web analytics
Kezdőlap Hírek Haylou RT LS05S – Kinek a pap, kinek a papné

Haylou RT LS05S – Kinek a pap, kinek a papné

887

A Haylou egy igen impozáns órát kínál nagyon alacsony áron. Az RT LS05S hosszú, 15-20 napos üzemidőt ígér. Sok (összesen 12 különböző) sportmód és egy hatalmas, 1,28″ kijelző kapott helyet az órában. Ráadásul az IP68 szabványnak megfelelően por- és vízálló. De vajon képes mindarra, amit ígérnek?

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=YC_KAkJlKt8[/embedyt]

Unboxing – Mit rejt a doboz?

A dobozt körbenézve megtalálhatjuk az óra specifikációját, legfőbb tulajdonságait kínaiul és angolul is egyaránt. Ahogy kinyitjuk, minden olyan tartozékot megtalálunk, amire szükségünk lehet. Elénk tárul maga az óra, a szivacs alatt pedig megtaláljuk a töltőkábelt, valamint a használati utasítást. Egyedül töltőfejet nem kapunk, viszont ezt az eszközt nem kell olyan gyakran tölteni, hogy a telefontöltőnk ne tudná ellátni ezt a feladatot is. A Haylou RT LS05S-t már úgy kapjuk meg a dobozban, hogy a 22mm-es szíj hozzá van csatolva. Ez gyorsan és könnyedén cserélhető, azonban a mágneses csatlakozónak köszönhetően töltéshet nem szükséges a lecsatolása.

Párosítás, aktiválás folyamata

Szerencsére akár magyarul is tudjuk párosítani eszközünket a Hello Haylou nevű applikációnak köszönhetően, ennek ellenére előnyösebb a gyári applikáció használata több okból is, melyre lentebb fogok kitérni. Mindenesetre ha az eredeti alkalmazást használjuk, csak annyit kell tennünk, hogy letöltjük a “Haylou Fun” nevű applikációt az áruházból, majd a belépést követően a képernyő tetején levő “Connect smart device” feliratra kell rákattintanunk. Ezt követően nincs más dolgunk, a rendszer automatikusan elvégzi a párosítást.

Külső

Talán a Haylou RT LS05S külseje az, amiért a legtöbben meg fogják venni ezt az okosórát, hiszen egy hétköznapi órának néz ki! Kör alakú előlap, minőségi anyaghasználat és összeszerelés jellemzi.

 

 

 

Az óra oldalán két gomb található: A felső egy ki-, be kapcsoló, képernyőt felébresztő, illetve visszalépésre szolgáló gomb. Az alsó megnyomása pedig a sportmódokat hívja elő közvetlenül. Az alján találjuk a mágneses töltő csatlakozóját, illetve a pulzusmérő szenzort is. A szilikon szíj minőségi érzetet kelt, kényelmes. Számos lyuk található rajta, így szinte minden méretű csuklóra felcsatolható.

Az óra egy hatalmas (1,28″), 240×240 pixeles, nem túl éles, a TFT paneltechnológia hátrányait (csúnya feketéket, fakóbb színeket) magával hordozó kijelzőt kapott. Egyáltalán nem mondanám rossznak, hiszen fényereje elégséges, nem zavaróan rossz a minősége, viszont MI Band 4-ről váltva (amely tűéles AMOLED kijelzővel büszkélkedhet) nagy visszaesés ebből a szempontból. Ennek ellenére sokaknál a kijelző mérete, valamint a meglepően nagy betekintési szög kárpótolni tudja a felbontásból adódó hiányosságot (köztük nálam is).

Belső

A Haylou RT LS05S hardveres szempontból inkább hajaz egy akitivitásmérőre, mintsem egy okosórára. Összesen 2 érzékelőt kapunk: egy pulzusmérő szenzort, valamint egy gyorsulásmérőt. Előbbi viszonylag pontos méréseket hajt végre; nagyságrendileg 3 értéket téved. Ennek ellenére nem orvosi műszer, az eredményeket fenntartással kell kezelni! Sajnos a GPS, NFC kimaradt, ami sokaknál döntő érv lehet. Bluetooth 5.0-án keresztül kommmunikál a telefonunkkal, melyen legalább Android 6.0-nak, vagy iOS 11.0-nak kell futnia. Ezenkívül egy 300mAh-s akkumulátor kapott helyet, amely a hivatalosan (24h pulzusmérés mellett) 15 napot, míg a gyakorlatban inkább 10-11 napot bír ki alacsony fényerő mellett (de ezt a sportolás gyakorisága is befolyásolhatja). Szerencsére a töltés sem vesz sok időt igénybe, kb. 2 óra alatt feltölthető 0-ról 100%-ra.

