„Több barát, kevesebb politika” – jelentette be Nick Clegg, a Facebook globális ügyekért felelős alelnöke, aki 2007 és 2015 között a Liberális Demokraták nevű párt vezetője, és az Egyesült Királyság miniszterelnök-helyettese volt. 

Mark Zuckerberg az elmúlt hetekben egész biztosan nem alszik nyugodtan, az internet ugyanis hangos a Facebook körüli botrányoktól. Nem csak a cég ernyője alá tartozó szolgáltatások többórás leállásával kellett elszámolnia a cégnek, hanem ennél sokkal súlyosabb ügyekkel is, melyek középpontjában a Facebook kiszivárgott belső kutatása áll.

Röviden a lényeg: szeptember közepén a The Wall Street Journal kiszivárogtatott egy belső kutatást, amelyet az anyacégként működő Facebook készített, és amelyből pontosan kiderül, hogy a vállalat tisztában van a cég ernyője alá tartozó Instagram fiatalokra gyakorolt káros hatásaival. Az ügy kapcsán szenátusi vizsgálat indult, és Frances Haugen, a Facebook egykori termékmenedzsere is nyilvánosság elé állt, mondván, ő szivárogtatta ki a cég titkos, belső dokumentumait.

A Facebook a helyzetre válaszul leállította a gyerekeknek szóló Instagram fejlesztését, maguk is megosztották a belső kutatást, és természetesen Mark Zuckerberg is magyarázkodott egy sort. A tűzoltó intézkedések sorát gyarapítja Nick Clegg napokban tett bejelentése is, miszerint a Facebook tovább korlátozza a politikai tartalmak megjelenését az oldalon, továbbá érkezik egy új értesítés is, amely a túl sokat képernyő előtt töltő tinédzsereket érinti majd. Az említett változások mellett lesz továbbá egy olyan új megoldás is, amelynek segítségével a szülők hatékonyabban felügyelhetik gyermekeik online tevékenységét a képmegosztón.

Hogy az említett változások, mikor lépnek majd életbe, arról egyelőre nem tudni, de ha tippelnünk kellene, akkor valamikor az őszi időszakra voksolnánk, tekintettel arra, hogy a vállalat igyekszik minél hamarabb kikecmeregni az egyre folytatgatóbbá váló helyzetből.