KezdőlapHírekMire jó egy tablet és mire nem?

Mire jó egy tablet és mire nem?

Az elmúlt fél évtizedben sokan, sokszor jósolták meg a tablet eltűnését, de nem lett igazuk. E termékcsoport továbbra is velünk él, és a mobil szektor olyan meghatározó gyártói is látnak fantáziát e modellekben, mint például a Xiaomi, amely a közelmúltban dobta Tab 5 névre hallgató legújabb ilyen készülékét. 

A kategória tehát él és virul, ami nem véletlen, mostani cikkünkben pedig azt járjuk körbe, hogy mely feladatok, használati módok során teljesítenek kiemelkedően jól a táblagépek. Azaz, hogy miért lehet érdemes egy tablet mellett dönteni, kinél válhat be egy ilyen masina. 

Filmezés

A táblagépek kétségkívül legnagyobb előnye (és hátránya) a hagyományos okostelefonokhoz képest a nagyobb képméret, ami miatt a multimédiás tartalmak, tehát videók, filmek vagy képek megnézése során jobb szolgálatot tesz. 

Képszerkesztés

Szintén ez az oka annak, hogy miért alkalmasabb egy tablet képszerkesztésre, képalkotásra, mint egy telefon. A nagyobb kijelzőn egyszerűen több minden látszik, pontosabb munkát lehet végezni.

Videóvágás

A videóvágást is ki kell emelni, hiszen a nagyobb képméret miatt e feladatra is jobban beválthat egy táblagép, mint egy hagyományos mobil. Pont emiatt fordul elő, hogy a profi vloggerek, YouTuberek táskájában ott lapul egy jobb tablet is, amin bármikor tudják szerkeszteni a már rögzített anyagaikat. Nyilvánt egy profi videovágásra dedikált számítógéphez képest egy táblagép teljesen használhatatlan, de út közben, gyors, rövid videokat megvágni azért jó lehet.

Olvasás

A tapasztalataink szerint olvasgatni is sokkal komfortosabb érzés táblagépen. Kevesebbet kell lapozni/scrollozni, ami egy idő után igen jót tesz az ember életminőségének. 

Tanulás

Ha valaki tanulásra keres valamilyen hatékony, egyszerűen hordozható, könnyen használható terméket, amelyen jól láthatóak az ábrák, illusztrációk is, illetve, amelyen egyszerűen lehet szövegrészeket kiemelni annak csak ajánlani tudjuk e termékeket. Ha pedig valaki egy billentyűzetet is csatlakoztat hozzá, akkor viszonylag hosszabb szövegeket is viszonylag kényelmesen beírhat. 

Egyszerűbb munkafeladatok

Ez nagyon hasznos lehet akkor, ha emailokra kell válaszolni, vagy szövegalapú (chat) kommunikációra kerül sor. Egy külső klaviatúrával ez akár utazás, nyaralás közben is egészen egyszerűen menedzselhető.

tablet, táblagép, xiaomi mi tab 5
Egyszerűbb munkafolyamatokhoz ideális lehet.

Játék

Lehet, hogy meglepő lesz, de vannak bizonyos játékok, amikre  a táblagép jobb, mint a telefon. Ezek például azok az autóversenyes programok, ahol a mobilt kormányként használva kell tekergetni, hogy így irányítsuk a járművet. De említhetnénk az olyan FPS/RTS applikációkat is, mint a COD: Mobile vagy a Fortnite, amelyeket szintén sokan pörgetnek tablettel. Nagyobb a képernyő, és kényelmesebben rá tudják tenni az ujjaikat, ami megkönnyíti az irányítást. 

És amire nem…

Azért a tablet sem csodafegyver, ezt nem szabad elfelejteni. Lényegesen nehezebben, kevésbé komfortosan hordozható, mint az okostelefonok. Emellett fényképek, videók készítésére is sokkal kevésbé alkalmas, mint rokonai. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy headset nélkül a telefonálást, vagy beszéd alapú kommunikációt el lehet felejteni, mert borzasztóan kényelmetlen két kézzel a fejhez tartani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek