Xiaomi Redmi 5 Plus teszt – Kicsik közt egy óriás

12031
- Hirdetés -
()

Végre pont került a Xiaomi Redmi 5 Plus stabil global romra, több napos, hetes huzavona után olyan rommal tudtam nekivágni, amivel már érdemes volt foglalkozni. Mint azt sokan tudják, vagy nem, de akkor, most meg fogják tudni, a Redmi 5 Plus-t Kínából olyan frankó rendszerrel kaptuk, hála a kínai webshopoknak, ami gyakorlatilag nem létezett. Joggal feltételezte mindenki, hogy megint kezdődik a webshopos rom mizéria és ez kicsit igaznak is tűnt. Ám jobban utána nézve, a boltok megszerezték a zárt, béta global stabil romot, amit csak és kizárólag belső tesztelésre lett kiadva és csak azok juthattak hozzá, akiknek joguk volt. Na már most rajtuk kívül senkinek nem lehetett volna ez rajta, csak a gyári kínai/angol rendszer. Minden Redmi 5 Plus tulaj szembesült az alábbi felirattal, ha ez a rom volt eredetileg rajta:

Tehát sem frissíteni, sem nyitni, se semmit nem lehetett vele kezdeni. Aztán megjelentek az újabb stabil recovery romok, az az ZIP fájlok, amit elméletileg a Frissítés alkalmazással fel is lehetett volna telepíteni. Csak a publikáló elfelejtette odaírni, hogy ez még mindig zárt beta verzió és erre nem telepíthető, sőt zárt bootloaderrel meg se próbáljuk. Aki megpróbálta, kapott egy szép, teljesképernyős féltéglát. Mivel a telefon nem indult el, bootloadert sem lehetett nyitni, így MiFlash sem tudott vele mit kezdeni és más nem maradt, mint szétszedni és két kis réz csatlakozót összeérintve EDL módba kapcsolni a telefont, amivel már a gyári kínai rendszert fel tudtuk rá rakni. Na de aki előrelátó volt, az sem örülhetett, mivel a telefon kínai belpiacos, így a Xiaomi a bootloader nyitását kizárólag kínára korlátozta. Ez mit is jelent? Hát azt, hogy csak kínai internettel, IP címmel lehetett a telefont összekapcsolni a Mi Fiókkal, hogy jogunk legyen nyitni. És itt jött a svédcsavar, ezt hogy oldjuk meg? Semmi baj, van egy fain app Androidra, ami egy kínai VPN használatával átveri a rendszert és a Xiaomi szervere úgy látja, hogy Kínában csücsülünk és onnan szeretnénk nyitni. :D Pipa! Az appot innen tölthetitek le: VPN Turbo a hivatalos gyári stabil global fastboot romot pedig innen. (Redmi 5 Plus Latest Global Stable Version Fastboot File Download) Minden segítséget megkapsz a magyar fórum ezen részén.

Ezt a sok hercehurcát megelőzvén, szépen kivártuk a hivatalos rendszer megjelenését, hogy úgy teszteljük le a “kicsikét”, ahogy mindenki más majd tudja használni. Bootloader nyitva, gyári rom fent, ugorjunk neki!

A Redmi 5 Plus doboza a szokásos kínai belpiacos vörös színben pompázik, hisz náluk ez a nemzeti szín, meg hát eredetileg Vörös Rizs néven lehetett kapni, így hűek maradtak ehhez a felálláshoz. A global verzió majd a szokásos fehér dobozban fog érkezni hamarosan.

A doboz tartalma már a jól megszokott dolgokat tartalmazza, leírás, szilikon tok, telefon, töltő, USB kábel és SIM tálca tű.

A hálózati töltő maximum 2A leadására képes és persze kínai csatlakozóval, hisz eddig csak Kínában kapható. Magyar boltokban persze vagy egy jó minőségű átalakítót, vagy hálózati töltőt kaptok. Az Micro-USB kábel a megszokott Xiaomi minőség, rövid, de tartós.

A szilikon tok. Igen, jár hozzá, mint az fentebb említettem, viszont itt is, mint Mi6, Mix 2 és más vékony, nagy vagy teljes kijelzős telefonoknál, a Redmi 5 Plus esetén is kötelező darab. Nem mintha csúszna a telefon mindenki kezében, de van egy kis bibi a telefon hátulján. A kamera. Ilyen vékony házba itt már nem fért bele az az egy, ellenben pl. Mi6-nál kettő is.

