Okosabb lett, de erősebb nem – Xiaomi Mi Box 4 és 4c bemutató

15670
- Hirdetés -
()

2018. január 29. – Hosszú idő után (cirka másfél év) végre bemutatkozott a Xiaomi TV-okosítójának legújabb generációja, a Mi Box 4, és a Mi Box 4c.
A pár nappal korábban kikerült sajtóképen még úgy tűnt, lényeges változásra számíthatunk mind hardveres, mind szoftveres téren, sajnos végül nem így lett. Bár a jelenleg még mindig kapható Mi Box 3 nemzetközi változata népszerű hazánkban is, már a megjelenésekor voltak bizonyos elmaradásai a konkurenciához képest. Mivel én is használok egy ilyet lassan egy éve, nekem a következő kompromisszumokkal kellett megbarátkoznom:

  • 2GB RAM – Határeset, de a memóriakezelés egy belakott rendszer esetén már nem mindenre optimális.
  • 8GB ROM – Talán ez a legfájóbb hiányossága a Mi Box 3-nak. Maga az Android TV rendszer közel 3 GB-ot foglal első bekapcsolást követően. Ha plusz alkalmazásokat, Facebook videót, Kodi-t, esetleg egy igényesebb játékot telepítünk rá, máris elfogyott a tárhelyünk. (azaz egy „fullos” Kodi, képes nálam 2.5 GB-nyi helyet lefogni az amúgy sem bőséges tárhelyből) Amennyiben játékra, némi böngészésre, és Youtube-ra használjuk, elegendő lehet az 5 GB is.
  • 1 db USB 2.0 – Ezt egy USB hub segítségével áthidalhatjuk, de plusz 1 db még elfért volna hátul. Ez amiatt sem fölösleges, hogy két port esetén az egyiket a háttértár bővítésére tudnánk használni (állítólag lehet trükközni, hogy alkalmazásokat külső tárhelyre is telepíthessünk)
  • microSD slot hiánya – Ha már támogatott a 4K, meg a HDR, mennyivel egyszerűbb lenne közvetlenül a kártyát behelyeznünk az akciókameránkból, hogy aztán teljes felbontásban gyönyörködhessünk videónkban. Igen, de ott a WiFi, lehet külön adaptert/kártyaolvasót használni…
  • Ethernet csatlakozó hiánya – Számomra ez fölösleges „extra”, de sokak csupán emiatt mondanak le a Mi Box beszerzéséről. Sokan NAS-ról szeretnek mozizni, netán FHD/4K filmeket streamelnek, nekik már akadhat gond a szolgáltatói router, vagy a vastag falak miatti szűkös sávszélesség esetén tapasztalható akadások miatt.

De miért is írom le ezeket, amikor most a Mi Box 4 és 4c-ről lenne szó? Csupán azért, mert ezeket a hiányosságokat továbbra sem orvosolták a Xiaomi-nál. Vagy náluk teljesen más szokások vannak, vagy az árat szerették volna alacsonyan tartani. Nem véletlenül tekinthetünk mindkét eszközre úgy – jelen állás szerint – mint kínai belpiacos TV okosítókra.
Miben hozott újdonságot akkor a Mi Box 4, és miért kellett kapásból két modellt is bemutatniuk?
Erre próbálunk rájönni az alábbi specifikációkból.
A legnagyobb „hívó szó”. az AI, azaz a mesterséges intelligencia. Első blikkre ugyanis ennyi újdonságot tudott felmutatni a gyártó. Szebb, és jobb lett a Patchwall rendszer, és kiegészült a mesterséges intelligenciát használó hangutasítás támogatással, melyet a mellékelt távirányítóval tudunk használni.

Az AI hangszóróhoz hasonlóan a Mi Box 4-et is csatlakoztatni tudjuk okos otthon rendszerünkhöz, így a különböző eszközeinket hang utasítással is képesek leszünk irányítani. Például lámpát, elosztót, vagy épp a klímát, légtisztítót a beszédfelismerés támogatással is vezérelhetjük. Tehát kapunk egy okosabb Gateway-t, melyen még kedvenc filmjeinket is megnézhetjük, vagy épp rögzíthetjük (okos set-top box) A saját rendszer miatt egyelőre kínai nyelven kommunikálhatunk a rendszerrel. Magyar nyelvre ne számítsunk.

