Szelfit küldött a Marsról a NASA Curiosity nevű robotja, a csodaszép panorámakép egy óriási sziklaszerkezetet ábrázol, amelyet Greenheugh Pediment névre kereszteltek el a kutatók. 

Miközben a Perseverance marsjáró hétről hétre hallat magáról, munkatársa, a Curiosity is végzi a munkáját, még ha kicsit kevesebbet is szerepel a reflektorfényben. Legújabb műve egy lenyűgöző panorámakép, amelyhez 81 különböző fotót forrasztottak egybe a szakemberek, és amelyek a küldetés 3303. marsi napján készültek.

A NASA közleménye szerint a felvétel a Greenheugh Pediment nevű sziklaképződményt ábrázolja, jobb oldalon középen pedig a Rafael Navarro domb látható. Az autó méretű Curiosity a Maria Gordon nevű hasadék felé tart, amely a mostani felvételen a rover mögött balra található.

Curiosity szelfit küldött
Lenyűgöző szelfit küldött a Marsról a Curiosity marsjáró. (Fotó: NASA)

A 17 kamerával felszerelt szerkezet a 154 kilométer széles Gale-krátert kutatja. A kráter Walter Frederick Gale ausztrál amatőr csillagászról kapta a nevét, aki a 19. század végén végzett kutatásokat a Marsról.

A Curiosity már több mint 8 földi éve vizsgálódik a Marson, legfőbb küldetései között a vörös bolygó geológiai és éghajlati vizsgálata, a víz nyomainak felkutatása és végső soron annak a felderítése szerepel, hogy létezett-e élet a vörös bolygón. Egy másik marsi űrszondával, az Opportunity-vel a marsi viharok következtében 2018 augusztusa óta nincs kapcsolat.