Több éves csúszással december 25-én rajtolt el a James Webb űrteleszkóp, a látványos indulásról egy videót is közzétett az ESA. 

Szinte már összeszámolni is nehéz, hányszor halasztották el a James Webb kilövését, de most karácsonykor csodák csodájára sikerült útnak indítani a szerkezetet, amely a világ legfejlettebb, egyben legdrágább űrtávcsöve, mintegy 10,7 milliárd dollárba, azaz körülbelül 3400 milliárd forintba került a megépítése.

A kilövést élőben is lehetett követni, ám bizonyos pontokon annyira szaggatott a videó, hogy szinte semmit nem lehetett látni a történésekből. Mivel többek között az a látványos rész sem volt kivehető, amikor a teleszkóp harminc perccel az indulás után levált az Ariane 5 hordozórakétáról, majd beüzemelte a napelemeit, az Európai Űrügynökség (ESA) a napokban jó minőségben is közzétette a felvételt, amelyen immár pontosan látható, mi történt akkor az űrben.

Az űrteleszkóp már több mint 900 ezer kilométerre jár a bolygónktól, és az elkövetkezendő hetekben a Földtől 1,5 millió kilométerre fekvő L2 Lagrange-pontnak nevezett régióba utazik. A legfrissebb hír a műszer tájáról tegnap érkezett, miszerint egy rendkívül komplex és fontos művelet eredményeképpen sikerült kibontania teniszpálya méretű hővédő pajzsát.

A Hubble űrtávcső utódjának szánt James Webb a világegyetem legkorábbi korszakáról fog információkat gyűjteni, a bolygónk légköre által nagyrészt elnyelt, infravörös tartományban vizsgálja meg a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, valamint a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.