KezdőlapHírekA gamer monitorok Szent Grálja a magas képfrissítési ráta. De mi ez...

A gamer monitorok Szent Grálja a magas képfrissítési ráta. De mi ez és miért fontos?

Mit jelent a monitorok esetében az úgynevezett magas képfrissítési ráta, és kinek lehet ez hasznos? E kérdéseket járjuk ma körbe.

A Xiaomi épp a közelmúltban jelentette be, hogy színre lép egy újabb olyan monitorral a Xiaomi  XMMNT245HF2 személyében, amelynél a képfrissítési ráta lényegesen nagyobb a megszokottnál. Ez nem egyedi, hiszen egyre több a piacon a hasonló jellegű termék, tehát érdemes kicsit átvenni, hogy mi is a képfrissítési ráta, és  miért fontos.

Hertzek és képkockák

Mint az köztudott a mai elektronikai eszközök képernyőjén állóképek jelennek meg, amelyek igen nagy sebességgel váltogatják egymást. Ezek az úgynevezett képkockákat, amelyeket “összefűz” az emberi agy, és ezt érzékeljük mozgásnak. Erre vonatkozik az úgynevezett FPS (Frame Per Secundum – Képkocka Per Másodperc) érték, és minél nagyobb ez a szám annál folyamatosabbnak érezzük a mozgást.

A monitorok hertzben (rövidítve: Hz) megadott mutatószáma arról szolgáltat információt, hogy egy adott termék másodpercenként hány képkocka megjelenítésére képes fizikailag. Régebben az ilyen eszközöknél a maximális képfrissítési ráta 50/60 Hz volt, mostanra azonban már mindez megváltozott. Megjelentek az olyan fejlett számítógépes hardverek, amelyek ennél lényegesen több képkockát képesek magukból kitolni, és ennek lekövetése érdekében a kijelzőgyártók is elkezdtek olyan megjelenítőket fejleszteni, amelyek képesek ennek kezelésére. Ennek hatására bukkantak fel a 90, 120, 144 vagy 240 Hz-es maximális képfrissítési rátát produkáló termékek. Egyébként a már említett Xiaomi XMMNT245HF2 is ez utóbbi csoportba tartozik.

Hol van értelme?

A hollywoodi filmek 24 FPS-sel dolgoznak, és bár technológiailag a készítők képesek lennének többre, azonban ezt nem forszírozzák. Az agyunk ezt az a “sebességet” érzi a legjobbnak a filmeknél, tehát itt sok jelentőse nincs a kiemelt képfrissítési rátának.

monitor vásárlás xiaomi monitor képfrissÍtési ráta
Főleg a játékosok számára fontos a dolog.

Azonban a játékok esetében már más a helyzet. Itt ugyanis mivel amúgy is digitális világot látunk, ezért nem zavaró annak művisége. Viszont iszonyatosan fontos, hogy minél folyamatosabbnak lássuk a mozgást, ehhez pedig elengedhetetlen a másodpercenkénti minél több képkocka, amit a nagy képfrissítési rátájú monitorok képesek biztosítani. Ráadásul ennek köszönhetően a fontos képi információk hamarabb kerülhetnek a játékosok szeme elé, mintha egy hagyományos 60 Hz-es megjelenítőt használnának. Ez pedig konkrétan döntő tényező lehet egy összecsapás során.

Ezek után nem lehet meglepő, hogy a gamerek körében manapság egyre népszerűbbek és keresettnek számítanak a Xiaomi XMMNT245HF2-hez hasonló termékek. Egyébként a hétköznapi használat során is megtapasztalhatja bárki a nagy képfrissítési ráta áldásait. Ugyanis azt tapasztalhatja, hogy az egérmutató pontosabban irányítható, és akadozás mentesen siklik keresztül a képernyőn, valamint a lapozás, scrollozás is folyamatosabbnak tűnik.

Különbség?

A különbség egy 60 Hz-es és egy 240 Hz-es monitor között szemmel látható, nem pusztán a számokban jelentkező marketingkommunikációs fejlesztésről van szó. Ez egy olyan technológiai fejlesztés, amelynek valóban van gyakorlati haszna, amely tényleg hozzáadott értéket jelent. De azt fontos hangsúlyozni, hogy ennek előnyeit a játékosok tudják igazán kihasználni, ők azok, akiknek megérheti kifizetni az extra képkockákkal járó magasabb árat. Mert az is tény, hogy az ilyen nagy képfrissítési rátájú modellek drágábbak, mint az ugyanakkora, ugyanolyan felbontású, hagyományos rokonaik.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek