KezdőlapTesztekAmazfit Band 5 Teszt - Egy újabb sikersztori?

Amazfit Band 5 Teszt – Egy újabb sikersztori?

Az Amazfit Band 5 egy igazán jól sikerült aktivitásmérő, amely sok apró, de kellemes funkciójával férkőzik be a szívünkbe. Az órán keresztül tudunk kommunikálni Alexával, az eszközről el tudjuk sütni a fotónkat, így nem kell az időzítővel szenvedni, véroxigén szintet tudunk mérni. Ráadásul rengeteg számlap közül választhatunk, így ennek köszönhetően teljesen testre tudjuk szabni az Amazfit Band 5-ünket. Szóval elöljáróban annyit elárulhatok, hogy a legtöbb ember számára meg is van a szinte tökéletes aktivitásmérő!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=BTGjRvU1cgg[/embedyt]

Unboxing – A csomag tartalma

Az Amazfit Band 5 egy egyszerű, megszokott dobozban érkezik. Nem rejteget magában semmilyen különleges dolgot, de mindent megtalálunk benne, amire szükségünk lehet. A csomag tartalmazza magát az aktivitásmérőt egy szíjjal, töltőkábellel és használati utasítással. Töltőfejet nem találunk a dobozban, de amennyiben Xiaomi telefont használunk, akkor biztosan kaptunk a telefon mellé, ha igényünk volt rá. A szíjat az aktivitásmérő kipattintásával lehet cserélni, de a töltéshez nem kell kivenni az eszközt a belőle, ez mágnesesen rögzül a hátuljához.

 

 

 

 

 

Párosítás, aktiválás folyamata

Az eszköz párosítása a telefonunkkal nem vesz túl sok időt igénybe. Csak annyit kell tennünk, hogy letöltjük a “Zepp” nevű alkalmazást a mobileszközünkre, és a belépés után, a profil menüpontra kattintva láthatjuk is a lehetőséget az új eszköz hozzáadására. Innentől kezdve pedig csak az applikáció utasításait kell követnünk.

Az aktivitásmérő külseje és belseje

Az aktivitásmérő maga fekete, viszont ezt többféle színű szíjjal lehet megvásárolni a saját ízlésünkhez illően. Jelenleg a Xiaomishop kínálatában minden gyári színben, azaz feketében, narancsban és olivazöldben is kapható, de természetesen rengeteg utángyártott változatot is vásárolhatunk fillérekért

Szíján a Xiaomi-tól megszokottan sok lyuk található, így mindenki be tudja állítani a saját csuklójának megfelelően, ezzel a legnagyobb kényelmet biztosítva (Az MI Band 4 szíjaiba bele lehet passzírozni az Amazfit Band 5-öt, viszont nem pontosan ugyanazok a méretek, nem illeszkedik pontosan). Az Amazfit Band 5 anyaghasználata nem kelt olcsó hatást, jól össze van szerelve, az üveg tapintásra minőséginek hat. Felülete fényes, így volt pár alkalom, amikor zavaróan tükröződött.

Az óra 5 ATM-ig vízálló, ami azt jelenti, hogy akár 50 méter mélyre is magunkkal vihetjük a víz alá mindenféle probléma nélkül. Ennek pozitív hozadéka, hogy tusolás közben sem kell levenni. Mivel nincs képernyőzár (vagyis én nem találtam, pedig elég sokat kerestem), a víz néha el tudja nyomkodni az aktivitásmérőt, ami idegesítő tud lenni.

Színes és érintésérzékeny kijelzőt kapunk, melynek felbontása 126×294. Ez a pixelszám először alacsonynak tűnhet, de egyáltalán nem az, hiszen ez 1.1”-on található meg, így egy eléggé éles képet kap a felhasználó. A kijelző AMOLED, így ez is közrejátszik a fantasztikus üzemidőben, de erre a későbbiekben fogok kitérni. Ezt egy 2.5D, ujjlenyomat- taszító réteggel ellátott üveg védi. Rengeteg óraszámlap közül válogathatunk és akár saját képünket is beállíthatjuk kezdőképernyőként. Ezenkívül a feloldáskor megjelenő információ csoportokat is testreszabhatjuk, így egy igazán egyedi és tökéletes élményt nyújtva a felhasználónak.

