Elküldte első fotóit a DART nevű űrszonda, amelyet november végén lőtt ki a világűrbe az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), hogy szándékosan összeütköztessék egy aszteroidával.  

Ugyan a Jupiternek hála elég valószínűtlen, hogy a Földet eltalálja egy nagyobb aszteroida, a tudósok folyamatos figyelemmel kísérik a kisbolygók mozgását, és már hosszú évek óta dolgoznak egy módszeren, amellyel adott esetben lehetséges lenne egy veszélyes űrkőzet eltérítése. Az újonnan bejelentett DART (Double Asteroid Redirection Test) űrprogram célja, hogy kiderítsék egy Földről indított szerkezet képes-e eltéríteni egy aszteroidát, ami a világvégével fenyeget.

A speciális űrszerkezetet még november 24-én a SpaceX Falcon 9-es rakétájával indította útnak az űrkutatási hivatal. Természetesen kamerával is fel lett szerelve a masina, amely nem sokáig tétlenkedett, két héttel a kilövése után elküldte az első képeket, amelyet az amerikai Johns Hopkins Egyetem osztott meg a napokban.

Az első felvétel csillagászati ​​szempontból nagyon közel, körülbelül 3.2 millió kilométerre készült a Földtől, és a Perseus, a Kos és a Bika csillagképek metszéspontjában lévő csillagokat ábrázolja.

dart űrszonda
Fotó: NASA/ Johns Hopkins

Néhány nappal később újabb felvételt lőtt a DART űrszonda: ezen a fotón a Földtől körülbelül 4200 fényévre található Messier 38 nyílthalmaz több tucatnyi csillaga látható.

Fotó: NASA/ Johns Hopkins

A DART űrszondát az előzetes tervek szerint szeptember 26-án a Dimorphos nevű, körülbelül 160 méter átmérőjű meteornak fognak ütköztetni. A teszt során arra keresik a választ, hogy egy nagy sebességgel becsapódó szerkezet képes-e megváltoztatni egy aszteroida röppályát, elhárítva ezzel a Földdel való ütközést.