El Salvador után Ukrajna lehet a következő ország, ahol legális fizetőeszközzé válik a bitcoin.

A kriptovaluták használata eddig sem volt törvénytelen az országban, a lakosok vásárolhattak és eladhattak ilyeneket, de mivel nem volt erre vonatkozó szabályozó törvény, a helyi bíróságok nem tudtak segítséget nyújtani, ha visszaélés gyanúja merült fel. Az Ukrajnai Biztonsági Szolgálat (SBU) augusztusban például egy kijevi kriptovaluta tőzsde-hálózatot kapcsolt le, ahol az intézmény elmondása szerint az ügyfelek pénzmosási tevékenységet végeztek.

Az ukrán parlament szeptember 9-én a kriptodevizát legalizáló és szabályozó törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi a csalókkal szembeni fellépést a kriptovaluta tulajdonosoknak, és definiálja, mely eszközök tekinthetőek kriptoeszköznek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már a Szilicum-völgybe is elutazott, hogy az ottani IT-szakemberek segítségével elkezdjék kidolgozni a digitális gazdaság alappilléreit.

Az ukrán államfő elmondása szerint a bitcoin legalizálása számos jótékony hatással lehet az ország gazdaságára nézve, például segíthet az infláció csökkentésében és a gazdaság fehérítésében. Ha az új jogszabályt Zelenszkij is aláírja, olyan kifejezésekkel bővül az ukrán jogrendszer, mint a digitális pénztárca, vagy a privát kulcs.

ukrajna bitcoin
Ukrajna legalizálja és szabályozza a bitcoin használatát (Fotó: Reuters)

Fontos megjegyezni, hogy a salvadori törvénnyel ellentétben Ukrajnában a bitcoin nem válik egyenértékűvé az ország hivatalos fizetőeszközével, a hrivnyával, bár nem kizárt, hogy a digitális gazdaság irányába kacsingató országban erre is sor kerül a közeljövőben.