Kiberbiztonsági szakértők egy képszerkesztőnek álcázott kártékony alkalmazásra hívták fel a figyelmet, amelyet már több, mint 5000 felhasználó töltött le a készülékére. 

Ugyan a Google Play biztonságos és megbízható felület, a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordul, hogy bizonyos kártékony programok a védelmi rendszert kijátszva bekerülnek az internetes áruház kínálatába. A Bleeping Computer szúrta ki, hogy egy káros kódokat tartalmazó applikáció jelent meg a piacon, amely képszerkesztő program álcája mögé bújva igyekszik lépre csalni az áldozatokat.

A Blender Photo Editor-Easy Photo Background Editor nevű alkalmazást ugyan már letörölte a Google, már így is több, mint 5000 felhasználó telepítette a készülékére. Ahogy arra a Bleeding Computer is kitér, amennyiben valaki letöltötte a veszélyes alkalmazást, az lehetőleg minél előbb törölje az appot mobiljáról, futtasson le egy antivírus szoftvert, továbbá a biztonság kedvéért a Facebook jelszavát is változtassa meg.

képszerkesztőnek álcázott
Fotó: Bleeding Computer

Ahogy arról mi is beszámoltunk, néhány nappal ezelőtt itthon is riasztást adtak ki egy FluBot nevű kártevő ismételt megjelenése miatt. A korábban hamis csomagküldő sms-ek formájában terjedő vírus ezúttal biztonsági frissítésnek álcázza magát, hogy hozzáférjen a felhasználók pénzügyi, banki adataihoz.

Érdemes résen lenni, ugyanis a svájci PRODAFT biztonsági cég szakértői szerint 2021 márciusáig mintegy hatvanezer készüléket fertőzött meg a Flubot androidos kártevő, és nem kevesebb, mint 11 millió telefonszámot sikerült ellopni a segítségével.