Összesen több mint ezren töltötték le azt a két androidos alkalmazást, amelyek a Joker nevű kártevőt tartalmazták. 

Bár a Google igyekszik mindent elkövetni, hogy csökkentse az alkalmazás-áruházban felbukkanó káros appokat, még így is előfordul, hogy a fertőzött programoknak sikerül átcsusszanniuk a védelmi rendszeren. Legális alkalmazásnak álcázza magát a Joker nevű malware egyik új változata is, amely ha telepítették a fertőzött appot, előfizetős szolgáltatásokra regisztrálja be a felhasználót, mindezt az érintettek tudta nélkül.

A „Smart TV remote” és a „Halloween Coloring” nevű alkalmazásoknak sikerült kicselezniük a Play áruház védelmi rendszerét, a fertőzött appokat összesen mintegy ezerszer töltötték le – számolt be a BleedingComputer. Azok a felhasználók, akik telepítették valamelyik alkalmazást, az azonnali törlés után érdemes ellenőrizniük a mobil- és hitelkártya-számláikat, hogy fel vannak-e iratkozva bármilyen gyanús aktív előfizetésre. Bár az appokat a Google azóta eltávolította, sok eszközön ott lehetnek még.

Erről a két hamis alkalmazásról van szó:

Az Avast nemrégiben 151 veszélyes alkalmazásra bukkant a Play áruházban, amelyeket egy erre a célra kifejlesztett kampány keretében próbáltak a lehető legtöbb emberhez eljuttatni a csalók. A káros appokat összesen több mint 10 millió alkalommal töltötték le,  volt fotószerkesztő, QR-kód leolvasó és játék is a hamis alkalmazások között, amelyek első ránézésre teljesen legális programoknak tűntek.