Ha tok nélkül használod a telefont ez bizony ott szépen kilóg. Ha az asztalra teszed és ott használod, akkor bizony billegni fog ha a telefon szélén nyomod meg, ez játéknál, ikonra bökésnél lehet zavaró. Viszont a szilikon tokkal ez remekül kiküszöbölhető így:

És elérkeztünk a fő fő fő tulajdonságához a telefonnak, a képernyőhöz. A Mix sorozat után ez az első Xiaomi telefon, ami teljes kijelzővel készül, az első 18:9 képarányú és FHD+ felbontású (1080 x 2160 px) Redmi telefon. A teszt alatt fent maradt a Xiaomi által rárakott matt fólia több okból. Nem fénylik úgy a kijelző és lehet fényképezni/videózni, nem sérül és nagyon sokan fent hagyják, tudva, hogy üveget venni hozzá, ami pont passzol, szinte lehetetlen. Sima védőfólia van, de az csak a kijelző helyett gyűjti a karcokat, és nem ütésálló. Szóval bocsi, fólia marad.

A képernyő felbontásából fakadóan egyre több szoftver gyártó kezd átállni a felbontás támogatására. A legmenőbb játékoktól, a Youtubon keresztül a felhasználói appokig. Még a Mix 2 esetén olyan új volt, hogy szinte semmi nem támogatta a Xiaomi alkalmazásokon kívül, kedvenc játékaim hol kilógtak, hol kisebbek voltak a tényleges képernyőnél.

A képernyő fénye, példának egy Redmi Note 3 mellé rakva, erősebb mint a régebbi modelleké, igaz ez már egy teljesen új képernyő technológia, bár az alap IPS LCD panel maradt. Nem beszélve arról, hogy a Redmi 5 sorozat képernyője bizony duplakoppal is ébreszthető!

 

A telefon alján már a magasabb kategóriából átvett elrendezést találjuk, szimmetrikusan elhelyezkedő, tíz furat. Nem, nem sztereó, nem is lenne értelme egy rövid oldalon. A bal oldali 5 lyuk a mikrofon helye, bár abból is csak az egyik, a másik oldal a hangszóró, középen pedig a MicroUSB aljzat. A hangszóró minősége felettébb meggyőző, jó a dinamikája, viszont így fektetett játéknál és filmnél nem hogy monó, de csak egyik oldalról fog jönni a hang. Fektetve sztereó hangzás nincs mint Mi6 és Mix 2-nél.

Felül mindenki örömére megtalálható a 3,5mm Jack aljzat. Mellette a másodlagos mikrofon ami a híres Redmi zajszűrésért felelős és bal szélen az infra adó az otthoni eszközeink távirányítására. A zajszűrésre visszatérve a minap volt olvasható a MIUI fórumon, hogy a rettenetes hangfelvételt lehet javítani, egy kis buherálással. Látogassatok el ez ügyben a fórumra!

A Redmi 5 Plus teljesítményét tekintve teljesen megegyezik elődjével, maradt a Qualcomm Snapdragon 625, RAM/ROM páros is, ujjlenyomat-érzékelő is. Tulajdon képpen a képernyőn kívűl minden maradt. Így a játék élmény és teljesítményt lemérve szinte ugyan azt kapjuk, mint a Redmi Note 4/4X esetén. Két kedvenc játékot be is mutatok, aztán a pontharcosok kedvéért az új Antutuval mért eredmények következnek:

Semmi szégyellni valója nincs ennek a “kis” telefonnak. A játékok rendesen futnak, az appok és értesítések akadás mentesek, sőt, néha hamarabb jelzett mint a többi telefon, amibe ugyan úgy be vagyok jelentkezve. Mondhatnám, hogy eddig ugyan úgy érzek, mint a Redmi 5A esetén, gyengébbre számítottam, de kellemesen csalódtam.

