KezdőlapHírekAz ívelt tévék buktája után az ívelt monitor vajon milyen sorsra jut?

Az ívelt tévék buktája után az ívelt monitor vajon milyen sorsra jut?

Az ívelt kialakítás a televízióknál zsákutcának bizonyult, amit azt is jól jelez, hogy az ilyen típusú készülékeket mára kivezették a piacról. A közeli rokonnak számító monitorok termékcsaládjában azonban még mindig megtalálhatóak a hajlított eszközök. Ez pedig nem véletlen, hiszen a jelek szerint továbbra is van kereslet az ívelt monitor iránt.

A Xiaomi egyike azon gyártóknak amelynek kínálatában megtalálhatóak az ilyen termékek, pontosan azért, hogy minél pontosabban tudják lefedni a vásárlói igényeket.

Ívelt monitor

Mostani cikkünkben azt tekintjük át, hogy milyen előnyöket kínál az ívelt készülékház, milyen hátrányai vannak a megoldásnak, és kinél válhatnak be ezek. 

Hajlítás mértéke

Az íveltség mértékét az “R” mutatószámmal adják meg, és arról szolgáltat információt, hogy a készülékház hány milliméter átmérőjű kör ívére “feküdhetne rá”. Tehát ha egy monitornál ez 1000R, akkor az olyan mértékben hajlított, mint egy 1000 mm-es azaz 10 méteres kör íve. Ebből fakadóan ez a szám minél kisebb, annál markánsabb a hajlítás mértéke. 

Előnyök

Dizájn: Ez egy igen fontos szempont ezen nincs is mit tagadni. A hajlított képernyővel bíró modellek ugyanis sokkal-sokkal látványosabbak, mint a hagyományos sík kialakítású termékek. Figyelemfelkeltőbbek, trendibbek, akár a státuszt is jobban képesek sugározni. Különösen igaz ez akkor, ha egyéb extra formai vagy dizájn elemekkel, tehát például fénykibocsátó diódákkal vagy különleges talpakkal is kiegészítik az adott készüléket.

Ívelt monitor

Nagyobb a látott kép: Szintén kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a hajlítás miatt a kijelző képe nagyobb részt foglal el a felhasználó látóteréből. Ráadásul ennek köszönhetően a képernyő minden pontja nagyjából azonos távolságra lesz a felhasználótól, ami javítja a játékélményt, és jól jön a multimédiás tartalmak fogyasztása során is. 

Hátrány

Sajnos nincsen rózsa tövis nélkül, ez az ívelt monitoroknál is feketén-fehéren bebizonyosodik.

Ívelt monitor

Csak középről: Csak akkor jó  kép, ha valaki középről, szemből nézi a megjelenítőt. Ha oldalról tekint rá valaki, akkor azt fogja tapasztalni, hogy a vonalak torzulnak, és nagyon tág szögből pedig maga a készülékház takarja ki a képernyő egy részét. 

Betekintési szög: A tapasztalataink szerint rosszabbul teljesítenek e téren az ívelt termékek. 

Ár: Egy ívelt monitor megvásárláshoz többnyire kissé mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk, mint hagyományos társaiért. 

Kinek ajánlott

Mindent összevetve a hajlított képernyővel megtámogatott monitorokat azoknak ajánljuk, akik az idő túlnyomó részében egyedül használnák azt. Tehát egy irodában, ahol a munkatársaknak is kell mutogatni a megjelenítőt, nem az igazi. Lehet több kijelzőt tartalmazó nagyobb rendszerbe integrálni őket, de csak akkor, ha a többi elem is ívelt. Szerintünk játékra, médiaállományok szerkesztésére és filmezésre a legjobb egy ilyen termék, irodai alkalmazások futtatására, szövegszerkesztésre, adatbáziskezelésre nem az igazi.

Ívelt monitor

Képminőség tekintetében az ilyen eszközök ma akár a legmagasabb szintet is képviselhetik. A Xiaomi Mi BHR4269GL például 34 inches képátlóval büszkélkedhet WQHD, 3440 x 1440 képpontos felbontással, 144 Hz-es maximális frissítési frekvenciával és FreeSync támogatással. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek