Nyilvánosan is elérhetővé vált annak a belső kutatásnak egy része, amelyben a Facebook azt vizsgálta, milyen hatással van az Instagram a tinédzserek mentális egészségére. 

Szeptember közepén a The Wall Street Journal szivárogtatta ki azt a kutatást, amelyet az anyacégként működő Facebook készített azért, hogy felmérje, milyen hatással van az Instagram a tizenévesek énképére és mentális egészségének alakulására. A kutatás igen lesújtó eredménnyel zárult, kiderült ugyanis, hogy még a Facebook saját felmérése szerint is mentális problémák kialakulásához vezethet az Instagram.

A magazinban közölt információk szerint háromból egy testképzavarral szenvedő lánynál az Instagram tovább rombolja az önképet, továbbá nagymértékben hozzájárul a szorongás és a depresszió kialakuláshoz. Talán még ennél is súlyosabb az a tény, hogy az amerikai tinik hat százaléka és a brit fiatalok 13 százaléka nyilatkozta azt, hogy az Instagramnak köze van ahhoz, hogy öngyilkos gondolataik vannak.

A Facebook a szivárgás után két héttel reagált az eseményekre, és azt mondták, hogy az újságban megjelent anyagok a szövegkörnyezetből kiragadott elemeket tartalmaznak, és figyelmem kívül hagynak olyan dolgokat, amelyek a platform pozitív hatásairól szólnak.

A vállalat amerikai idő szerint szerda késő este két részben nyilvánosan is közzétette a felmérés eredményeit, amelyek itt és itt érhetők el. A The Wall Steet Journal sem hagyta annyiban a dolgot, válaszul négy további belsős dokumentummal álltak elő, amelyeket viszont a Facebook nem publikált. A dolog további pikantériája, hogy Jeff Horwitz, a lap újságírója szerint a Facebook csak azután tette közzé a dokumentumokat, miután az újság értesítette őket, hogy egy órán belül kikerül a róluk szóló új cikksorozat az oldalra.