Alexa, hány fok van idebent? – Xiaomi MiJia BLE hőmérséklet és páratartalom érzékelő bemutató

4233
- Advertisement -

Ha szenzorokról van szó, a Xiaomi IoT platformja élen jár ezen a téren (is). Mérhetünk szinte mindent: hőmérsékletet, páratartalmat, légnyomást, fényt, érzékelhetünk mozgást, ajtó nyitást, sőt, azt is megmondja nekünk a Mi Home app, ha süllyed az “okos” hajónk.

Egy jó okosotthon az információra, és a rá történő megfelelő reagálásra épül, az persze más kérdés, hogy napjainkban még nem tartunk itt, még… Az irány mindenképp az, hogy ne kelljen 6 féle alkalmazást megnyitni ahhoz, hogy egy kávét lefőzzünk. 

Ebben a cikkben viszont nem kávéfőzésről lesz szó, hanem hőmérséklet és páratartalom mérésről. Lesz majd kávéfőzés is – kezdtem a mondatot, azonban már a cikk vége fele jártam, mikor az egyik kínai webáruház úgy gondolta, megszűnteti a rendelésem, így ez most kimarad, talán majd egyszer…

Korábban is láttunk példát arra, hogy a Xiaomi egy termékkategóriában nem egy termékkel van jelen, sőt, nem is kettővel. Nincs ez másképp a hőmérsékletet és páratartalmat mérő eszközök terén sem. Alapvetően kétféle kategóriába sorolhatjuk őket: “okos” vagy sem. Az okos itt arra utal, hogy valamely kapcsolaton keresztül adatot szolgáltat okosotthon rendszerünknek. De lehet más alapján is szortírozni őket, például van-e kijelzője, vagy csak adatot szolgáltat. Most egy olyan eszközt fogunk megnézni, melynek kijelzője is van, és adatot is szolgáltat. Következzék hát a Xiaomi MiJia Bluetooth-os hőmérséklet és páratartalom érzékelő bemutatása.

A dobozban a hőmérséklet és páratartalom mérőn kívül egy mágnessel kapcsolódó, kétoldalú ragasztóval ellátott felfogató egységet, használati útmutatót (kínai nyelven) és egy AAA-s, gyári elemet kapunk.

Az első használatkor egy elég érdekes jelenséget tapasztaltam: Jelentős mértékben eltérnek a kijelzőn megjelenített értékek attól, amit az app mutat, valós időben.

Mindenképp érdemes tudni, hogy a szenzor önmagában csak akkor használható okostelefonnal, ha az eszköz 10 méteres körzetében, tehát helyben, Bluetooth-on kapcsolódunk hozzá. A Xiaominak viszont van egy okos megoldása erre a problémára, bizonyos WiFi-s eszközeik átjátszóként működve lehetővé teszik, hogy távolról is elérjük a Bluetooth eszközt, azaz jelen esetben a hőmérsékleti és páratartalmi adatokat. 

Mégsem mutatom be részletesen ezt a funkciót, ugyanis jobb szeretem, ha “nem gyülekeznek fellegek felettem”, így mivel a szenzor kompatibilis jónéhány DIY Gateway megoldással, ezt az utat választottam. Pontosabban az ESPHome firmware-ben ESP32 mikrovezérlőkre elérhető Gateway funkcionalitás segítségével továbbítom az adatokat a Home Assistant szerveremhez.

Azt azért megmutatom, milyen az app felülete, ha közvetlen kapcsolattal olvassuk ki a mért értékeket. Valószínűleg az appal van gond, a fent említett eltérés azóta sem oldódott meg, viszont a már említett DIY megoldás gond nélkül produkál azonos számokat, így ez a furcsaság úgy tűnik egyelőre rejtély marad.

Mennyire pontos?

Egy másik Xiaomi szenzor, az Aqara hőmérséklet, páratartalom, és nyomásmérő szenzorával fogom összehasonlítani a mért értékeket. Bal oldalon láthatók a MiJia, jobb oldalt pedig az Aqara érzékelő által rögzített értékek.

A bevezetőben említettem, hogy mi a jó okosotthon alapja, és most felmerülhet a kérdés, hogy akkor mi értelme van egy ilyennek? Nos, jómagam egyelőre csak “monitor” módban használom, tehát jelenleg nincs hozzákötve automatizáció, de tervezem, hogy esetleg a fűtés okosabbá tételébe is belevágok, márpedig egy ilyen rendszer kialakításához szerintem a tökéletes eszköz ez a Xiaomi hőmérséklet és páratartalom érzékelő.

S hogy a cím se váljon clickbaitté, a fent említett frázis valóban működik, természetesen angol nyelven, abban az esetben, ha Home Assistant-tel használjuk. A Mi Home app tudomásom szerint ezt a funkciót jelenleg nem támogatja.

- Advertisement -

COMMENT ON THE ARTICLE