Az Instagram első embere, Adam Mosseri blogposztban közölte, hogy egy időre parkolópályára kerül a gyerekeknek szánt Instagram fejlesztése. 

A platformot vezető Adam Mosseri arról számolt be, hogy határozatlan időre leállnak a gyerekeknek szánt Instagram fejlesztésével, mert a média és számtalan civil szervezet is félreértelmezte az új oldal szándékait. Mosseri elmondása szerint a „gyerek-Instagram” nem kisgyermekeknek, hanem 10-12 év közötti fiataloknak készül, a kimaradt időt pedig arra fogják használni, hogy mindenki számára világossá tegyék a termék célját és létjogosultságát.

Mosseri azt is hozzátette, hogy a kicsiknek szóló felület a szülők számára is átlátható lenne, tehát bizonyos eszközök segítségével a szülőknek lehetőségük nyílna az oldalon zajló tevékenységek ellenőrzésére. Ugyan az Instagram jelenlegi szabályzata szerint csak 13 év feletti felhasználók regisztrálhatnak az oldalra, a cég saját elmondása szerint nagyon sok fiatal próbálja meg kijátszani a rendszert, és hamis adatokkal regisztrálnak be. Ennek oka, hogy a gyerekek egy jelentős része már folyton az interneten lóg, különféle közösségi oldalakra regisztrál be, és így a többiek sem szeretnének lemaradni a barátaik tartalmáról.

A cég idén márciusban erősítette meg, hogy már dolgoznak egy kifejezetten 13 év alattiakat célzó alkalmazás fejlesztésén. A bejelentés óriási közfelháborodást váltott ki, a kritikusok szerint a készülő oldal ugyanis kifejezetten veszélyes a gyerekek mentális egészségére és magánéletére, továbbá a képmegosztón terjedő reklámáradatok kapcsán is komoly jogi és etikai aggályok merülnek fel.