A NASA Perseverance nevű rovere megcsiszolta a Mars egyik kőzetét, és ezzel különleges felfedezést tettek a kutatók. 

Októberben a NASA és a vörös bolygón tevékenykedő Perseverance között két hétre megszakadt a kapcsolat, miután a Nap beékelődött a Mars és a Föld közé. Azóta persze már helyreállt a rend, ezzel együtt pedig a kommunikáció is, a rover pedig újra munkába állt, hogy új felfedezésekkel és képekkel bombázza a kutatókat.

A robot nemrégiben is igen érdekes felfedezést tett, miután megcsiszolta a Jezero-kráter egyik kőzetét, a felvételek alapján ugyanis kiderült, hogy ásványi anyagokat és üledéket rejt a szikla. A felfedezés azért is bír különös jelentőséggel, mert a kutatók az üledék alapján kikövetkeztethetik, mikor keletkezett az anyag, és ami még ennél is fontosabb: milyen volt akkoriban az éghajlat.

A Perseverance rover a NASA markutatási programjának része. A tavaly júliusban útjára indított jármű idén februárban landolt a Jezero-kráterben, azzal a céllal, hogy az égitest geológiájának és klímatörténetének vizsgálatával bizonyítékot találjon arra, hogy létezett élet a vörös bolygón. A kutatók szerint ezen a területen több milliárd évvel ezelőtt egy tó lehetett, melyet a környékbeli folyók tápláltak. A rovernek októberben sikerült bizonyosságot szereznie arról, hogy a Jezero-kráter egykoron, mintegy 3.7 milliárd évvel valóban egy vízzel teli tó volt.