Az akkumulátor mérete ugyan nem hangzik nagynak, 125 mAh, viszont ez bőven elég arra, hogy az órát 13-15 napig életben tartsa általános felhasználás mellett. Ez természetesen lehet akár több is, kevesebb is felhasználástól függően. Amennyiben nem monitorozzuk egész nap a testünket, gyakorlatilag csak egy óraként használjuk, amin megjelennek az értesítések, így akár akár 25 napig is képes működni. Ez eléggé szélsőséges eset, így nem tartom igazán relevánsnak. Az aktivitásmérő kb. 2 óra alatt tölthető fel teljesen.

A 24 (szíj nélkül 12) grammos karkötő Bluetooth 5.0-val kommunikál a telefonunkkal. 3 tengelyes gyorsulásmérő, 3 tengelyes gyroscope és PPG alapú pulzusmérő, azaz a BioTracker 2 fantázianevű szenzor található meg benne. 

 

 

Rendszere

Az Amazfit Band 5 rendszerét ha két szóban kéne jellemeznem, akkor az az egyszerű és felhasználóbarát lenne. Nagy ikonok találhatók meg az órán, nem kell túlságosan közel emelni az arcunkhoz, ha valamit esetleg nem látunk teljesen tisztán. Ahogy már említettem, az óraszámlapok lehetőségeinek száma gyakorlatilag végtelenek, és van jópár amelyet még külön testre is lehet szabni (de az óra önmagában csak 2 számlapot képes tárolni). Már az ékezeteket is ki tudja jelezni az eszköz, nem kérdőjeleket ír a helyére, mint pl. az MI Band 4 (viszont az emojikat még ez sem tudja kezelni). A menüpontok sorrendje a Zepp applikációból személyre szabható, így a leggyakrabban használt funkciókat a legközelebb helyezhetjük a kezdőképernyőhöz. A rendszer jól átlátható, folyamatosan nyomon tudjuk követni az órán az aznapi tevékenységeinket, a “Status” menüpont alatt, illetve 11 féle sportmód közül tudunk választani, amennyiben mozogni támad kedvünk. Az időjárást is nyomon tudjuk követni az aktivításmérőről, így még a telefonunkat sem kell elővenni. A “Weather” menüpont alatt megtudhatjuk a hőmérséklet adatait, a szél erősségét, a csapadék esélyét, az UV sugárzás mértékét is. Ráadásul 1 héttel előre láthatjuk hány fokra számíthatunk. Előre tervezett programjainkat, eseményeinket is nyomon tudjuk követni az aktivításmérőről az “Events” menüpont alatt, így még már csak tényleg komplexebb feladatok miatt kell elővennünk a telefonunkat a zsebünkből, hiszen rengeteg információt már az Amazfit Band 5 közöl velünk.

Telefonos applikáció (Zepp)

Az Amazfit Band 5 a “Zepp” nevezetű applikációt használja, amely sok mindenben hajaz az MI Fitre; hasonló beállításokra van lehetőségünk, szinte azonos ikonokat láthatunk, úgyhogy az Amazfit le sem tagadhatná, hogy a Xiaomi almárkája. Az applikáció kezdőlapjának tetején követhetjük, hogy mennyit is aludtunk az éjjel, hány lépést tettünk meg, mennyi kell még a célunk eléréséhez, mennyi kalóriát égettünk ma. Ezen kívül lejjebb görgetve láthatjuk az utoljára mért pulzusunkat, stressz-szintünket, mindezt a véroxigénszintünk és PAI számunk felett. De mi is az a PAI? A PAI a Personal Activity Intelligence-et jelenti, amelynek a számát különböző tevékenyégek végzésével növelhetjük. Ennek célja, hogy megőrizzük egészségünket, figyeljünk a rendszeres mozgásra.

