Az Amazon Alexa nevű digitális hangasszisztense azt mondta egy kisgyereknek, hogy rakjon érmét egy konnektorba dugott csatlakozóra. 

Az Amazon hangasszisztense, Alexa lényegében egy internetre kötött okoshangszó, amely legjobb tudása szerint igyekszik válaszolni a kérdésekre, legyen szó időjárásról, közlekedési hírekről vagy épp egy receptről. Persze ez nem mindig sikerül tökéletesen, arra azonban egészen mostanáig nem volt példa, hogy életveszélyes kihívást javasoljon valakinek.

Az elmúlt években közismerten sok kihívás terjedt az interneten, melyek egy része teljesen ártalmatlan, ám akadnak köztük olyanok is, amelyek komoly veszélyeket rejtenek magukban. Ilyen kihívást javasolt Alexa is egy tízéves kislánynak, aki az édesanyjával közösen korábban többször is részt vett különféle veszélytelen kihívásban.

A digitális hangasszisztens egy, az ourcommunitynow.com-on talált ötletet ajánlott fel a gyermeknek, amelynek az a lényege, hogy egy félig a konnektorba dugott telefontöltő fém részére kell aprót dobni. Mondanunk sem kell, hogy a kihívás mennyi veszélyt rejt magában, és csak a gyermek neveltetésén és a szülői odafigyelésen múlott, hogy nem lett belőle tragédia. Az Amazon egyébként az eset óta elrejtette a hangasszisztens kínálatából a kihívást.

A BBC beszámolója szerint a konnektoros kihívás (angolul the penny challenge) a TikTokon terjed, pedig nincs egy hónapja, hogy a videós platform bejelentette: fellép a veszélyes kihívások ellen, és a jövőben nagyobb figyelmet szentel azokra a hashtagekre, amelyek iránt hirtelen megugrik az érdeklődés.