December 25-én, magyar idő szerint délután egy óra után sikeresen útnak indult a világ legfejlettebb, egyben legdrágább űrteleszkópja, a James Webb. 

Többszöri halasztás után fellőtték a James Webb űrtávcső a Francia Guyana-i Kourouban lévő indítóállomásáról. A Hubble űrtávcső utódjának szánt szerkezet a világegyetem legkorábbi korszakáról fog információkat gyűjteni, a bolygónk légköre által nagyrészt elnyelt, infravörös tartományban vizsgálja meg a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, valamint a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.

Az amerikai, európai és kanadai űrügynökségek által fejlesztett eszközt James Webbről, a NASA második igazgatójáról nevezték el. A rendkívül összetett szerkezet a világ legdrágább űrteleszkópja lett, mintegy 10,7 milliárd dollárnál, azaz megközelítőleg 3400 milliárd forintnál állt meg a végösszeg. Minden idők legfejlettebb űrteleszkópja a következő hetekben a Földtől 1,5 millió kilométerre fekvő L2 Lagrange-pontnak nevezett régióba utazik.

A James Webb indítása apropóján a Google is készített egy kiterjesztett valóság tárgyat, amely a böngészőben opcióként jelenik meg, ha rákeresünk a távcsőre. A funkció eléréséhez mindössze annyit kell tenni, hogy mobileszközön ráguglizunk az űrtávcsőre (bepötyögjük a James Webb space telescope vagy a James Webb űrtávcső kifejezést), majd a keresőkártyán Megtekintés 3D-ben, később pedig a Megtekintés térben feliratra kattintva körbe-körbe forgatva megkeressük a talajt a telefon kamerájával, míg meg nem jelenik előttünk a kívánt űreszköz.