A virtuális gombok kezelése volt a másik savanyú alma számomra, a Mix 2 tesztnél kissé kiforratlan volt és néha nehézkes, de azóta a MIUI fejlesztők odatették magukat és persze az új Android 7.1.2 alap is nagyban közrejátszik a könnyű kezeléshez. A képernyő méretének változtatása, az az az egykezes mód is már úgy használható, mint a fizikai gombbal rendelkező telefonok, ha kicsi a kezed, csak simítasz egyet és mindent elérsz akár 3,5″ méretű kijelzőn. A virtuális gombok beállítását a Beállítások – További beállítások – Gombfunkciók és kézmozdulatok menüben találod. Gombok rövid és hosszú nyomására több minden beállítható, sőt, sokan panaszkodtak Xiaomi telefonra való átálláskor, hogy a megszokott gomb elhelyezkedés nálunk pont fordítva van, mint más készülékeken és/vagy megszokásból a bal oldali a Vissza gomb. Na egy jó hír, mivel ez virtuális, itt megfordítható kényünk kedvére.

Ujjlenyomat olvasó borzasztóan gyors, ahogy megszokhattuk a hátsó leolvasóknál. A gombokról sem lehet sem rosszat, sem jót elmondani, az elvártaknak megfelelően se nem kemény, se nem puha. Kiválóan érezni a kattanást, ami jelzi a gomb funkciójának betöltését. Viszont a tokban már jóval nehezebb benyomni, nagyobb nyomást kell rá gyakorolni. 3,5mm Jack csatlakozónak köszönhetően minden valamirevaló fülessel használható, ha Mi fülhallgatónk van meg pláne, hisz a MIUI9-nek és az Android 7.1.2 alapnak köszönhetően minden új Mi kiegészítőt beállíthatunk a Mi Zene javítás funkcióval.

A végére hagytam a kamerát. A hiper-szuper nappali képekkel most nem untatnálak benneteket, pontosan tudjuk, hogy a Xiaomi telefonok nappal igen jó képet és videót tud csinálni, főleg ha valaki kicsit is ért hozzá. No de szürkületi, esti, éjjel, szoba fények mellett és vakuval már sokan panaszkodtak, hát lássuk hogyan teljesít a 12MP-es Omnivision OV12A10 hátsó kamera.

Szimpla beállítás
HDR funkció bekapcsolva
Lámpa mellett vakuval
Sötétben vakuval
Lámpa mellett HDR funkcióval
Sötétben vakuval
HDR funkcióval
HDR funkcióval
HDR funkcióval

Természetesen nem maradhat ki a legjobb kamera funkció, a lassított felvétel, ami másodpercenként 120 képkocka rögzítésére szolgál. Nem egy szuper minőség, főleg nem este lámpafénynél, de el lehet vele játszani nappal, lehet egy kis versenyt is rendezünk majd Facebook oldalunkon! :)

Szóval mondhatjuk, hogy átlagos. Se nem jó, se nem rossz, pont megfelel a Redmi szériának. A legutóbb tesztelt Redmi 5A-hoz képest jobb, leginkább az éjszakai videó felvételnél ütközik ki a különbség. Majd kíváncsiak leszünk a kis tesóra, kicsit gyengébb vassal milyen feldolgozást produkál ilyen környezetben.

Azt hiszem minden fontos részen túl vagyunk, a mélyreható nyers részletekbe nem mennék bele, minden alkatrészről tesztet már egy valaggal lehet találni a magyar neten is. Azért idebiggyesztem a rend kedvéért a teljes specifikációt, nehogy szó érje a ház elejét.

