2020-ban az 5G képes telefonok fejlesztése mellett a Xiaomi nem titkolt célja, hogy egyes piacokon befogja a Huawei-t, illetve kamerás képességeivel túlszárnyalja azt.

A Huawei márka lényegében a P9 modellel robbant be a köztudatba. Akkor kezdődött a hosszútávú együttműködés a Leicával, ami meghozta a sikert a kínai vállalat számára. Nem a Huawei  volt azonban az első telefongyártó, aki észszerűbbnek (és valószínűleg költséghatékonyabbnak) tartotta, hogy a külső partnertől vásárolt képérzékelő mellé minőségi objektívet társítson. A Nokia a Carl Zeiss céggel már jóval korábban megállapodott, ahogy a Samsung és jó régen megszerezte a Schneider-KREUZNACH vállalatot.
Mindhárom cég nagy múltú német vállalat, akik a minőségi lencséiről váltak híresség még a 19. században. Na de a fotótörténetet helyett térjünk vissza a lényegre.

A Xiaomi Weibo oldalán tartott közvélemény-kutatásában arról kérdezte rajongóit, hogy a három gyártó közül melyiket látnák szívesebben partnerként, a kamerafejlesztésekben.

Canon, Nikon, Hasselblad…. Kivel működhet együtt a Xiaomi?

Ez a három cég a Canon, Nikon és a Hasselblad. Negyedik opció a “nincs szükség együttműködésre” volt, a pillanatkép alapján erre érkezett a harmadik legtöbb szavazat.
A Canon és Nikon japán cég a Hasselblad pedig Svéd, a kínaiak zöme valószínűleg nincs is tisztában vele, mit tettek le az asztalra az elmúlt évtizedek alatt.

A szavazás végeredménye (a forrás szerint) bő 4000 szavazattal nyert a Hasselblad. – Mondjuk én magam is rájuk szavaztam volna.

A Hasselblad számára sem ismeretlen a mobilipar, hiszen a Motorola már partnere volt egy akkor még piacképesnek tűnő Moto Mod projektben, de a moduláris megoldásba eddig minden telefongyártónak beletört a bicskája.
A Hasselblad (Alapítva: 1841-ben; Fotós viszonylatban 1940-től számoljuk) múltja tehát elég régre nyúlik vissza. Fotós berkekben talán nincs is olyan, aki ne hallott volna róluk. A gyártó több alkalommal kiérdemelte “a világ legjobb kamerája” címet, a mai napig megvan az a réteg szerte a világon, akik előszeretettel használják fotózásra valamely modelljüket.

A Xiaomi tehát hajlik az együttműködésre, szívesen támaszkodna egy már “bejáratott” és neves múlttal – és óriási tapasztalattal – rendelkező gyártóra, hogy okostelefonjai kameráinak minősége mind a képi információk begyűjtésekor, mind annak feldolgozásakor javuljon. Ehhez a Sony, Samsung (és az OmniVision..) szenzorok mellé szükségük lesz egy olyan ismert brand-re, akivel a jövőben versenyképes maradhat.
Bár a 2019-es modellpaletta kameráinak minősége szinte kifogástalan volt, különösen ugye a Mi Note 10/Pro, fontos, hogy a fejlesztések folyamatosak legyenek, és a gyártó az élbolyban maradhasson a konkurenciával. Ehhez pedig a legészszerűbb döntés, egy partneri együttműködés lehet.

Hogy ezt a stratégiai megállapodást végül melyik gyártóval köti meg a Xiaomi, azt reméljük hamarosan meg is írhatjuk.

Kommentben írjátok meg a véleményeteket, Ti melyik gyártót látnátok szívesen a Xiaomi partnereként. (Nyilván csak azok jöhetnek szóba, akik jelenleg nem a konkurenciával dolgoznak.)