Az “Enjoy” menüpont alatt pár, általában gyakrabban használt menüpontot találhatunk, de igazán csak a “Profile” pont alatt szabhatjuk testre szeretett aktivításmérőnket és állíthatjuk be céljainkat, nézhetjük vissza korábbi tevékenységeinket és szinkronizálhatjuk adatainkat a WeChat-tel, Google Fittel, Strava-val, Relive-vel vagy az Amazon Alexával. Amennyiben rákattintunk itt az Amazfit Band 5-ünkre, szemünk elé tárul rengeteg opció. Itt szabhatjuk testre a számlapunkat, állíthatjuk be aktivításmérőnket feloldó eszközként a telefonunkhoz. Ezenkívül személyre szabhatjuk, hogyan reagáljon az Anafit Band 5-ünk a bejövő hívásokra, SMS-ekre, értesítésekre. Beállíthatunk új eseményeket is, vagy éppen az ébresztőóránkat, annak érdekében, hogy rezegjenek az ébredés reményében. Van lehetőségünk arra is, hogy szóljon az aktivitásmérő, abban az esetben amikor nem mozogtunk már egy ideje, ezzel figyelve az egészségünkre. Az applikációból meg tudjuk “keresni” a bandünket. Amennyiben ezt használjuk, az aktivitásmérő elkezd rezegni, így egyszerüsítve a megtalálását. Ettől lentebb pedig beállíthatjuk, hogy mikor legyen aktív igazán az Band 5-ünk, melyik csuklónkon hordjuk, és ehhez hasonló finomhangolásra alkalmas opciókat találunk.

Sport – Mennyire pontos adatokat kapunk?

Az Amazfit Band 5 11 féle sportolási módot képes megkülönböztetni:

 • kültéri futás
 • séta
 • kerékpározás
 • futópad használata
 • medencében való úszás
 • Freestyle
 • beltéri kerékpározás
 • Elliptikus tréner
 • ugrókötelezés
 • jóga
 • evezőpad

Mindegyik fajta mozgás módnál mutatja az eltelt időt, elégetett kalóriát, pulzust, és amennyiben kültéri sportolási módot választunk, a megtett távot is monitorozza. Mivel az aktivitásmérőben nem található GPS modul, így fontos, hogy amikor tudjuk, kapcsoljuk össze telefonunkkal a pontos eredmény érdekében. Ezzel kapcsolatban végeztem egy tesztet is, összehasonlítva az MI Band 4-gyel; mindkettő karperec 1 km futás után pontosan jelezte a távot, maximum 1%-os eltérés volt a tesztidő alatt. Ezzel szemben telefon nélkül ugyanez alatt a távolság alatt (azaz 1 km) a Xiaomi MI (Smart) Band 4 0.57 km-t még az Amazfit Band 5 0.66 km-t jelzett. Az újabb generációs aktivitásmérő ugyan pontosabb volt, de így is telefon nélkül az eltérés 34%-os volt. Amennyiben van lehetőségünk telefont is vinni, abban az esetben érdemes a mobilról elindítani a sport programot, hogy biztosan el tudja menteni tevékenységünket. Velem nem egyszer fordult elő (nem csak ennél az aktivitásmérőnél), hogy vagy nem tudtam visszanézni a futásomat, vagy rossz/hiányos adatokat rögzített, de ez a jelenség egyszer sem fordul elő, abban az esetben ha a telefonomon nyomtam rá a “GO” gombra.  Edzés közben, amennyiben nem kapcsoljuk be a “Ne zavarjanak” üzemmódot, az értesítések felvillanak az aktivitásmérőn.

Egészség – Mennyire megbízhatóak a mérések?

Az Amazfit Band 5 nagyon sokféle mérést képes végrehajtani. Ezek természetesen nem orvosi műszer pontosságúak, hanem tájékoztató jellegűek. Nagyon kevés ember méri meg napi rendszerességgel a pulzusát, véroxigénszintjét, így ezzel az eszközzel gyorsabban észrevehető egy lehetséges betegség kialakulása. Ezenkívül a nők számára nagyon hasznos tud lenni a ciklus követés, amelyet opcionálisan kitűzhetünk a főmenüpontok közé. Mindezekmellett napról napra nyomon tudjuk követni az alvásunk minőségét és hosszát is. Ez az aktivitásmérő már képes felismerni az alvás 3fázisát, a könnyed és mély alvást és a REM fázist (röviden ez az az állapot amikor álmodunk), így egy elég pontos képet tudunk kapni az esti órákról. Itt fontos megemlíteni még a PAI-t is, amely az általános egészségünkért felel, de ezt már kifejtettem korábban. Stressz-szintünket is tudjuk mérni, és amennyiben ezt magasnak véljük, az óra képes légzőgyakorlat levezetésére is, amely el tudja űzni a stressz egy részét.

