A Facebook és a YouTube is úgy határozott, törli Jair Bolsonaro brazil elnök azon videóját, amelyben a koronavírus elleni védőoltás és az AIDS összefüggéseit taglalja – írja a Reuters. 

A Facebook indoklása szerint a brazil államfő videója szöges ellentétben áll a platform szabályzatával, miszerint tilos olyan bejegyzések közzététele, amelyek szerint a koronavírus elleni vakcinák veszélyes vagy krónikus megbetegedést okoznak. Jair Bolsonaro, Brazília elnöke egyik videójában azt állította, hogy a koronavírus elleni oltás AIDS kialakulásához vezethet.

A YouTube a Facebooknál is szigorúbban bánt a brazil államfővel: amellett, hogy eltávolították a problémás videót, büntetésképp további hét napra Bolsonaro hivatalos csatornáját is felfüggesztették. Az Alphabet (közismert nevén Google) tulajdonában álló cég már 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kitörésekor jelezte, hogy komoly szabályokat vezet be a Coviddal foglalkozó videók kapcsán, idén szeptemberben pedig más oltásellenes tartalmakra is kiterjesztette a szabályozást. Ennek értelmében a felhasználók nem tehetnek közzé olyan tartalmat a csatornáikon, amely arról szól, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által bármely elfogadott vakcina veszélyes vagy krónikus megbetegedést okoz.

Nem ez az első alkalom, hogy a brazil elnöknek meggyűlik a baja a videómegosztóval. Bolsonaro egyik júliusi videójában arra buzdított, hogy a Donald Trump volt amerikai elnök által bőszen promotált hidroxiklorokin és ivermektin használatával védekezzenek az emberek a koronavírus okozta megbetegedés ellen. A YouTube később ezt a videót is eltávolította a csatornáról.