Míg a Facebook a minap saját tanulmányában ítélte károsnak az Instagram használatát, addig a TikTok olyan új funkciókat jelentett be, amelyek kifejezetten a mentális egészség védelmét szolgálják.  

A közösségi média mostanra a mindennapi élet szerves részét képezi, előnyeivel és hátrányaival egyaránt. Kutatások garmadája bizonyítja, hogy a közösségi oldalak használata negatívan befolyásolja a tizenévesek önmagukhoz való viszonyát, és elősegíti a szorongás és a depresszió kialakulását. Ennek kiküszöbölésére, a fiatalok körében igen népszerű TikTok új funkciókkal rukkolt elő, amelyeket kifejezetten a mentális egészség védelme érdekében fejlesztett ki a vállalat.

A TikTok már az év elején tett néhány lépést annak érdekében, hogy segítsen evészavarral küzdő felhasználóinak. Ha például az illető olyan kifejezésekre keres rá angolul, mint a proana (röviden pro-anorexia) vagy az étkezési rendelleneség, akkor az oldal különböző támogatói forrásokat jelenít meg a NEDA (National Eating Disorders Association) telefonszámával együtt. Az új fejlesztés értelmében az elkövetkezendő hónapokban még több tanács és tartalom lesz elérhető a témában, így további hasznos információk szolgálhatnak útmutatásul az evészavarral küzdő fiatalok számára.

A vállalat másik fejlesztése az öngyilkosságok megelőzésére fókuszál, és hasonló elv alapján működik, mint a fentebb is említett funkció: ha egy felhasználó rákeres például az öngyilkosság kifejezésre, akkor a rendszer olyan oldalakat dob fel, amelyek segítenek a tragédia elkerülésében. A szuicid magatartásra koncentráló funkció már elérhető az oldalon.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében segítségre szorul, hívja mobilról az ingyenesen elérhető 116-123 lelkielsősegény-számot!