Különleges funkciók – Amazon Alexa

Az előbb említett funkciókat a véroxigénszint mérésén kívül (ami egy igazán említésre méltó) funkció sok aktivitásmérő tudja. Ebből adódóan felmerül a vásárlóban a kérdés, hogy miért pont ezt válassza? Itt jön szóba az extra funkciók listája, amelyekből bővelkedik az Amazfit Band 5. Legfőbb pluszt az Amazon Alexa nyújtja véleményem szerint, hiszen egy oldalra legyintéssel, és egy mondattal gyakorlatilag bármit be tudunk állítani. Ez egy kényelmi funkció, természetesen tud az ember nélküle élni, de ha van egy ilyen aktivitásmérő, miért ne használjuk ki ezt? Egy mondattal be lehet állítani az ébresztő óránkat, így elő sem kell venni a telefonunkat, jó pár másodpercet meg tudunk vele spórolni. Igaz, hogy nincs hangszóró az aktivitásmérőben, de elég nagy betűkkel jeleníti meg a kijelző Alexa válaszát ahhoz, hogy könnyen el tudjuk olvasni. Sajnos ez a funkció csak angolul és csak akkor működik ha az aktivitásmérő kapcsolatban van a telefonnal, viszont ehhez minimális angol tudás is elég. A stressz-szintmérést, és a légzőgyakorlat vezénylését is megemlíteném, mint különleges funkció, hiszen ez is egyedülállónak számít ebben a szegmensben. A választásban még szerepet játszhat, hogy az aktivitásmérőről elsüthetjük a fotót, így nem kell az időzítővel babrálni, gyakorlatilag pár kattintás alatt el lehet készíteni a családi képet, mindenféle sietség nélkül. Ezenkívül még az Amazfit Band 5-ünkről vezérelhetjük a zenéket, átugorhatjuk, hangosíthatjuk, halkíthatjuk az éppen hallgatott számot. Még a “World clock”, azaz világóra menüpont is van az órán, ha kíváncsiak lennénk, hogy mennyi az idő pl. Beijingben vagy Sydneyben.

Hátrányok

Nagyon kevés olyan dolog volt ami ne tetszett volna az órában. Inkább csak apróságokat említenék meg. Az ékezetes betűket, minimálisan is, de kisebb méretben jeleníti meg, mint társait. Nincs benne NFC, így nem tudunk érintésmentesen fizetni, és nincs benne GPS sem, így ha pontos távolság adatokat akarunk kapni, vinni kell magunkkal a telefonunkat is. Itt is megemlíteném, hogy az áramló víz el tudja nyomkodni a karperecünket, ami zavaró tud lenni. Ezenkívül még fontos megjegyezni, hogy edzés program közben más funkciót nem tudunk használni az aktivitásmérőn sajnálatos módon. 

Összegzés

Az Amazfit Band 5 sok funkciójának hála egy kifejezetten jó aktivitásmérő. Felhasználóbarát rendszere, sok egészségügyi funkciója folyamatosan tájékoztatja felhasználóját az állapotáról. Ezenkívül a különböző kényelmi funkciók –Amazon Alexa, zene vezérlése– jelenthet alapot a sikernek, hiszen ezek lehetnek döntő érvek a vásárló szemében, főleg az igazán alacsony ár mellett. A Xiaomishop kínálatából 15.990ft-ért vihetjük el általában, de elég gyakran találkozhatunk akcióval, amikor akár 3.000 forintot is megtakaríthatunk csak ennél az egyetlen aktivitásmérőnél.

Vásárlás: amazfitstore.hu

 

Debrenti Márk
Mindig is szerettem videókat készíteni, és egyszercsak minden Xiaomi lett itthon. Adta magát, hogy megpróbáljak cikkeket és videókat készíteni róluk.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek