Vernee Mix 2 vs. Xiaomi Mi MIX 2 – Riválisok?

3667
- Advertisement -

Előre leszögezem, hogy nem fogom ízekre szedni a két készüléket, hogy minden komponenst összehasonlítsak. A legfőbb tulajdonságok kerülnek majd terítékre. Mennyire jó vétel egy Vernee a Xiaomival szemben? Mit kap a user, durván 200 dollárért?

A 2016-os Xiaomi Mi MIX bejelentése egyértelműen elindított valamit az okostelefon piacon. Egy új trendet, a „keret nélküli” kijelzőt. Az elmúlt években a túlzott vékonyítás, és az üveg/kerámia használat, valamint az egyre jobb mobilos kamerák megjelenése számított a prémium kategória sajátosságának. Pár éve az optikai képstabilizátor, egy 2K kijelző csak a legdrágább modellek kiváltságai voltak. Mára azonban sokat változott a piac, rengeteg komponens elérhetőbb áron beszerezhető. Ezt kihasználva olyan feltörekvő gyártó, mint a Vernee, igyekszik a lehető legjobb áron – a legkevesebb kompromisszum árán – prémium külsővel telefonokat gyártani. A Vernee Thor Magyarországon is népszerű modell volt, és az erősebb Apollo is megállja a helyét.

2017-ben a Samsung, és az LG elkezdték a 18:9-es képarányú panelek gyártását. A keskenyebb kijelző lehetővé teszi, hogy kényelmesebben megfoghassuk a készüléket, ugyanakkor a nyújtott arány miatt több információ is elfér a kijelzőn. A Xiaomi is ezt a képarányt használta fel a MIX második generációjánál. Mivel ők továbbra sem hagytak szinte semmi helyet fölül, így a „Full Screen 2.0” szlogennel próbálták ezt hangsúlyozni.

Közben a kisebb, feltörekvő gyártók sem tétlenkedtek. Sokan már a Xiaomi Mi MIX 2 pletykák idején kijöttek egy hasonló formatervvel (megelőzve az eredeti gyártót. Láttunk már ilyet). A Vernee is bejelentette második generációs MIX 2 klónját. Megtévesztő reklám, azonos név, más célközönség.

A Vernee Mix 2 picit talán több is, mint egy klón.
Nézzük!

Dizájn, megjelenés

A koncepció ugyanaz, az elrendezés majdnem. A Xiaomi Mi MIX 2-nél jóval olcsóbb Vernee Mix 2 képernyő-ház aránya 93,07%, kettős üveg dizájn. itt is megvan a három oldalt minimálisra hagyott káva, és a lekerekített üveg szél. Az összeszerelési minőség pariban van a Xiaomival.
A Vernee burkolata kettős üvegből áll (elől-hátul), melyet fémötvözet keret tart egyben. Itt több hasonlóságot mutat a Sony Xperia XZ-vel is. Az üveg megmunkálása, a kettős kamera elhelyezése nagyon Sony.  A merevebb fém miatt A Xiaomi jobb stabilitással rendelkezik.

A telefon 6 hüvelykes kijelzővel, és 157.8 x 57.7 x 8.2 mm-es fizikai méretekkel rendelkezik, súlya 205 gramm. Vastagabb, és nehezebb is a Xiaomihoz képest. Bátyjához (Vernee MIX) képest viszont karcsúbb (akár a Xiaomi), köszönhetően a 18:9-es képaránynak.

Az összeszerelési minőség a Vernee-nél is hibátlan. Konstrukcióra viszont a Xiaomi mindenképpen tartósabb, merevebb.

Nem hangsúlyozzák ugyan, de a klón kijelzője 2.5D üvegborítást kapott. Ez fokozza a szépséget, de megnehezíti a teljes védelmet. A forrás tudni véli, hogy a Vernee ugyanazt a Cantilever piezoelektromos kerámia akusztikus technológiát használja a beszélgetési hangszóróhoz, akár a Xiaomi. Honnan veszik? A Vernee ugyanúgy nem rendelkezik normál hangszóróval fölül, mint a Mi MIX, ellenben a Mix 2 viszont igen.

Vizuálisan a Vernee jobbnak tűnik, de felhasználói élmény, és SoC szempontból egyértelmű a Xiaomi előnye.

Kijelző, OS

A Xiaomi Mi MIX 2 az előzetes pletykák ellenére sem Amoled panelt, sem pedig nagyobb felbontású kijelzőt nem kapott. A Mi MIX 2 az úgynevezett FHD+ felbontást használ, amely megegyezik a Vernee felbontásával (2160×1080), 402ppi pixel sűrűséggel. A betekintési szög 178 fokos. Bár mindkét kijelző gyönyörű, a Xiaomi panelje kontrasztosabb. Egyéb kékfény szűrőről, vagy automatikus fehéregyensúly állításról a Vernee esetében nincs információ.

