Otto Wichterle, a kontaktlencse feltalálója előtt tiszteleg a keresőóriás. A weboldalt felkeresve egy kontaklencsét tanulmányozó animált figura fogadja a felhasználókat, amire rákattintva Otto Wichterle találati oldala jön be. 

A cseh származású kémikus 1913. október 27-én, azaz épp 108 éve születtet az akkor még az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Prostějov városában. A prostějovi középiskola befejezése után Wichterle a Cseh Műszaki Egyetem Kémia és Technológia karán tanult tovább, de az orvostudomány is érdekelte.

Politikai okokból kifolyólag a prágai műegyetemtől egy időre távozni kényszerült, 1942-ben a Gestapo is bebörtönözte, néhány hónap elteltével szabadult csak. Ettől kezdve a kémikus a hidrogélek tanulmányozásának szentelte az idejét azzal a céllal, hogy olyan anyagot találjon, amely alkalmas az élő szövetekkel való tartós érintkezésre. Wichterle maga is szemüveges volt, első kontaktlencséjét egy maga által barkácsolt szerkezettel alkotta meg. A korai kísérleti lencséket Geltaktnak, a későbbi gyártású lencséket pedig az őket gyártó SPOFA állami vállalat után Spofalens-nek nevezték el.

otto wichterle
Otto Wichterle (Fotó: Mua.cas)

1990-ben a Csehszlovák Tudományos Akadémia elnöke lett, majd 1993-ban a Cseh Tudományos Akadémia tiszteletbeli elnökének járó kitüntetést is megkapta. Kutatásai hozzájárultak a legmodernebb orvosi technológiák megalapozásához, többek között „intelligens” bioanyagokat is alkotott, melyeknek a kötőszövetek helyreállításában van nagy szerepe.

Otto Wichterle 1998. augusztus 18-án Csehországban halt meg.