A Google keresőjének főoldalára ma a 17. századi németalföldi festészet Rembrandt melletti legnagyobb alakja, Johannes Vermeer került. De vajon miért? 

Aki rendszeresen használja a Google keresőjét, az egészen biztosan belefutott már abba, hogy a cég jól megszokott emblémája helyett valamilyen más mintázat, firka (angolul doodle) kapott helyet, amely egy-egy jelentősebb személynek vagy eseménynek állít emléket. A keresőóriás ma egy egészen különleges alkalom apropóján díszítette fel az oldalt: 1995-ben ezen a napon nyílt meg egy kiállítás a washingtoni Nemzeti Művészeti Galériában, ahol a 35 kiállított műalkotás közül 22 a világhírű holland festőművész, Johannes Vermeer munkája volt. Több mint háromszázezer ember állt sorba Washingtonban, hogy megtekinthesse a holland művész festette alkotásokat.

Johannes Vermeer egyetlen állítólagos arcképe

Vermeer 1632-ben Delftben született egy műkereskedő fiaként. A holland festőművészt sokáig csak kortársai ismerték el, mígnem a 19. század közepén Théophile Thoré-Bürger neves francia művészettörténész újra felfedezte a munkásságát. Vermeer legszebb képei 1660 és 1670 között születtek, olyan alkotások kötődnek hozzá, mint Az Olvasó nő, A gyöngymérő nő, a Nő ablaknál vizeskancsóval, a Csipkeverő nő és a Tejet öntő asszony. Leghíresebb festménye az „Észak Mona Lisájának” is nevezett Leány gyöngy fülbevalóval, (vagy Turbános nő) mellyel 1665-ben készült el. Vermeernek csak kevés, alig negyven munkájáról tud az utókor, ráadásul ezek között is akad olyan, melynek eredetisége máig sem bizonyított.

A Leány gyöngy fülbevalóval jelenleg a hágai Mauritshuisban található.

Johannes Vermeer 1675. december 15-én hunyt el, özvegyére lényegében csak adósságokat hagyott. A Google nyitóoldala a festő egyes korszakai eleveníti fel.