Több új gyermekvédelmi funkciót is bevezet az Instagram, miután számos vád érte a céget, hogy nem foglalkozik a fiatalok mentális egészségével. 

Az elmúlt hónapokban erőteljesen felerősödtek a negatív hangok az Instagrammal szemben, így a képmegosztó több területen is visszavonulót fújt, és látszólag el kezdett dolgozni a vitatott kérdések megoldásán. A történet még szeptemberben, egy szivárogtatási botránnyal vette kezdetét, amely során a Facebook egyik volt alkalmazottja, Frances Haugen komoly belső dokumentumokat hozott nyilvánosságra. A kiszivárogtatott dokumentumokból kiderült, hogy az Instagramot birtokló Meta (korábban Facebook) tisztában van azzal, hogy az Instagram negatív hatással van a fiatalok mentális egészségére.

A vállalat több új funkciót is bejelentett a jövő évre vonatkozóan, többek között a take break, azaz tarts szünetet funkciót, amely figyelmezteti a felhasználót, hogy iktasson be szünetet, ha túl sokat használta az oldalt. Fontos megjegyezni, hogy a funkció bekapcsolása opcionális, tehát nem kötelező, így leginkább egyfajta látszatintézkedésnek tekinthető mindez az Instagram részéről.

(Fotó: The Drum) Gyermekvédelmi funkciókat vezet be az Instagram.

A szüneteltetési funkció mellett egy másik megoldás is érkezik az oldalra, amelynek leginkább a szülők veszik majd hasznát: lehetőséget kapnak, hogy megnézzék, mennyi időt tölt a gyerek az Instagramon, továbbá időkorlátot is beállíthatnak a számukra. Mindezek mellett arra is adódik mód, hogy a szülő értesítőt kérjen, ha a gyereke letiltott valakit az oldalon.