Mi Box 4

Külsőre kiköpött Mi Box 3s, közelebbről nézve azonban látszik a változás. Hardveres téren alig kapunk újdonságot. Sőt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Specifikációk:

Android verzióAndroid 6.0
FelületPatchwall (a Xiaomi saját TV-box rendszere)
CPUAmlogic S905L Cortex-A53 / 1.5 GHz
64-bit Quad-Core
GPUMali-450 / 750MHz 3+2 mag
RAM2GB
Tárhely8GB
Wi-Fi802.11 b/g/n, 2.4GHz
Bluetooth4.1+ EDR, Low Energy
Maximális felbontás4K (3840 x 2160) HDR
VideoH.265 4K @ 60 fps
H.264 4K @ 30 fps
MPEG 1/2/4, VC-1, DivX 4/5 up to 1080p @ 60fps
HDR10 támogatás
Video formátumRM, RMVB, FLV, MOV, AVI, MKV, TS, M2TS, MP4, 3GP, MPEG
3D videó támogatás
AudioDolby Audio, DTS-HD
Audio formátumMP3, FLAC, APE, AAC, OGG
AdatkommunikációHDMI 2.0, USB 2.0, 3.5mm composite AV, USB adapter támogatás

 

Mi Box 4c

Nemcsak a szín változik a Mi Box 4-hez képest, sajnos kisebb lett a memória mérete is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikációk:

Android verzióAndroid 6.0
FelületPatchwall (a Xiaomi saját TV-box rendszere)
CPUAmlogic S905L Cortex-A53 / 1.5 GHz
64-bit Quad-Core
GPUMali-450 / 750MHz 3+2 mag
RAM1GB
Tárhely8GB
Wi-Fi802.11 b/g/n, 2.4GHz
Bluetoothnincs
Maximális felbontás4K (3840 x 2160) HDR
VideoH.265 4K @ 60 fps
H.264 4K @ 30 fps
MPEG 1/2/4, VC-1, DivX 4/5 up to 1080p @ 60fps
HDR10 támogatás
Video formátumRM, RMVB, FLV, MOV, AVI, MKV, TS, M2TS, MP4, 3GP, MPEG
3D videó támogatás
AudioDTS-HD
Audio formátumMP3, FLAC, APE, AAC, OGG
AdatkommunikációHDMI 2.0, USB 2.0, 3.5mm composite AV, USB adapter támogatás

Ahogy látszik is, lényeges eltérések vannak a két Box között. Ami számomra megdöbbentő, hogy nincs ac WiFi, azaz 5GHz támogatás. A Mi Box 4c esetén hiányzik a Bluetooth, fele akkora a memória, valamint nincs Dolby audio támogatás sem.

Árak:

  • Mi Box 4: a cikk írásakor a Banggood oldalán 20.500 Ft ez sok
  • Mi Box 4c: a cikk írásakor a Banggood oldalán 16.700 Ft ez egyenesen nevetséges

A kezdő ár mindenképp sok, ráadásul EU Express nélkül erre még egyéb terhek is rakódhatnak. Magyar adóterhek esetén, hazai forgalmazásban mindkettő 25.000 Ft fölött listázható, amiért már vannak más alternatívák is. Ráadásul a jelenlegi rendszerverzió csupán Kínában használható maradéktalanul. Ázsián kívül már jelentős korlátozással lehet számolni. Amíg az Android TV-t nem kapja meg, egy szűk réteg számára jelenthet alternatívát. A “főzött ROM” pedig az AI rendszer teljes, vagy részleges hiányát okozhatja. Jelenleg az egyetlen pozitívum, az az AI hangutasítás. Bár egyelőre csak kínai nyelven ért rendesen, még az angol nyelv támogatására is lehet számítani, azzal pedig egy Smart Home integrációval akár hasznos kiegészítővé is válhat.
Amíg kapható, inkább a nemzetközi verziós Mi Box 3-at válasszátok.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -