A Xiaomi mindig is kényes volt a MIUI rendszer sebességére, tiltásokkal és egyes funkciók hiányával akadályozva meg az esetleges, harmadik fél által okozott lassulások, anomáliákat és hibákat a működésben. Az egyik ilyen visszatérő probléma, az alkalmazások átvitele a külső tárolóra, SD kártyára. Ennek magyarázata a silány és olcsó kártyák I/O sebességének hátrányából származó lassulás. De most még szorosabbra húzza a szíjat, már tiltani fogja az egyes Indító, Launcher, Kezdőképernyő, stb., harmadik féltől származó alkalmazásokat a kínai romokban. Global MIUI-ban még nincs benne.

Az Mi 9 esetében ez már bevezetésre került a 9.3.18-as heti béta frissítésben, ha olyan Launcher appot akarsz beállítani, ami nem szerepel a cég saját alkalmazás áruházában, egyszerűen nem fogja engedni és egy üzenettel nyugtázza ezt számodra. A Biztonság alkalmazásban lelhető fel ez az üzenet, az angol xml fájlban.

<string name=”third_desktop_dialog_title”>Error</string>
<string name=”third_desktop_dialog_content”>As launcher apps from third parties may result in problems like data leak, abnormal battery drain and lagging, etc., only those verified by MIUI can be set as your default launcher.</string>
<string name=”third_desktop_dialog_ok”>Got it</string>

Ezt vizuálisan a telepítés után, váltáskor fogjuk kapni, ha az alapértelmezett MIUI Launchert szeretnénk kicserélni.

Az XDA Developer rá is kérdezett a Xiaomi-nál, hogy tisztázza ezt a döntést, és ezt a választ kapták:

“Harmadik féltől származó indító engedélyezettek a kínai ROM-okban, a Xiaomi ellenőrzési folyamata után. A Mi App Store-ban (a kínai anyaországi alkalmazáspiacunkon) felsorolt ​​bármely indító automatikusan ellenőrizhető, és használható a kínai ROM-ot futtató MIUI okostelefonokon. Nincsenek tervek a globális (beleértve Indiát) firmware-t tartalmazó indítók hitelesítési folyamatának végrehajtására.”

Tehát a Xiaomi válasza szerint nem zárják ki teljesen a harmadik féltől származó indítókat, csak engedélyeztetni kell a Mi áruházban és az eredményes engedélyezési folyamat után beállítható lesz alapértelmezett indítónak. Ez a megkötés nem vonatkozik a Global romokra, ott továbbra is beállítható bármi.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