Sportolás

Összesen 12 különböző sportot tud megkülönböztetni: a kültéri futást, beltéri futást, gyors sétát, kerékpározást hegymászást, spinninget, szabad edzést, konditermet, kosárlabdázást, labdarúgást, valamint az evezést. Sajnos az úszás kimaradt a repertoárból, pedig ezt az IP68 szabvány lehetővé teszi, lásd az evezés funkciót. A pontos eredményhez mindenképpen vinnünk kell a telefonunkat, mivel az órában nem található GPS, így önmagában nem képes precíz eredményt hozni. De ez mit is jelent pontosan? Leteszteltem, 1 km futás után telefonnal (azaz GPS használatával) pontosan 1 km-t kaptam, míg nélküle 0,9 km, azaz 100 métert tévedett. Ez a saját kategóriájában kimagasló eredmény, hiszen vetélytársai (pl. Amazfit Band 5) akár 40%-ot is tudnak tévedni.

Sajnos sportolás közben kevés információt tudunk leolvasni az óráról, összesen csak 3 adatot látunk: az eltelt időt, a pulzusunkat, valamint a megtett távolságot, vagy az elégetett kalóriát. Utóbbi attól függ, hogy az adott sporttevékenység közben fontos-e az út hossza. Amennyiben igen, az alsó gomb megnyomásával még előhívható 3 extra információ: az átlagsebesség, megtett lépések, valamint ebben az esetben itt láthatjuk az elégetett kalóriát. Amint elindítunk valamilyen sportolási módot, minden más funkció elérhetetlenné válik, pl. még a zenét sem tudjuk megállítani. Röviden, úgy viselkedik, mint egy aktivitásmérő, sajnos nem képes többet nyújtani ezen a téren.

Rendszer

Az óra rendszere eléggé kettős számomra. Ugyan minden gördülékenyen működik, viszont nincs elárasztva Haylou RT LS05S rengeteg funkcióval. Egyáltalán nem rejlik benne több lehetőség, mint az MI Band 6-ban, sőt számos szempontból elmarad tőle.

Menük

Felfelé legyintve találjuk meg a főmenüpontokat. Itt az aznapi teljesítményünket, a pulzusmérést, a sportolási módokat, az időjárást, utolsó alvásunk minőségét és az értesítéseket tudjuk megtekinteni. Ezenkívül az aktuálisan játszott zenét tudjuk megállítani, átugrani/visszalépni. Sajnos ezek a funkciók sem működnek hibátlanul. Az értesítésnél (amelyet rezgéssel és felvillanó kijelzővel jelez), amennyiben hosszú a név vagy a szöveg, nem olvasható el teljes terjedelmében. Szerencsére az ékezetes betűket képes megjeleníteni (kisebb karakter formájában), de az emojik többésgét már nem. A zene állításánál nem jelenik meg a cím, ráadásul a zene állapotától függetlenül mindig a megállítás gomb fogad. Ahhoz, hogy ez frissüljön legalább egyszer használni kell a gombot.

Ezek alatt a találjuk a “More” menüpontot, ami a stopperórát és a visszaszámlálót tartalmazza. Innen még megcsörgethetjük a telefonunkat, amennyiben elvesztettük azt (de ez csak akkor működik, ha a telefon nincs lenémítva). Itt találjuk a “Breath training” funkciót is, amely a stresszesebb napokon jöhet jól (ezt a főképernyőről is el lehet érni jobbra legyintéssel). Lényege, hogy 1 vagy 2 percen keresztül utasításokat ad, hogy mikor lelégezzünk be és ki, ezzel csökkentve stressz-szintünket.

Legalul találjuk a beállításokat, ahol az óraszámlapok között váltogathatunk (ez a főképernyőről hosszú nyomással is elérhető), amelyből 5 fajtát képes megjegyezni az óra, és 4 fokozatban állíthatjuk a fényerősséget. Itt kapott helyet az “About” menüpont, valamint a kikapcsolás és újraindítás is.

A főképernyőnél lefelé legyintve hozhatunk elő egy vezérlőpultszerűséget. Itt látjuk az időt, a napot, az akkumulátor töltöttségét, valamint hogy az óránk csatlakozva van-e a telefonunkhoz. Ezenkívül innen is elérhető a “Find my phone” (telefonkeresés) funkció, a fényerőállítás, ne zavarjank üzzemód ki-, bekapcsolása, és innen közvetlenül átléphetünk a beállításokba is.

Jobbra/balra legyintve a főképernyőről gyorsan elérhető az aznapi teljesítmény, a pulzusmérő, az alvás, az időjárás, valamint a légzőgyakorlat menüpontok. A menüpontok sorrendje semmilyen módon nem változtatható.

