Why is 5G important and why is it appearing in more and more phones?

183
- Advertisement -
()

A legújabb generációs mobilkommunikációs szabvány, az 5G körül meglehetősen sok a félreértés. A technológia számos kézzelfogható előnyt kínál, ezért egyre több olyan eszköz akad, köztük mobiltelefonok is, amelyek támogatják ezen eljárás használatát. 

5G – Mi az?

Manapság egyre többször, egyre több helyen kerül szóba az 5G, és számos félreértés kering e fogalommal kapcsolatban. Nem, nem a gyíkemberek által kifejlesztett elmefegyverről van szó, és nem is egy a Háttérhatalom titkos nanotechnológiájáról. Az 5G a legújabb generációs mobilkommunikációs szabvány megnevezése, amely az eddig legmodernebbnek számító 2010-ben színre lépő 4G, illetve a korábbi 3G eljárás leváltására hivatott. Az 5G támogatás manapság egyre több készülékbe, így rengeteg okostelefonba kerül bele, és már a világ egyik vezető gyártója, a Xiaomi is számos kompatibilis modellt kínál. 

Hogy működik? 

A korábbi szabványokhoz hasonló a működési elv, tehát egy olyan vezeték nélküli adatátviteli eljárásról van szó, amely rádiófrekvenciákat használ. A különbséget az jelenti, hogy a hullámhossz más mint korábban, valamint más típusú jeltovábbító és jelfeldolgozó eszközöket használnak.

5G snapdragon

Ez az oka annak, hogy miért nem lehet egyetlen gombnyomással átalakítani 5G-re a korábbi 4G hálózatokat, és miért nem lehet egy szimpla szoftverfrissítéssel 5G kompatibilissé tenni a mobil eszközöket. Hanem gyakorlatilag mindenből újat kell gyártani, olyan alkatrészek felhasználásával, amelyek már támogatják ezen eljárás használatát. 

Mitől 5G?

Maga az 5G terminus számos technológiai szabvány halmazát fedi le. Ez például érinti a használható frekvenciákat, a hálózatok működését, magukat a jeleket, illetve hogy azokat hogyan, mi módon kezeljék az egyes eszközök. Ez pedig azt jelenti, hogy ha valamin megtalálható a hivatalos jelölés, akkor az egyben azt is jelenti, hogy az az eszköz mindenben megfelel a lefektetett előírásoknak. 

Költségek

Az tény, hogy ez a technológia nem olcsó mulatság pontosan a fentebb vázolt okok miatt. Ez az oka annak, hogy az elterjedésre bizony várni kell, hiszen a hálózat kiépítése, a kompatibilis eszközök legyártása bizony meglehetősen befektetésigényes. És ez az oka annak is, hogy az 5G képes termékek, így például az okostelefonok drágábbak, mint a “hagyományos”, azaz az eljárást nem támogató rokonaik. 

Ártalmas?

A híresztelésekkel ellentétben az 5G a jelenlegi ismereteink birtokában nem káros, nem árt az egészségnek. Legalábbis még senki nem végzett olyan hiteles, független szakértők által megerősített orvosi vizsgálatot, amely ennek ellenkezőjét bizonyította volna. 

Benefits

Értelemszeűen csak akkor van értelme kifejleszteni és bevezetni egy új technológiát, ha az kézzel fogható, azaz mérhető előnyöket kínál. Az 5G esetében ráadásul több ilyen előnyről is beszélhetünk. Ezek egyike a nagyobb sebesség, azaz, hogy adott időegység alatt több adat fogadására és továbbítására képesek az ilyen technológiát használó eszközök. Ez pedig értelemszerűen nagy előny jelenthet például a nagy felbontású HDR támogatású médiaállományok online streamingelése során. Emellett a válaszidő is alacsonyabb, ami kulcsfontosságú lehet például a felhő alapú játékok használata során, illetve a későbbiekben az önvezető járművek egymás közötti kommunikációjában, az ökoszisztéma kiépítésében is nagy jelentőséggel bírhat ez a paraméter. További előny, hogy az 5G több “ügyfél” egyidejű kiszolgálását teszi lehetővé, mint a korábbi formátumok. Sőt, az eljárás az energiafogyasztásra is jó hatást gyakorol. 

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az 5G hasznos dolog, és biztosra vehetjük, hogy előbb-utóbb elképzelhetetlen lesz nélküle az élet. 

How useful was this post?

Click on a star to rate!

Average rating / 5. Number of votes:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Since you found this post useful...

Follow us on social media!

Sorry this post was not useful for you!

Fix this post!

Tell us, how can we improve this post?

- Advertisement -

COMMENT ON THE ARTICLE