meg a P smart 2019-et a legtöbb szituációban a leszerepléstől. Megfelelő fényviszonyok mellett is van különbség, de gyengén megvilágított tereken is változatos a képek minősége. Bár legtöbb esetben az Mi 8 Lite főlénye vitathatatlan, a Redmi Note 7 több képnél jobban szerepelt.
A Redmi Note 7 algoritmusában a fehéregyensúly tévesztését, valamint A Portré mód pontosságát kellene javítani, a vonalálességet pedig visszább venni. Az Mi 8 Lite esetén nagyjából kihozták a maximumot, a videó hangját kellene jelentősen javítani.
A Huawei P smart 2019-nél leginkább a kamerán látszik a spórolás. A jó fenyerejű lencse és az AI próbálnak még gyenge fények mellett is értékelhető képet készíteni, ám a vélhetően OmniVision, vagy Samsung szenzor behatárolja a használhatóságot. Videóban a 4K-t fölösleges volt belerakni, ahogy az AR módok helyett is az intelligens arc-felismerésre kellett volna nagyobb hangsúlyt fektetni.
A Redmi Note 7 esetén jobb a helyzet, de a spórolás, vagy inkább kompromisszum a kameránál meglátszik. Nem rossz a produktum, de a Samsung ISOCELL szenzor továbbra is gyengébb, mint a Sony valós 48MP-es változata.

Összegzés

Látható, hogy a gyártók próbálnak egyensúlyozni az ár/érték határmezsgyéjén.
A Huawei P smart 2019 a műanyag hátlappal, a noname kamera-egységgel, és a microUSB csatlakozóval tudta megoldani a kedvező árazást. Cserébe kapunk NFC-t, szemkímélő kijelzőt, ergonomikus kialakítást könnyű súllyal, és egy minden extrával megpakolt rendszert.
Ha a kamerától eltekintünk, nekem továbbra is a szigorú alkalmazás kezeléssel van bajom, ezt valószínűleg mások is alátámasztják.
Ettől függetlenül nem csodálom, hogy ma ott tart a Huawei, ahol. Bődületes anyagi erőforrás áll rendelkezésükre kutatás-fejlesztés területen, amit keményen ki is használnak. Egyik legjobb döntésük volt évekkel ezelőtt, amikor a Leica (nagy múltú fotótechnikai gyártó) céggel leszerződtek. Kölcsönösen jól jártak az együttműködéssel, akkortájt lódult meg a Huawei szekere is. Az én kedvenc formatervem még mindig a P6, az tényleg egyedi volt. A mai trendeknek már nehezebb megfelelni, de ügyesen lavíroznak a még ésszerű megoldások, formatervek között. Nem kockáztatnak annyit, mint ami veszélyeztetné a cég pénzügyi eredményeit, vagy sodorná őket a szakadék szélére, mint a HTC-t. A Sony, LG, Asus, szépen lassan szorulnak ki a piacról, de az Apple, vagy épp a Samsung csillaga sem ragyog már olyan fényesen, mint pár éve. Ma már a Huawei is akkora presztízsmárkának számít egyes piacokon, mint egykor a Samsung, vagy Apple. De a Xiaomi sem panaszkodhat, lényegesen kisebb büdzséből is tartani tudják negyedik helyüket. Mindezt úgy, hogy Európában 2 éve jelentek meg (igazán 2018-ban indult el a terjeszkedés), és az USA-ban csak pár Smart Home cuccuk kapható hivatalosan.
A Huawei P smart 2019 tudásában méltó ellenfele a Redmi Note 7-nek, vagy fordítva 🙂
A jelenlegi 70e forintos ára, na meg a 0 Ft-os szolgáltatói opciók szépen hozzák az eladási számokat, nem véletlen, hiszen hátvédnek ott a Honor is.
Mit jósolok a Huawei-nek?
Ha így folytatják, pár éven belül megugorják a Samsungot, és az Apple-t is. Ha csak az elmúlt 2 év “P” és Mate szériás Pro modelleket nézzük, akkor nagyon ütőképes ajánlat, még ha az árcédula elég borsos is.
Azonban ne feledkezzünk meg a Xiaomi-ról sem. Az Mi 8 / Mi MIX 2s modellektől kezdve szépen feltörtek kamera fronton is, akár a talajvíz. Az Mi 9 pedig szépen megszorongatta az akkor aktuális csúcs, P20 Pro / Mate 20 Pro modelleket, sőt, videó fronton még mindig vezet. Megelőzve a Samsung S10-et, és a P30 Pro-t is. Igen, ez a  DxOMark tesztjei alapján kapott pontokból látszik.

A Redmi Note 7 esetén a gyártó belapakolt minden, ami egy új, különálló márka első gyermekétől elvárhatunk. A műanyag keret elegendő merevséget nyújt, de a karcokra érzékenyebb, cserébe rugalmas, védi a kijelzőt a leeséskor keletkező feszültségtől. Az üveg hátlap minőségi érzetet biztosít, csúszósságát a mellékelt szilikon tokkal tudjuk kompenzálni. A hatalmas kijelzőméretet a teljes kijelzős kialakítás némileg kompenzálja, ám ettől még a legnagyob magassággal rendelkezik. A Note-ságát a Redmi 7 ugyanekkora fizikai mérete kérdőjelezi meg. Mivel Redmi 7A nem várható, a különc, Redmi Go-n kívül 6″ alatti kijelzőméretű Redmi modellt nem várhatunk idén.
A 18W-os gyors töltés mindenképpen üdvözlendő, csupán az ezt biztosító töltőfejet kell beszereznönk hozzá. Az USB-C csatlakozó használata mindenképpen időszerű, bár a Redmi 7 továbbra is marad a jó öreg microUSB megoldásnál.

Az Mi 8 Lite még mindig jó vételnek számít, azonban a Redmi Note 7 a nagyobb akkujával, 3.5mm-es jack csatlakozójával, infraportjával, és kedvezőbb árcédulájával erős ellenfél.

A Redmi Note 7-et, és Mi 8 Lite-ot köszönjük a xiaomishop.hu-nak, a Huawei P smart 2019-et pedig a Huawei Technologies Hungary-nek.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