A Perseverance nevű amerikai marsjáró bizonyosságot nyert, hogy a leszállására kijelölt, Marson található Jezero-kráterben egykoron tényleg víz lehetett. 

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) már egy ideje gyanította, hogy a vörös bolygónak is nevezett Mars felszínén a múltban hosszú időn keresztül jelen lehetett a víz, ám egészen mostanáig nem tudtak biztosat mondani a témával kapcsolatban. Most azonban kiderült, hogy a Perseverance által készített felvételek alapján alátámaszthatóak a korábbi feltételezések, miszerint a Jezero-kráter egykoron, mintegy 3.7 milliárd évvel ezelőtt vízzel teli tó lehetett.

Bizonyítékul a marsjáró által készített felvételek szolgálnak, amelyeket a robot Mastcam-Z nevű, fő kameraegysége készített. A begyűjtött információk alapján a Perseverance üledékformációkra, úgynevezett tereplépcsőkre bukkant a bolygó felszínén, amely arra enged következtetni, hogy a tavat egykoron egy delta folyó táplálta. Az is kiderült továbbá, hogy a tómedernek súlyos villámárvizekkel is meg kellett birkóznia, melyek következtében hatalmas szikladarabok sodródtak a tó fenekére, melyek egy része még ma is megtalálható.

perseverance jezero víz
Fotó: NASA A tervek szerint a Perseverance egy teljes marsi évet, azaz 687 földi napot tölt az égitesten.

A tavaly júliusban útjára indított marsjáró kockázatos landolás után idén februárban szállt le a leszállás helyszínének megjelölt egykori tómederbe, a Jezero-kréterbe, azzal a céllal, hogy az égitest geológiájának és klímatörténetének felfedezése mellett bizonyítékot találjon az egykor létezett életre a vörös bolygón.