Ahogy az várható volt, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) eltolta a következő holdraszállás tervezett dátumát 2024-ről 2025-re. 

„Az ügynökség elsődleges feladatának tartja a lehető leggyorsabb és legbiztonságosabb visszatérést a Holdra” – közölte Bill Nelson. A NASA igazgatója a vállalat keddi sajtóeseményén részletesen beszélt az Artemis-programról, ahol többek között az is kiderült, hogy a holdat célzó misszióra leghamarabb 2025-ben kerülhet majd sor.

Az eredeti tervek szerint az Egyesült Államok 2024-ig szeretett volna ismét embert küldeni a Holdra, idővel azonban egyre több jel utalt arra, hogy a kitűzött céldátum tarthatatlan. Többek között jogi hercehurcák is hátráltatták a program munkálatait: Jeff Bezos, a Blue Origin alapítója és vezetője még áprilisban támadta meg a NASA döntését, miután az űrhivatal Elon Musk SpaceX nevű űrvállalatát bízta meg az Artemis-program holdraszálló egységének megépítésével. A NASA eredetileg két céggel dolgozott volna együtt, ám az anyagi források szűkössége miatt végül csak a SpaceX nyerte el a megbízást.

Jeff Bezos augusztusban ismét támadásba lendült, és ezúttal egy szövetségi bíróságon nyújtott be keresetet az amerikai űrkutatási hivatal döntése ellen. Mint nemrégiben kiderült sikertelenül, az ítélethozatalban részt vevő bíró ugyanis elutasította a cég követeléseit.

Legutóbb 1972-ben, az Apollo-program keretében lépett ember a Holdra, ám a mostani lesz az első alkalom, hogy egy nő és egy színes bőrű űrhajós is részt vesz a küldetésben.