Az Instagram hajnalán még kronológiai sorrendben jelentek meg a bejegyzések a hírfolyamban, ezt a módszert szeretné most visszavezetni az Instagramot és a Facebookot egyaránt birtokló Meta. 

Ugyan továbbra is nagy rejtély, hogy mely irányelvek mentén befolyásolja a hírfolyam működéseit a vállalat, az Instagram-vezér Adam Mosserinek tavaly júniusban sikerült néhány gyakori kérdést megválaszolni az oldal algoritmusaival kapcsolatban. A sokat kritizált módszer most háttérbe szorulhat, visszahívtak ugyanis egy régi megoldást, amely időrendi sorrendben jeleníti meg a hírfolyam bejegyzéseit.

Mindez persze nem véletlen: az elmúlt években több felhasználó is jelezte, hogy szeretné visszakapni annak lehetőségét, hogy ne az algoritmusok, hanem az időrend döntse el, mi az, amit eléjük sodor a hírfolyam. Az Instagram a jelek szerint meghallgatta a felhasználók visszajelzéseit, olyannyira, hogy Adam Mosseri bejelentése szerint már tesztelik az időrendi sorrendet, igaz arról egyelőre még nincs információ, hogy pontosan mikor érkezik, csupán annyit árult el, hogy a felhasználók még az év első felében megkapják a régi-új funkciót.

Érdemes megjegyezni, hogy a kronológia sorrend csupán opcióként, tehát választható funkcióként tér vissza az oldalra, így a felhasználók maguk dönthetnek majd arról, melyik megoldást részesítik előnyben.

Az Instagram mellett a Facebook hírfolyamában is változást tervez a Meta, azzal a céllal, hogy a felhasználók nagyobb beleszólást kapjanak az oldal életébe. Az új fejlesztések lehetővé tennék a felhasználók számára, hogy módosítsák preferenciáikat, növeljék vagy csökkentsék az adott barátoktól, családtagoktól, csoportoktól és oldalaktól látható tartalmak mennyiségét.