Kína állítása szerint a Starlink űripari cég műholdja majdnem kétszer is letarolták a kínai űrállomást. 

A CNET beszámolója szerint Kína panaszt nyújtott be az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez, mert a Starlink műholdak miatt a Tiangong űrállomás kétszer is kitérő manőver végrehajtására kényszerült. Kínai illetékesek szerint a nevezett incidensekre július 1-jén és október 21-én került sor, a vádak szerint a műholdak olyan módon manővereztek a világűrben, hogy a mozgásukat nem lehetett előre megjósolni.

Kína a benyújtott panaszában felszólította az ENSZ-t, hogy emlékeztesse az Egyesült Államokat a világűrszerződés betartására. Arról egyelőre nincs információ, hogy Elon Musk cége, a Starlink hogyan reagált az ellene felhozott vádakra.

Elon Musk, a világ leggazdagabb embere 2019 novemberében kezdte el kiépíteni a Starlink műholdhálózatot, hogy szélessávú internetet sugározzon a bolygó szinte összes pontjára, olyan országokba is elhozva a gyors internetszolgáltatást, ahol eddig (például földrajzi okokból kifolyólag) ez nem volt kivitelezhető. Eddig már közel 1900 műholdat indítottak útnak, és megközelítőleg még ezret akarnak felbocsátani.

Noha részleteket nem közölt, Musk nemrégiben úgy nyilatkozott a Twitteren, hogy a Starlink műholdhadsereg a majdani Mars-misszióknál is alkalmas lehet arra, hogy a Föld és a Mars közötti internethálózatot biztosítsa. Persze erre még nem most kerül sor, először rövidebb távon, a Föld és a Hold között történő utazás feltételeit kell biztosítani.