Több évnyi csúszás után december 22-én indul útnak minden idők legfejlettebb és legdrágább űrtávcsöve, a James Webb. A Google a kiterjesztett valóság technológiát használva mutatja be a nem mindennapi űreszközt. 

spot_img

A Google néhány évvel ezelőtt rukkolt elő pár érdekes (bár hasznosság szempontjából igencsak megkérdőjelezhető) AR-funkcióval, és a vállalat azóta is folyamatosan bővíti a népszerű szolgáltatás repertoárját. A kereső most a James Webb hamarosan esedékes indítása apropóján készített egy újabb kiterjesztett valóság tárgyat, amely a böngészőben opcióként jelenik meg, ha mobileszközzel rákeresünk a James Webb space telescope, azaz a James Webb űrtávcső kifejezésre.

A kiterjesztett valóság segítségével a 3D-s űreszközt lényegében bárhova kivetíthetjük, és így közelebbről is szemrevételezhetjük. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy mobileszközön rákeresünk az űrtávcsőre, majd a Megtekintés 3D-ben, később pedig a Megtekintés térben feliratra kattintva körbe-körbe forgatva megkeressük a talajt a telefon kamerájával, és voilá: a James Webb meg is jelent előttünk a szobában.

james webb google
Akár a nappalidban is megvizsgálhatod a James Webb űrtávcsövet.

Az amerikai, európai és kanadai űrügynökségek által fejlesztett űreszközt James Webbről, a NASA második igazgatójáról nevezték el, indítására 2021. december 22-én fog sor kerülni a a Francia Guyanában található Guyanai űrközpontban.

Az űreszköz fő tudományos küldetése, hogy korábban elérhetetlen távolságban levő égitesteket vizsgáljon, ezzel forradalmasítva a kozmoszról alkotott elképzeléseket.