Adatvédelmi szempontból erősen megkérdőjelezhető szabadalmakat jegyzett be az Amazon: a Ring nevű okoscsengő a jövőben illat, szem, hang és járás alapján is képes lesz felismerni az embereket.

Az Amazon tulajdonában álló, okoscsengőiről ismert Ring körül már korábban is számos adatvédelmi aggály merült fel, 2020 januárjában például arra derült fény, hogy az Amazon dolgozói illetéktelenül fértek hozzá és tekintették meg a Ring csengői által készített felvételeket. Az események tükrében igencsak aggasztó az a bejelentés, amelyet Jeff Bezos, az Amazon alapítója nemrégiben tett, miszerint érkezik a jövőben egy új okoscsengő, amely képes lesz azonosítani az embereket a bőr textúrája és illata alapján.

A bejelentett szabadalmak alapján a jövő Ring okoscsengői biometrikus azonosítást vetnének be, és a bőr textúrája, a járás, a hang, a retina, az illat és még sok más alapján is képesek lennének azonosítani az embereket. Emellett a Ring okoscsengők közös rendszerben dolgoznának, tehát amennyiben összeszinkronizálják az eszközöket, azok együttesen is képesek lennének profilt formálni a gyanús, vagy annak ítélt személyekről.

amazon ring illat
Fotó: Daily Nation Today

Korábban felmerült annak lehetősége, hogy a Mississippi rendőrség a bűncselekmények megelőzése céljából betekintést nyerne a Ring okoscsengő által készített valós idejű kameraképbe. Ugyan az Amazon ekkor úgy döntött, hogy elhatárolódik a rendőri felhívástól, és nem is kíván részt venni a programban, a Business Insider jelentése szerint a vállalat napjainkra mintegy 1963 rendőrségi és 383 tűzoltósággal áll partneri kapcsolatban az Egyesült Államokban.