Szoftveres téren – Andriod főverzió tekintetében – nincs eltérés. Mindkét modell Nugátot (7.0) futtat. A Xiaomi jövő év elejére ígéri az Oreo-t, a Vernee friss bemutatkozása miatt, még nincs információ frissítésről.
UI szempontból mindkét MIX saját fejlesztést használ. A vernee VOS 1.0-nak hívja, még ugye a Xiaominál adott a MIUI9. Az olcsóbb szegmensben a VOS lényegesen jobb választás, mint a többnyire stock Andriod (félig-meddig optimalizált rendszere). Ha a MIUI-val akarjuk összemérni, akkor már jóval nagyobb a lemaradás, mint a széles fejlesztőtáborral rendelkező Xiaomi UI.

SoC és akku

Ahogy várható volt, a $200-os kategóriában nem Snapdragon 835-öt fogunk találni. Sokan az MTK Helio X30-ra tippeltek, de nem így lett. Be kell érni Verne felhasználóként egy MTK Helio P25-tel. Ez a processzor mát több kínai készülékben bizonyított. Mellé 4GB RAM, 64GB eMMC háttértár jár. A Vernee Mix 2 előnye a microSD bővíthetőség. A konfigurációban a teljesítmény és az energiatakarékosság egyensúlyban van. Ebben az árszegmensben a Vernee Mix 2 talán az egyik legjobb teljes képernyős mobil.

A Vernee telefonban nagy teljesítményű, 4200mAh-os akkumulátor található (nagyobb, mint a Xiaomi Mi MIX 2-ben) ,amely támogatja a Pump Express gyorstöltést. Bár a hatalmas, 6 hüvelykes FHD+ képernyő fogyasztása indokolja a nagy akkut, a SoC kedvező fogyasztásával kombinálva könnyedén hozza az egy napos normális akkuidőt. Visszafogott használat esetén a 2 nap sem lehetetlen. A nagyobb akku egyetlen negatívuma a nagyobb összsúly, mely a két készüléket összehasonlítva érezhető.

Az ujjlenyomat érzékelő a Vernee esetén is hátul található. Igen gyors, 0,1 mp-es feloldási sebességgel. Adatkommunikációban a vernee is 4G LTE támogatással bír, bár lényegesen kevesebb frekvenciát ismer, mint a Mi MIX 2. Bluetooth 5.0-át csak a Xiaomi támogatja, ahogy a kétcsatornás WiFi frekvenciát is. A Dual SIM támogatás, és a kettős navigáció viszont adott.

Camera

A kijelzőhöz hasonlóan a Vernee Mix 2 ismét a felső szegmensben versenyez kamera kialakítás tekintetében. A Xiaomival ellentétben a Vernee dual kamera rendszert épített a készülékbe (Ugyanaz a teleobjektíves kamera egység , mint az iPhone 7 Plus esetén). Elhelyezése a Xiaomi Mi 5X, vagy A1-hez hasonlóan a bal felső részen található. Hátul egy Sony IMX 258, mint az elsődleges 13MP érzékelő, széles látószöggel és OIS-el, valamint egy 5MP-es érzékelő telefotó lencsével. Az elülső kamera egy 8MP-es szenzort kapott.

Bár a konfiguráció hasonló a Mate 9-hez és az iPhone 7 Plus-hoz, ez nem jelenti azt, hogy a kamera teljesítménye megegyezik. Mivel egy régebbi érzékelőt és f/2.0 fényerejű lencsét kapott, középszerű teljesítmény várható gyenge fényben. Nappali eredményei viszont jók, vetekszenek a Xiaomi Mi MIX 2-vel. Valamint a bemozdult fotóknak, és remegő videofelvételeknek is búcsút mondhatunk, köszönhetően a 4 tengelyes OIS-nek.

Ítélet

Pro:

  • nagy, teljes képernyős dizájn
  • FHD+ display
  • elegendő hardveres teljesítmény
  • kettős kamera
  • nagy akkumulátor
  • olcsó a tudásához képest

Contra

  • nehezebb
  • régi a kameraszenzor

Amennyiben kedvet kaptatok hozzá, előrendelhető on this link.

Cue

Kezdenek a kicsi gyártók és felnőni a Xiaomi üzletpolitikájához. Bár a gyártási minőség, vagy a szoftveres optimalizáció még nem ér fel hozzájuk, ár-érték szempontból már nem kell akkora kompromisszumot kötnünk, mint a nagy gyártók olcsó készülékeinél. A support még elmarad a népes MIUI tábortól, de az 1-2 éves periódus biztosnak látszik.
Mind a Xiaominak, mint a többi gyártónak figyelniük kell a feltörekvő kínai gyártókra, mert évek múlva ledolgozzák a lemaradást, és komoly versenyhelyzetet teremhetnek.

- Advertisement -

2 PURCHASE

  1. Hajjaj, vannak gondok. “A Vernee ugyanúgy nem rendelkezik normál hangszóróval fölül, mint a Mi MIX 2.” Ez az állítás egyáltalán nem igaz, ugyanis az előző Xiaomi Mix-ben valóban nem volt beszélgetési hangszóró, de a Mix 2-be már tettek.

COMMENT ON THE ARTICLE