Hiányosságok

Az órában nincs éjszakai mód, és sajnos a kar emelésével történő kijelzőfelébresztés sem időzíthető, így este, amennyiben forgolódunk könnyen be tud kapcsolni a képernyő. Ráadásul ez a funkció igen érzékeny, így nagyon kicsi mozdulatokra is reagál, amely éjszaka különösen zavaró tud lenni. A fényerősséget sem korlátozza le estére, így amennyiben ez zavaró lenne számunkra ezt mindenképpen manuálisan kell megtennünk.

Sajnálatos módon a víz könnyedén el tudja állítani az órát, mivel nincs erre külön üzemmód. Ebből adódóan tusolás közben a tudtunk nélkül meg tudjuk keresni a telefonunkat, ami kellemetlen tud lenni, amennyiben otthon mindenki más már alszik-

Haylou Fun – Gyári alkalmazás

Röviden: nem is jó, de nem is tragikus.

Az Haylou Fun nevű alkalmazás igazán pozitív első benyomást kelt, hiszen az alkalmazásban levő ikonok szépek, a menüpontok áttekinthetőek és a működést gördülékenység jellemzi. Felépítése nagyon hasonlít az MI Fit alkalmazáshoz, leginkább dizájnbeli különbségek vehetőek észre. A főoldalon nyomon tudjuk követni az aznapi aktivitásunkat, a mért pulzusadatokat grafikonon megjelenítve, legutolsó alvásunk minőségét, legutoljára bevitt tömegadatot (továbbá amennyiben eszközünk képes véroxigénszint mérésére, annak mért adatait).

Az applikációból személyre szabhatjuk az óraszámlapot, beállíthatjuk, hogy a pulzusmérés automatikusan vagy manuálisan működjön, valamint innen érhető el az értesítések beállításai is. A ne zavarjanak üzemmód bekapcsolása, időzítése és az ébresztő beállítása itt vihető végbe. A Haylou RT LS05S képes kijelezni a hívásokat, de ezt csak elutasítani tudjuk az óráról. Tétlenség figyelmeztető is található a funkciók között, valamint innen állíthatjuk még a kar emelésével történő kijelzőébresztést is. A képernyő ébrenlétének időtartama és az időformátum (24h/12h)  is az applikációban testre szabható. Az időjárás előrejelzés szinkronizálása is innen történik.

Összességében a felhasználói élmény jó volt mindaddig, amíg nem indítottam el egy sportevékenységet. Sajnos edzés közben nem frissíti folyamatosan a távolságadatot, így amennyiben rápillantunk az órára nem az aktuális kilométerszámot látjuk. Ez meglehetősen idegesítő tud lenni, hiszen akár 10-20 másodpercig felemelve kell tartani a karunkat, hogy lássuk a ténylegesen megtett utat. Ezenkívül más problémával, bosszantó tulajdonsággal nem találkoztam.

Hello Haylou – A magyar alkalmazás

A Hello Haylou nevű alkalmazás magyar nyelvvel is rendelkezik, amely az angolul nem értő felhasználók számára hasznos lehet. Ezzel együtt viszont több kompromisszumot is kell kötnünk.

Az alkalmazás kinézete kicsit elavult, ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy rengeteg ember lesz, akinek ez fog jobban tetszeni. Sajnos ahhoz, hogy ki tudjuk használni az applikáció összes funkcióját, meg kell vásárolnunk a prémium verziót. Sajnálatos módon az ingyenes része meglehetősen korlátozott, de így is használható. Összességében, bűntudat nélkül csak az angolul nem értő felhasználók számára tudom ajánlani a magyar nyelvű alkalmazást, viszont számukra megéri a prémium verzió a 750 Ft-ot.

Összegzés

A Haylou RT LS05S igencsak vegyes érzéseket keltett bennem. A rossz minőségű kijelzőhöz hozzá lehet szokni, de akkor sem kellemes rátekinteni hosszabb ideig. Az applikáció összességében jól sikerült, viszont az órában rejlő lehetőségeket nem használták ki teljesen (pl. éjszakai mód hiánya). Racionálisan gondolkodva a vetélytársakhoz képest nem éri meg az árát, mégis az óra igazán stílusos megjelenése a legtöbb ember számára ellensúlyozni tudja ezeket a (tolerálható) hibákat. Azonban amennyiben számodra nem fontos az eszköz külső megjelenése, én inkább az aktivitásmérők piacán néznék szét. Az MI Band 6 vagy éppen Amazfit Band 5 szép, AMOLED kijelzővel büszkélkedhet a rengeteg hasznos funkció mellett (pl. véroxigénszint mérése).

Amennyiben megtetszett a termék, itt tudod megvásárolni.