Sőt nem csak hogy nem örül a Miramax, de be is perelte Quentin Tarantino rendezőt, aki néhány héttel korábban jelentette be, hogy NFT-ként (nem helyettesíthető tokenként) tervezi eladni a Ponyvaregény hét kivágott jelenetét. 

Ahogy arról mi is írtunk, Quentin Tarantino titkos NFT-ként fogja árverésre bocsátani Ponyvaregény című filmklasszikusának sosem látott jeleneteit, amelyek a Secret Network kriptovalutára épülnek. „Annyira izgatott vagyok, hogy felajánlhatom ezeket az exkluzív tartalmakat a rajongóknak” – idézte a kétszeres Oscar-díjas rendezőt a CNN. Csakhogy akad egy kis bökkenő: a filmet gyártó Miramax egy cseppet sem volt feldobva az ötlettől, olyannyira nem, hogy keresetet nyújtott be a rendezővel szemben, amiért az eladásra akarta bocsátani a sosem látott jeleneteket.

A The Hollywood Reporter jelentése szerint a filmkészítő cég azért megy perre a rendezővel, mert meg szeretnék védeni az egyik legnagyobb becsben tartott és legikonikusabb alkotásuk szerzői- és védjegybirtoklásra vonatkozó jogait. A Miramax szerint a per egyfajta prevenciós hatással is bírna, mivel szeretnék elkerülni, hogy Tarantinót követve mások is eladásra kínálják a filmek anyagait. A filmen fennálló jogok gyakorlása ugyanakkor bonyolult, néhány jeleneten ugyanis közösen osztozik a Miramax és rendező. A filmcég szerint Tarantinónak ugyan joga van közzétenni a forgatókönyv egyes darabjait, de azt már nem teheti meg, hogy NFT-ként áruba bocsájtja őket.

Tarantino NFT-gyűjteménye a sosem látott jelenetek mellett az eredeti, kézírásos forgatókönyvből vett idézeteket és Tarantino exkluzív kommentárjait is tartalmazza, amelyben a rendező a filmről és magáról árul el titkokat.

2021 óta folyamatos érdeklődés övezi az NFT, azaz a nem helyettesíthető tokenek piacát, ahol olykor hatalmas összegek cserélnek gazdát. Egy példával élve: 2021 márciusában egy illető 10 ezer dollár (kb. 3 millió forint) értékű kriptovalutáért megvásárolta a Nyan Cat nevű mémet az alkotótól, melyért cserébe egy digitális állományt és egy okiratot kapott, amely igazolja, hogy Nyan Cat mostantól az övé. Nyan Cat ezután is bárki számára elérhető, ugyanúgy meg lehet nézni az interneten, le is lehet másolni, de hivatalosan már annak a tulajdonát képezi, aki fizetett érte.