Kialakítás
Méret75.5 mm x 158.5 mm x 8.1 mm
Súly180 g
Keret mérete 4 mm
Hasznos felület77%
AnyagAluminium ötvözet
Elérhető színekfekete, kék, arany, rózsaszín
Kijelző
Kijelzőméret5.99″
Kijelző típusaLCD IPS
Kijelző felbontása1080 x 2160 px
PixelsűrűségNagyon nagy sűrűségű, 409 pixel / hüvelyk
Egyéb kijelző adatok2.5D lekerekített üveg, 450 cd/m2, 84% NTSC, Kapacitív, Színes LED értesítés, Multi-touch, Karcálló
Teljesítmény és hardver
ProcesszorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953
CPUARM Cortex-A53 , 8×2.0 GHz
Processzor magokOcta-Core
Processzor frekvencia2.0 GHz
Grafikus processzorQualcomm Adreno 506
Memória3 GB
Antutu teszteredmény77.640 (Antutu v7)
Tárhely32GB
SzenzorokUjjlenyomatérzékelő, gyorsulás, fény- és közelség- érzékelő, giroszkóp, Hall szenzor
MemóriakártyaBővíthető a második SIM kártya helyére
Főkamera
Felbontás12MP
SzenzorOmnivision OV12A10
TípusCMOS
Apertúraf/ 2.2
VakuDual LED
SzolgáltatásokAutófókusz, sorozatfelvétel, digitális zoom, HDR, ISO beállítás, arcfelismerés,előlapi vaku, manuális fókusz, panoráma-mód, fehéregyensúly-beállítás, időzítő, érintő-fókusz, helyinformációk rögzítése, jelenet-mód
Slow motion videó120.0 fps
Szelfikamera
Felbontás5mpx
Kapcsolatok
Hálózatok4G LTE: 1800, 1900, 2100, 2300, 2500, 2600, 850, 900 MHz 3G: 1900, 2100, 850, 900MHz 2G: 1800, 1900, 850, 900MHz
SIM kártyaDupla SIM, Dupla Készenlét (Nano SIM)
Wi-Fi802.11b 802.11g 802.11n Wi-Fi Direct, Wi-Fi Display, 2,4 és 5GHz
BluetoothBluetooth 4.2, A2DP, HID, LELow alacsony energia fogyasztás
NavigációA-GPS, Beidou, GLONASS, GPS
USBMicroUSB, On-The-Go (OTG)
SAR –
EgyébAudio Jack, FM Rádió,PC Szinkronizáció, Infrared, OTA frissítés, VoLTE
Akkumulátor
KapacitásBeépített 4000 mAh, 2A gyors töltés
TípusLi-Polymer
Szoftver
Operációs rendszerMIUI 9.2 Global Stabil, Android 7.1.2 Nougat

 

Apropó SIM tálca. Ellentétben a Redmi 5A-val a Redmi 5 és Redmi 5 Plus csak egy tálcát tartalmaz, amiben vagy 2 Nano SIM, vagy egy SIM és egy MicroSD kártya rakható. Hát ez megint nagy dilemma lesz, ha valakinek 2 kártyája is van és vékonyka az a 32GB háttértár.

És persze a fránya B20, ami ebben a verzióban nincs. Amit lehet kapni jelenleg (2018.02.08.) egyik sem Global vagy International, hiába hirdetik így, ne dőljetek be!!! Majd jön. Hamarosan…

Összegezve a Redmi 5 Plus méretét tekintve az elődökhöz 8-10 mm-el magasabb, viszont nem szélesebb, fogásra ugyan olyan jó, ha kedveled a nagy képernyőjű telefonokat. A nagy kijelzőn játszani, videózni, olvasni (van olvasómód), vagy akár böngészgetni kényelmes és jó élmény. A proci jó, minden napokban használva megállja a helyét, aksival rendesen el van látva, a 4000 mAh akár kitart 2 teljes napot is átlag felhasználás mellett, kamera megfelelő. Egy dolog nem a legfrankóbb, a fényérzékelő. Ez lehet még az első publikus kiadású rendszernek is betudni, ha lekapcsolod a lámpát, még vagy 5 mp-ig kiégeti a retinádat, ha lámpa mellet használtad, viszont vissza, szinte azonnal reagál. Más említésre méltó problémával nem találkoztam.

Hol kapható a telefon? Kínában 100 helyen, jópénzért, de számíts arra a hercehurcára amit a teszt elején írtam. Idehaza sem lehetsz benne biztos, hogy nem ugyan úgy kapod és rohangálhatsz vele ide-oda, hogy működjön, de ha megbízható forrást választasz, nem lehet problémád. Gugli bácsit próbáltam rávenni, hogy keresse fel a magyar boltokat és hát elég silány a választék. Most ha lehet nem sorolnám fel Pistike 2 GSM boltját, ott azt sem tudják mit árulnak, csak a haszon a lényeg és ez most itt megint a reklám helye lesz, de értelmes boltot egyet találni. Mindenki nagy örömére a XiaomiShop-ot. :) Egyébként a pár rossz hír miatt ne zárkózz el, az még 2016 karácsonyáról ragadt rájuk, azóta a csapat olyan személyekkel bővült, ami eleve garancia a vásárlókra nézve. Na szóval onnan már az új rendszerrel, ellenőrzött telefont kaptok, kerek 63.900 forintért. Itt meg is veheted.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -

4 HOZZÁSZÓLÁS