Az Artemis embernélküli küldetésén Amazon Alexa is eljut a világűrbe. Ez lesz az első hangasszisztens, amely Földön kívüli bevetésre indul. 

Az Artemis I az Artemis-program első ember nélküli űrrepülése lesz, amely során az emberek szállítására szánt Orion űrhajó rakétáját tesztelik a kutatók. Ha minden jól megy, az űrrepülésre március 12-én kerül sor, és bár űrhajósok akkor még nem lesznek a fedélzeten, az Amazon hangasszisztense, Alexa úgy tűnik részt vesz a küldetésen.

A digitális beszélgetőpartner nem csak jelenlétével emeli a küldetés fényét, de komoly feladatokat is ellát majd az űrhajón: Alexa hozzáférhet az Orion telemetriai adataihoz, több ezer küldetéssel kapcsolatos kérdésre válaszolhat, és még olyan eszközöket is vezérelhet, mint például a kabinvilágítás. A hangasszisztens egy táblagépen, a Callistóban foglal majd helyet.

A kutatók tervei szerint a jövőben még több feladat kap majd Alexa, többek között részt venne az űrhajón lévő műszerek közvetlen kezelésében, valamint olyan tulajdonságokkal is felruháznák a kutatók, amelyekkel szórakoztatni is tudná az űrhajó későbbi utasait. A NASA Főfelügyeleti Hivatalának egyik legújabb jelentése szerint leghamarabb 2026-ban valósulhat meg az emberes holdraszállás.

A küldetés egyértelműen segíthet helyreállítani Alexa megtépázott hírnevét. A digitális hangasszisztens akkor került utoljára a hírekbe, amikor életveszélyes kihívást javasolt egy tízéves gyereknek. Szerencsére tragédia végül nem történt, de ez nem Alexán, hanem a kislány neveltetésén és a szülői odafigyelésen múlott.