A Facebook tudatában van annak, hogy az Instagram káros hatással van a testképzavarral szenvedő fiatal lányok énképére. 

Számos tanulmány kimutatta, hogy a közösségi média túlzott használata negatív hatással lehet a mentális egészségre, különösen a gyerekek és a fiatalok veszélyeztetettek, akiknek az internet alapvetően változtathatja meg az önmagukhoz való viszonyukat. A tinik körében az Instagram az egyik legnépszerűbb oldal, ahol nap mint nap fényképek sokasága ömlik ránk olyanokról, akik boldogabbnak, szebbnek és gazdagabbnak tűnnek, mint mi. Ennek tudatában különösen fontos kérdés, hogy milyen hatással van mindez a fiatalok személyiségére, és milyen mértékben képes rombolni az önértékelésüket és önmaguk elfogadását.

Nemrégiben a The Wall Street Journal kezébe jutott egy igen érdekes kutatás, amelyben a Facebook maga vizsgálta meg, hogy az Instagram milyen hatással van a tizenéves lányok énképére és mentális egészségének alakulására. A 2019-ben készült kutatás eredményét mostanáig nem hozták nyilvánosságra.

A tanulmány egyértelműen kimutatta: háromból egy testképzavarral szenvedő lánynál az Instagram tovább rombolja az önképet, továbbá nagymértékben hozzájárul a szorongás és a depresszió kialakuláshoz. Talán még ennél is súlyosabb az a tény, hogy az amerikai tinik hat százaléka és a brit fiatalok 13 százaléka nyilatkozta azt, hogy az Instagramnak köze van ahhoz, hogy öngyilkos gondolataik vannak.

Az Instagram 2012 óta áll a Facebook tulajdonában, azóta a cég többször is jelezte, hogy a képmegosztó negatív hatásai elenyészőek, sőt egy gyereknek szóló Instagrammal is készülnek, amelyet a 13 évesnél fiatalabb felhasználóknak szán a cég.