Elon Musk mellett az oroszok is látnak fantáziát a világűrből érkező internet kiépítésére, amelyre a Roszkoszmosz vezérigazgatója szerint már 2024-ben sor kerülhet. 

Elon Musk, a világ leggazdagabb embere 2019 novemberében kezdte el kiépíteni a Starlink műholdhálózatot, hogy szélessávú internetet sugározzon a bolygó szinte összes pontjára, olyan országokba is elhozva a gyors internetszolgáltatást, ahol eddig (például földrajzi okokból kifolyólag) ez nem volt kivitelezhető. Nem Elon Musk azonban az egyetlen, akinek tervei vannak az űralapú internetszolgáltatással, ott van például az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz, akik szintén belengették a szolgáltatás globális rajtját.

A TASZSZ hírügynökség által hétfőn közölt nyilatkozatból kiderült, hogy a Roszkoszmosz vezérigazgatója, Dmitrij Rogozin elmondása szerint Oroszország 2024-ig kiépítheti az űrinternetet. A szolgáltatás a Szfera program keretében valósulhat meg, és jövőre mintegy hétmilliárd rubelt, vagyis átszámítva körülbelül 31 milliárd forintot fordítanak a két űrszerkezet, a Szkif és a Marafon repülő prototípusainak elkészítésére. Az internetes Szkif műhold a tervek szerint 2022-ben, a tárgyak internetét közvetítő Marafon pedig 2023-ban fogja elhagyni a Földet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018-ban jelentette be a Szfera-programot, melynek keretében Oroszország a közeljövőben több mint 600 kommunikációs és távérzékelő műhold felbocsátását tervezi. Viszonyításképpen, jelenleg több mint 1700 Starlink-műhold kering a bolygó körül, és rövid időn belül további 11 300 műhold fellövését tervezik.